Revolta akienilor, Daniel Zărnescu – Recenzie

Revolta akienilor poate fi numită, fără nicio urmă de exagerare,”carte imposibil de uitat”. Am citit-o în câteva ore în luna martie a anului trecut. Și de atunci mi-a rămas gândul la ea. Înainte să-mi placă și să-mi rămână într-un colț de suflet (nu doar de minte), titlul a fost cel care mi-a atras atenția. Era o contradicție totală. Am păstrat-o aproape de mine și, zi de zi, mă tot  uitam la ea și ziceam ”Cine-s akienii ăștia oare?”. Curajul să aflu răspunsul la întrebarea mea l-am avut în ziua amintită mai sus.

Acum parcă-mi și vine să mă ascund și să râd de mine cu lacrimi. Am dat doi pași în spate din cauza acestor akieni – pe care oricine îi are, oricând. Nimeni nu scapă de ei, orice ar face, oriunde s-ar duce. Pot fi ei prieteni, pot fi și dușmani. Cine poate decide rolul pe care-l au acești ”monstruleți – așa cum am ajuns eu să-i ”alint”?

Dacă aș putea, aș pune în brațe această carte – scurtă, dar puternică, prin subiect și mesajul pe care îl transmite, fiecărui cititor în parte. Nu-s vreo Super-Woman, pot doar să o recomand, indiferent de preferințele literare.

Pe Daniel Zărnescu îl cunosc de foarte mulți ani, din mediul online. Pe atunci îi urmăream articolele postate pe construimimperii.ro și fac parte din comunitatea care îi deschide fiecare e-mail pe care îl trimite abonaților. Îl pot caracteriza prin intermediul cuvintelor simple: curaj, perseverență, voință, creativitate – omul cu rezultate. Autor de conținut și cărți.

Revolta akienilor – nu fugi, alege necunoscutul!

Cine ar fi spus că Revolta akienilor, citită anul trecut, va avea parte de recenzie-recomandare la un an distanță? Cu siguranță, nu vorbim de cei care au îndoili în privința ideii după care mă ghidez tot mai des, și anume: Totul se simte. Asta s-a întâmplat și cu povestea băiețelului de 11 ani.

Dacă am dat vreo secundă impresia că vorbesc acum doar de o carte inspirațională și motivațională, te rog să nu fugi, ci să alegi necunoscutul. Pentru că e mai mult decât ceea ce ai putea crede, e mai mult decât ceea ce pare și ceea ce îți transmite asocierea celor două cuvinte. Impactul este mare și se traduce prin curaj.

Revolta akienilor este aventura copilului Zărnescu la vârsta de 11 ani, este povestea plină de peripeții și provocări întâmpinate în momentul în care băiatul știe că vrea să scrie o carte.

Știi momentul ăla când toți te întreabă, în copilărie:  ”Ce vrei să te faci când o să fii mare?”? Am avut cu toții vise, dorințe și meserii de oameni mari. Un copil cu dorință e un adolescent entuziasmat și-un viitor adult de succes.

Este oare posibil ca Zărnescu (la 11 ani) să reușească să scrie o carte? E da acest răspuns, iar motivația din spatele afirmației mele este una simțită profund: copilul acesta va reuși orice pentru că are curaj să îmbrățișeze necunoscutul. Și cum ar putea să facă asta dacă nu știe nimic despre asta? Prin străduință, prin perseverență, prin refuzul să renunțe la vis.

Revolta akienilor – Ai greșit? Continuă!

Orice vis își are visătorul, iar la 11 ani, nu tot ce zboară se mănâncă, dar e vârsta ideală pentru a ști că totul e posibil. Copilul își dă singur testul de rezistență pentru a ajunge acolo unde vrea. E prea mic să țintească prea sus? E prea mic să obțină? E doar suficient că vrea ceva de la el, prin munca lui.

E important să ai un vis mare – chiar și copil fiind, pentru că ai mai mult timp să lupți pentru el, ai timp să înveți, să greșești. Să o iei de la capăt, dacă e nevoie, să faci mai bine.

După entuziasmul simțit odată cu aflarea scopului, vin fel și fel de încercări. Intră akienii în scenă și revolta.. are și ea propriul scop. Micul luptător urmează să afle că nu-i deloc simplu ceea ce și-a propus, că va scrie și va arunca foile pline de cuvinte. Va simți și cum îi va scădea încrederea că va izbuti. Oare va renunța? Lupta pe care o va avea de dus va fi grea. Va avea de luptat cu multe piedici care-l vor descuraja. Multe momente vor aduce dezamăgirea.

Protagonistul – autor  e destul de matur. Știe că propriile gânduri și frici îl pot încuraja, pe de o parte, iar pe de altă parte, îl vor încurca. Încurajarea și labirintul creat de propria minte vor duce la evoluția lui.

Revolta akienilor – despre evoluție

Revolta akienilor e precum mintea unui copil. E creatoare, visătoare. Și nu, pentru un copil, nu există nu se poate. Ca mai apoi, odată cu experiența, cu depășirea obstacolelor, să se transforme în adult puternic, echilibrat, perfect prin imperfecțiunea lui. Akienii definesc realitatea imediată, prezentul, dar și viitor. Sunt ceea ce pot înfrumuseța sau întuneca părerea despre sine, despre viață și despre oamenii din jur.

Revolta akienilor a fost cândva și despre tine și un anumit moment din viața ta. Ai avut și tu propriile lupte și ai avut și simpaticii ”monștri” de partea ta. Dacă au fost împotrivă, ce ți-au spus despre tine?  Nu uita că prietenii îi ții aproape, iar dușmanii și mai aproape. Fă următorul pas și aliază-te cu ei. Te vor ajuta mai mult decât își doresc, dar bila albă va fi pentru tine.

Revolta akienilor nu e doar pentru scriitori. Se adresează copiilor, artiștilor care duc în continuu lupte cu demonii interiori; e și pentru cei care mereu se simt fără valoare, insuficient de buni, iubitorilor de aventură.

Și totuși, cine sunt akienii? Îți spun doar atât: îi avem alături, și tu, și eu,  în fiecare zi. Și nu e doar unul, ci aproximativ 80.000 – o adevărată armată.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.