Booktag Ce-am citit până acum în 2022

Booktag-ul ”Ce-am citit până acum în 2022?”  se axa pe lecturile din prima jumătate a anului, dar m-am decis destul de târziu să-i acord locul pe blog, am zis că e ok răspund la întrebări la finalul verii. Am ratat și ultima zi a lunii august, dar nu mi-am dorit să renunț la idee. Și pentru că septembrie a început cu multe cărți nefinalizate până acum, e momentul să scriu despre cărțile citite în opt luni de zile.

Ca să nu uit ce presupune acest tag literar, pe lângă răspunsul la cele 9 întrebări, predau ștafeta Monei Șimon, căci ea are O carte nescrisă plină de recomandări interesante.  Înainte de a trece efectiv la răspunsuri, recomandări și planuri literare, vreau să mă folosesc și de statistica de pe profilul meu dedicat lecturii.

Până pe 31 august anul curent am reușit să citesc 42 de cărți și din toate acestea, am de unde alege titluri potrivite fiecărei întrebări de mai jos.

Ce-am citit până acum în 2022 – Cea mai bună dintre cele bune

Presimt că iar mă voi întinde la scris, așa că nu vreau să lungesc inutil lucrurile.

1. Care e cea mai bună carte pe care ai citit-o în 2022?

Mi-e atât de greu să aleg, căci fiecare lectură e notată după impactul pe care l-a avut asupra mea, dar am să aleg două titluri. M-au emoționat foarte tare și gândul mi-a rămas ele. Dintotdeauna tu, de Colleen Hoover și Să pleci sau să rămâi (#1 Lanțul adicției), de Daniela Borțea.

2. Cea mai mare dezamăgire din 2022?

E mult mai ușor de dat răspunsul, deși, nu-mi prea place situația. Misterul regelui, despre scris, roman scris de Stephen King și 29,9 RON, de Frederic Beigbeder. În cazul cărții lui King aș spune doar că multe dintre detalii mi s-au părut a fi acolo doar pentru a umple pagini, iar cu cea de a doua nu am reușit să rezonez. Nu cred că e vorba de tema romanului, ci de stilul în care a fost scris.

3. Ai descoperit un nou autor preferat în 2022?

Din fericire, da. Am citit două romane scrise de autoarea Colleen Hoover. Nu sunt primele cărți citite de la ea, dar cele trei povești citite până acum mi-au plăcut destul de mult. Am citit aceste romane repede, au fost profunde și au reușit să-mi transmită emoție.

Ce-am citit până acum în 2022 – Noutăți și emoții de tot felul

Cărțile mă fac fericită, mă întristează, mă fac să râd, mă vindecă. Oricum ar fi, cartea îmi rămâne alături indiferent de orice.

4. O carte abia lansată pe care încă nu ai citit-o, dar urmează?

Fata cu umbrela galbenă (#2 Zodia ispitei), de Cătălina Pană s-a lansat acum câteva zile și abia aștept să o citesc. Prima carte a seriei este A ta, Mia. Dacă vrei să o descoperi pe autoare, Dama de pică este cartea s-a de debut.

5. Ce cărți te-au făcut fericit(ă) în 2022?

E greu de crezut că toate cărțile citite până acum în 2022 m-au făcut fericită pentru că, pur și simplu, am reușit să le parcurg. Nu fac un top, dar se încadrează perfect următoarele titluri: Povestea vieții mele – volumele 1 și 2 Copilăria și Tinerețea și Nunta, de Maria, Regina României, 27 de pași de Tibi Ușeriu și 25 de grame de fericire, de Massimo Vacchetta.

Prin intermediul lor am descoperit oamenii așa cum sunt ei, am descoperit bunătatea, frumusețea, compasiunea, despre adevărata reușită, despre eșec și forța de a merge mai departe.

6. Care sunt cele mai triste cărți pe care le-ai citit în 2022?

Există și astfel de povești,  unele care dor prin subiect real. O să înțelegi imediat de ce spun asta, crede-mă. Și nici nu cred că va fi nevoie de alte comentarii. Încep cu Amn3zia, de Cristina Lincu și continui cu titluri precum Eu sunt numărul 70072, de Lidia Maksymowicz, Un băiat pe lista lui Schindler, de Leon Leyson,Waris Dirie. Floarea desertului și Culoarea purpurie, de Alice Walker.

Ce-ai citit până acum în 2022 – Amânate, noi descoperiri și alte titluri

Suntem aproape de finalul acestui booktag, dar nu pot încheia fără să vorbim despre cărțile amânate, noi descoperiri din rândul autorilor și câteva titluri de pe TBR.

7. O carte citită în 2022, pe care o aveai de mult timp în TBR?

Fără alte introduceri… Ecouri din strada Scoția, de Samantha Young. Am tot amânat să termin seria, căci da, îmi place mult cum scrie autoarea. Chiar m-a surprins plăcut cu seria Pe strada Dublin – în unele volume mai mult, altele mai puțin, e drept.

8. Ce autor român ai descoperit în 2022?

Până în august nu am descoperit autori români, dar mai am timp să descopăr. Vreau să dau o șansă multor autori români contemporani, dar și clasici.

9. Ce cărți vrei neapărat să citești până la finalul anului?

Am făcut liste peste liste, dar niciodată nu mă țin de ele sau nu sunt respectate. Pentru că mereu citesc în funcție de stare, țin cont și de colaborări. Mi-am setat 65 de cărți pe 2022 și am citit chiar mai jumătate din numărul de cărți propus. Nu mă supăr deloc dacă voi citi mult mai mult.

Ce-am citit până acum în 2022 mai are timp să se schimbe situația, mai e timp să se schimbe preferințele, să se refacă topul cu cele mai bune cărți ale anului. Ce-am citit până acum în 2022 e doar începutul unui an literar bun.

Ce-am citit până acum în 2022 e un bilanț ce ar fi trebuit, conform planurilor mele să arate mult mai bine. Dar nu e nici dezastru absolut.

Booktag-ul Ce-am citit până acum în 2022 mi-a amintit că am planuri multe de dus la îndeplinire până la finalul acestui an. Ce-am citit până acum în 2022 se adaugă la ceea ce urmează să citesc – cărți începute TBR infinit, ispite literare, noutăți care apar aproape în fiecare zi

Lectura nu se reduce la un număr și nicio competiție. Vreau să rămână bucuria mea zilnică. Lecturi savuroase care să te facă fericit că ai o astfel de pasiune – la care să nu renunți vreodată.

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cum scriu eu recenzii de carte

18 octombrie 2022