Și ei merită a doua șansă: Infidelii (vol 2.), Daniela Faur

Mai în glumă, mai în serios, nu doar eu am așteptat cu nerăbdare să descopăr cum a continuat povestea dintre Ela și Sebastian. Dacă protagonista și-a dorit foarte mult să-mi arate, prin Infidelii, cât de tare m-am grăbit în a trage concluzii în privința lor, eu vreau ca Ela și Daniela Faur să nu rămână cu ideea că Laura e singura ciudată căreia nu i-a plăcut decizia – au rămas foarte multe lucruri nerezolvate,  prea multe întrebări fără răspuns și prea mult loc  pentru interpretare. Să reamintesc oare că Infidela se voia doar o carte de sine stătătoare? Ceea ce mi-am dorit să subliniez prin supărarea mea de atunci este că Ela mai are multe de spus, că povestea lor nu se poate încheia așa. Fie că mă crezi, fie că nu,  sunt printre primele cititoare care a preconizat o continuare. Dar cum fiecare știe ceea ce a dorit să spună și înțelege diferit ceea ce crede celălalt, s-a ajuns la asta: „Laura a fost dezamăgită de final”.

Cum ai defini infidelitatea știind că orice ai spune despre ea, nu ai nicio șansă să greșești? Fiecare are propria opinie  – sau poveste care se potrivește cu discuția de față. Gândindu-mă mai bine, primul cuvânt ce vine multora în minte atunci când aud termenul mai sus menționat, cred că este greșeală, interzis, ascuns, rușine, tabu, nenorocire, nedreptate etc. Dar oare aceeași infidelitate poate fi asociată cu nefericirea, de exemplu? Și apropo de treaba asta, de când lumea și pământul, dacă femeia este cea care uită – voit sau nu, de fidelitate, e pusă la zid și nici apa sfințită nu o mai spală de păcate. În timp ce bărbatul infidel e… bărbat.  Pentru mine, ”moțul” acesta nu contează, femeie sau bărbat,  fac același lucru. Punct.

Dar de infidelitatea față de noi înșine ce zici? Eu nu aș omite-o din discuție. Și ea e demnă de luat în seamă, e la fel de periculoasă și dureroasă. Uneori e chiar peste infidelitatea față de partener. A nu se înțelege că sunt de acord sau îndemn la infidelitate de orice fel. Exclus! Susțin doar că fiecare are motivele sale, iar acestea nu sunt de judecat de către nimeni, fără excepție.

Infidelii – sacrificii pentru a fi bine

Povestea dintre Ela și Sebastian s-a încheiat, iar motivul nu a avut nicio legătură cu sentimentele pe care le aveau unul pentru celălalt, ci a fost unul mult mai puternic, mai sensibil și extrem de uman. Ela a sacrificat iubirea pentru bărbatul de care s-a îndrăgostit ca totul să fie bine. Și nevinovatul să nu sufere din cauza egoismului lor. Dacă mă întrebi pe mine, decizia Elei este firească – asta ar zice mulți, dar și demnă de admirație. Pentru simplul fapt că s-a gândit mai mult la viitor, la binele familiei pe care deja o avea Sebastian. Dar binele, se pare că nu e în interesul cuiva din apropierea bărbatului părăsit.

Dacă, prin absurd, povestea celor doi ar fi mers mai departe, chiar nu cred că le-ar fi fost bine și-ar fi fost, cu adevărat, fericiți. Iar îndoiala mea nu are la bază imposibilitatea cuplului de a lăsa totul în urmă și a merge împreună pe propriul drum. Relația lor a fi scârțâit destul de tare din cauza secretelor care i-ar fi urmărit peste tot. Nu tot ce știu cei doi e adevărat, minciuna și falsitatea joacă rolul fidelității cu beneficii și dorințe tăioase foarte bine ascunse . Toate ca toate, dar adevărul trebuie să fie descoperit – indiferent ce înseamnă asta și pe cine implică. Și chiar dacă adevărul acesta nu va schimba realitatea din viața lui Sebastian.

Sacrificiile pentru a fi bine sunt atât de necesare. E o prostie, dar chiar cred că pauza de doi ani și mai bine a fost în favoarea lor, nicidecum împotriva relației. În toată această perioadă, Ela a gustat din viață – cu poftă și regret și-a aflat că viața nu se sfârșește fără Sebastian, ci începe imediat ce trăiești ceea ce ți se părea imposibil.

Infidelii – se poate orice, dar ce anume vrei?

Ce se poate schimba în doi ani, mai ales dacă niciun efort nu dă rezultate și nu mai ai nicio speranță că o poți convinge – să se mai gândească, să revină și să mergeți mai departe. Sebi a cam făcut tot ce s-a putut, dar efortul lui a fost în zadar luni la rând, Când a înțeles că nici măcar dacă stă în cap pentru femeia pe care încă o iubește și după foarte multe amintiri, decizia de a renunța a fost asezonată cu suferință.

Sebastian și-a dat o șansă și o altă femeie nu a întârziat să apară în viața lui. Pe cealaltă parte, o avem pe Ela fără o relație, dar schimbată. În totală armonie cu schimbările ce i-au bătut la ușă – chiar dacă au luat-o pe nepregătite și nu au întrebat-o dacă e de acord. Dar întregul univers al femeii s-a reașezat, iar ea a coborât pe locul în propria viață. Primul loc e pe merit, fără nicio îndoială.

Noua Ela nu regretă nimic. Se mai gândește la Sebastian destul de mult, iar dorul de el nu lipsește aproape niciodată. Nu mai vede nicio împăcare îl consideră trecut. I s-a spus adevărul, dar nu a ajuns la ea. – s-a cam ”rătăcit” pe drum, din păcate, iar vinovata este foarte fericită.

Infidelii – fără punct, dar de la capăt

După multă vreme și foarte mult ”nu se mai poate”, Ela și Sebastian se întâlnesc, iar asta reaprinde scânteia. Din foști redevin actuali infideli – și asta nu îi mai împiedică, la început, cel puțin. Ela evită să-i spună despre noul ei statut. Nici adevărul și noua relație nu o ajută să se simtă mai bine – nu e deloc simplu de trecut peste noua și (etena) piedică dintre ei doi, Nu mai e vorba despre o supoziție, o interpretare, e ceva ce nu mai are cum să dispară din viața Elei.

Infidelii au de luat decizii. Trebuie să cântărească foarte bine iubirea dintre ei, dar și ceea ce s-ar putea să li se împotrivească, din nou. Să fie relația celor doi infideli imposibilă? Să fie sortită eșecului – oare destinul nu-i vrea împreună nici după toate testele la care au fost supuși?

Infidelii – cât rău face adevărul

Infidelii simpatici s-a dovedit a fi adevărați luptători pentru a face față situațiilor pe care au nevoiți să le depășească – împreună sau separat, infideli sunt amândoi, iar asta nu mai poate fi schimbat. Dacă se vor, va fi nevoie să se accepte cu trecutul și cu sentimentul interior de trădare.

Infidelii știu cât de mult rău le-a cauzat minciuna, aparența, nesinceritatea altora – care i-a influențat în mod direct și foarte puternic. Infidelii au nevoie să înțeleagă că prezentul duce spre viitor și din acel punct au nevoie să renunțe la infidelitate – să se accepte, să-și exprime gândurile fără teamă, să transforme piedicile actuale și viitoare în oportunități de evoluție și sudare a relației, să aibă curajul să nu acuze infidelitatea la fiecare discuție.

Infidelii au curajul să se teamă, să-și ia timp și spațiu pentru a lua decizia care le-ar putea schimba întreaga existență. Hotărârea e în terenul bărbatului care a dovedit că e mai puternic decât pare, mai curajos decât în trecut.

În romanul Infidelii este scrisă povestea curajului de a trece peste orice inconvenient.

Daniela mi-a zis “Nu-mi dau seama cât de mult ți-a plăcut”, iar eu nu știu să răspund altfel. Dacă cele cinci stele nu spun nimic, atunci îți spun altfel: aștept următoarea poveste 18+.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cum scriu eu recenzii de carte

18 octombrie 2022