Monștrii literari: booktag stam acasă
Monștrii literari este o provocare literară (booktag) pe care l-am preluat de la Diana. Îmi era prea dor să mai scriu pe blog și articole care să nu fie recenzii de carte. Cu soare, cer senin și vânt afară, dar cu încredere că totul va fi bine, hai să vorbim despre cărți. Provocarea ar fi mers într-o altă perioadă, dar eu nu am reușit să citesc nicio carte horror.
Aștept recomandările tale care-i perfectă pentru a fi încadrată în capitolul ”monștrii literari de neratat”. Am ratat foarte mulți monștri și vreau să recuperez, căci stau numai acasă. Cu toate astea, am citit atât de puțin. Mai puțin ca în lunile în care eram zilnic plecată pe undeva.
Pandemia, astenia de primăvară și starea mea își spun cuvântul. Soarele și vremea frumoasă nu te lasă să stai între patru pereți, dar dacă există reguli, ne adaptăm, nu? În balcoane sau pe terasele din curte luăm și cărțile cu noi. Le luăm, dar citim? Eu recunosc: am avut zile în care nu am deschis cartea și nici nu am scris un cuvânt. Se întâmplă, dar îmi revin.
Booktag-ul acesta monstruos, dar simpatic vine de peste mări și țări. A sosit pe plaiurile autohtone tocmai din Mexic, creatorii ei fiind Miscret și Caronte. Mai circula o provocare literară zilele trecute prin online. Eu am renunțat la ziua cu numărul cinci. Dar nu pentru că nu merita să continui, ci pentru că nu mai știam pe cine să nominalizez.
Monștrii literari – clasice, horror sau cele mai bune
De când nu mai sunt atât de activă pe blog, mi-am pierdut cumva elanul. Și cum foamea vine, uneori, în timp ce mănânci, zic să nu mai lungesc vorbăria asta scrisă. Să vedem cât de complicate mi se vor părea întrebările din această provocare.
Dracula: Cartea pe care nu ai putut să o lași din mână până nu ai terminat-o de citit
Sunt mai multe, dar am să mă opresc asupra unui roman care mi-a plăcut foarte mult: Întoarce-te la mine, Simona Lungu.
Blair Witch: Cartea pe care ai luat-o, ai lăsat-o și te-ai întors din nou la ea, în mod repetat, până când ai terminat-o în cele din urmă.
Îmi vin în minte doar cărți pe care le-am amânat. Și amânate sunt și astăzi. Am amânat foarte multă vreme Vina, Camelia Cavadia.
Edward Cullen: Cartea care a promis că te va speria. O carte la care ai crezut că o să mori de frică și la care, în cele din urmă, ai murit de râs.
Stau de câteva minute bune în căutarea unui răspuns. Nu am nici măcar unul. Aș vrea să pot spune că o carte citită se încadrează aici, dar nu am. Nu am găsit cartea care să mă sperie prin titlu sau copertă, dar să mă facă să râd atunci când am citit-o.
Monștrii literari – lectura e mai mult decât un hobby
Sunt atât de multe cărți pe care nu le-am citit la timp. Pe altele le amân încă și cred că o să mai aștepte. Întotdeauna citesc acele romane care simt că mă aleg pe mine – cu tot cu starea mea. Am o lungă perioadă de când nu am mai citit nimic din ce mi-am planificat.
Lectura este activitatea prin care vreau să mă calmez și să mă rup de realitatea actuală. Nu mă ajută mereu orice carte aș alege, nu mă ajută somnul. Nici măcar ciocolata. Atunci apelez tot la cărți. Dar numai la acelea care mă captivează de la prima pagină.
Frankenstein: O carte grea și rigidă. O carte cu un complot sau o narațiune atât de lentă, încât ți-a trebuit mult timp să o citești.
Aici pot spune două. Nu știu dacă e adevărat, dar eu am simțit că au acțiunea prea lentă. Poate doar am simțit asta din cauza unor factori care nu țin neapărat de mine. Tu, Caroline Kepne și Camera, Emma Donoghue
Monștrii literari – urmează ce e mai greu
Omul lup: Carte sălbatică. Cartea care a scos la iveală partea ta mai sălbatică.
O să spun aici Furia roșie, Pierce Brown. Altceva nu-mi vine în cap în acest moment.
Casper: Carte ușoară. O carte atât de ușoară, încât abia ai observat-o. Poate fi și acea carte pe care nu ți-o vei aminti niciodată.
Pe aripile iubirii, Barbara Cartland. Citită imediat, uitată a doua zi după ce am scris despre ea aici.
Cthulhu: Zeul cărților. Cartea aceea de groază atât de antică, încât nu poți trăi, cât timp nu se află în biblioteca ta.
Nu am citit nicio carte de groază. Nu e de groază, nu e antică, dar mi-aș dori cărțile lui Luca di Fulvio în bibliotecă.
Pennywise: Traume din copilărie. Prima carte care ți-a luat somnul (din orice motiv).
Nu e citită în copilărie, ci în adolescență. Îmi amintesc și acum cât de tristă am fost de fiecare dată când am citit Bucurie regăsită, Danielle Steel.
Monștrii literaturii te cam încurcă
Monștrii sunt monștrii până la capăt. Și chiar dacă sunt ai literaturii, tot te mai încurcă. Dar sunt simpatici și prietenoși.
Mumia: Cartea ta îmbălsămată. Cartea aceea atât de veche, atât de citită, poate moștenită de la familia ta, încât se destramă, dar rămâne în picioare.
Nu pot să nu menționez cartea Noaptea samurailor, Michael Crichton. Atunci când am văzut-o la colega mea de bancă era deja foarte veche, părea citită. Am împrumutat-o, e citită. Și e la fel de trecută prin timp. Chiar e păcat de romanul ăsta, păcat că nu s-a reeditat. E chiar foarte bun.
King Kong: Carte mare și grea. Cartea aceea care ți-a rupt spatele oriunde ai luat-o.
Copilul care a găsit soarele noaptea, Luca di Fulvio. O carte mare, grea, dar atât de frumoasă!
Zombie: Miroase a putrezit. Cartea despre care ai crezut că va miroși urât și a sfârșit prin a te impresiona.
Ți-am spus că monștrii literari încurcă de foarte multe ori. Și râd pe înfundate atunci când reușesc să-mi pună bețe în roate.
Alien: Carte neidentificată. Cartea respectivă căreia, în ciuda faptului că i-ai acordat atenție, nu i-ai găsit nici picioare, nici cap, și bănuiești că nu este de pe această planetă.
Și mai sunt și scandalagii, vezi? Dacă spun acum ceva, scandalul va fi cât casa. Are cap, are coadă, dar nu am rezonat cu atitudinea personajului principal: Orbi, Petronela Rotar
Cerberul: O carte intimidantă. Acea carte de care nici nu vrei să te apropii. Nu care cumva să te muște.
Aici nu am dubiu: Sticletele, Donna Tartt. Are peste 1000 de pagini.
Care sunt răspunsurile voastre la provocarea asta? Tare aș vrea să le citesc în comentarii. Aș mai avea o rugăminte la tine, lasă-mi tot în secțiunea de comentarii, cărțile horror citite de tine.
Stai acasă și citește! Totul va fi bine!