Booktag: 20 de întrebări despre mine
Nu am mai avut de ceva vreme pe blog un booktag, așa că duminica e cea mai potrivită zi pentru o discuție relaxată despre cărți, obiceiuri literare și noi idei perfecte pentru citit. Booktag pentru cei care vor să mă cunoască mai bine – ca om și cititor, desigur. Întrebări potrivite pentru o șuetă de weekend care să dea o stare de bine tuturor – mie că răspund, celorlalți că sunt curioși să afle mai multe despre persoana din spatele bookcaffe.ro.
Într-o lume mult prea agitată, ocupată și obosită, lectura este o evadare din propria realitate, o evadare din cotidian, o călătorie care-i scoate din zona de confort și le testează limitele. Cititorii simt beneficiile cititului și simt cum totul se schimbă în jurul lor. Își dau voie să exploreze, să găsească soluții, dar și să viseze – îndrăznesc să spere că se poate.
Booktag – Preferințe în ale cititului
Fără prea multe introduceri, preferințele mele nu-s chiar bătute în cuie, pot apărea mereu schimbări – cred că m-ar îngrijora lipsa schimbărilor chiar și în materia lecturilor. Acestea înseamnă diversitate de genuri literare, de autori și stiluri de abordare, de edituri și recomandări.
- O carte citită datorită copertei
Pentru că m-am regăsit în această copertă și pentru că am simțit că a aceasta a ajuns la mine fix când aveam nevoie de un semn: Respiră, Eliza! Romanul scris de Iulia Nani a fost, pentru mine, mai mult decât o comedie romantică.
2. Citești o carte cap coadă sau în mai multe zile?
Mi-aș plăcea să spun despre mine că sunt o devoratoare de cărți, că nu las din mână niciodată cartea până nu ajung la final, dar nu e chiar așa – pot visa că voi ajunge cândva la o așa performanță. Citesc în funcție de stare și depinde foarte tare de dispoziția pe care o am, dacă e o carte subțire sau o poveste care reușește să mă captiveze foarte tare și să uit că are sute de pagini. Am zile când simt să mă bucur doar de lectură, dar nici atunci nu aș putea termina o carte de 848 de pagini, de exemplu.
3. Un narator sau mai mulți?
Cel mai nou obicei al meu este să nu știu nimic despre cartea pe care vreau să o citesc. Evit să -mi arunc ochii chiar și pe descrierea de pe spatele romanului pe care urmează să-l citesc. Nu am genul acesta de criterii în alegerea următoarelor lecturi. Ca să dau un răspuns: Nu mă interesează câți naratori sunt, important este să-mi placă povestea pe care o descopăr.
Booktag: Ce înseamnă lectura?
Pentru mine, lectura, cărțile, discuția despre ele, scrisul recenziilor înseamnă, nu neapărat în ordinea asta, ci aleatoriu: liniște, reconectare, regăsire, evadare, emoție, bucurie, eliberare, fericire, dorință, speranță, a visa, a mă vindeca și a deveni mai bună – în cum sunt, cine sunt, ce faci și ce dau mai departe,
4. Poți să citești în timp ce asculți muzică?
În cazul acesta, lucrurile iar nu sunt bătute în cuie. Dacă e vorba despre o carte din care am citit suficiente pagini și am ”prins” firul povești, pot accepta și muzică – nu mă deranjează pentru că nu mai aud nimic în jur, sunt în poveste, departe de ceea ce se petrece în jurul meu. Dacă abia încep călătoria literară, atunci am nevoie de liniște – în care să fiu doar eu și cartea. În majoritatea timpului, însă, nu ascult muzică – sunt doua activități care-mi dau starea de bine și de care prefer să mă bucur separat.
5. O carte pe care o poți reciti la nesfârșit.
Recitesc unele cărți – de dor, se poate să recitesc acele cărți dintr-o serie, dar nu am o carte pe care aș putea s-o recitesc la nesfârșit.
6. Semne de carte sau urechi de măgar?
Clar și fără nicio abatere: semne de carte, niciodată ”urechi de măgar”. Dacă nu am semne de carte la îndemână, las cartea cu față în jos, dar cel mai des, în caz de urgență, găsesc șervețele, folia de pastile, o simplă hârtie, un pix. Sunt ingenioasă de fel.
Booktag – Când cărțile te provoacă
Fiecare carte pe care aleg să o citesc îmi aduce bucurie, mă îndeamnă la reflecție, îmi trezește curiozitatea la cote maxime. Majoritatea îmi ”lansează” câte o provocare: fie să-mi testez limitele și răbdarea, să mă îndrăgostesc iremediabil de poveste și stilul de scriere al autorului. Și chiar să mă decid asupra unor aspecte precum acela de a nu mai da următoarea șansă.
7. O carte populară care nu ți-a plăcut.
Aici aș putea să spun că intervine dorința de a reciti anumite cărți – citite acum ceva ani. Știu sigur că nu mi-a plăcut absolut deloc ”De veghe în lanul de secară”. În acest caz mă tot gândesc dacă să recitesc acest roman – oare mi se va schimba opinia și nota oferită cărții? Am citit cândva ”Portretul lui Dorian Gray” – pe care cred că l-am citit într-un moment nepotrivit și nu l-am înțeles. Ce mă miră e că, nota mea a fost maximă atunci. ”Lolita” lui Nabokov – Goodreads zice că i-am dat două stele.
8. Cărți cumpărate sau împrumutate?
Am cumpărate foarte multe cărți, acum m-am mai potolit din cumpărat, căci primesc cadou multe dintre ele. Și colaborările îmi aduc multe bucurii literare – mulțumesc!. Dar ce crezi? Nu am renunțat nici la obiceiul de a împrumuta unele titluri.
9. Autorul preferat.
Nu e doar unul la categoria aceasta. Și mă bucur foarte mult când pot să spun că un autor e pe lista mea de preferați. Cel mai nou intrat este Melissa Da Costa
10. Cea mai nouă carte citită după data publicării.
Am făcut ceva căutări ca să aflu luna în care a fost publicată cartea și dacă e corectă informația, ianuarie 2024, cea mai nouă carte citită este nuvela dark Orașul necuraților, de Andrei Constantin.
Booktag – Recomandări
Îmi plac mult recomandările de carte – să le fac, dar și să le primesc. Multe dintre cărțile despre care mi s-a vorbit cu atât de mult entuziasm, au reușit să ajungă printre preferate – sau să le ofer și eu drept recomandare atunci când sunt rugată să ofer sugestii de lectură – pentru că da, cititorii au foarte multe cărți necitite, dar ajung frecvent în impasul acesta: nu știu care să fie următoarea lor lectură care să le ofere bucuria și relaxarea de care au nevoie.
11. Cea mai veche carte citită după data publicării.
Pentru că nu se specifică dacă vorbim de apariția în România sau în țara de origine, am să-ți spun că cea mai veche carte citită (în 2024) după data publicării este Visătoarea din Ostende, de Eric Emmanuel Schmitt. (an apariție în țara de origine 2007, tradusă la noi în 2013).
12. Ultima recomandare de carte pe care ai făcut-o.
Am recomandat chiar ieri cea mai bună carte citită de mine în 2023: Tot albastrul cerului, Melissa Da Costa.
13. O carte pe care o citești acum.
Stă alături de mine acum Drumul spre libertate -Harry și Meghan, Omid Scobie și Carolyn Durand – publicată la editura Publisol..
14. Ultima carte abandonată
Nu am mai abandonat o carte de vreo doi ani. Dacă văd că nu rezonez cu cartea respectivă, prefer să o pun pe pauză – revin la ea cu altă ocazie, când am o stare mai bună.
15. Triunghiuri amoroase, da sau nu?
Nu are nicio importanță, să fie interesantă/ Și dacă e mai interesant în trei (nu vrei să știi cum râd acum…. sau vrei?)
Booktag – Pe placul meu și nu prea
Se întâmplă să dau peste cărți carte nu mă dau pe spate, care nu sunt chiar așa cum m-aș fi așteptat sau cum mi-aș fi dorit. Nu sunt acel cititor care crede doar că o carte mai puțin bună (din punctul de vedere al fiecăruia, evident) este o pierdere de timp. E carte nu prea pe placul meu e o altă metodă să mă cunosc prin intermediul cărților și al emoțiilor pe care mi le transmite. Să fie cărți și timp să le citesc.
16. Cea mai puțin preferată carte?
Anul acesta cea mai puțin preferată până în acest moment este ”Iubit de împrumut” de Kasie West – o carte pentru adolescenți despre greșeli, asumare, lecții de viață și prietenie. O carte de 3,5 🌟.
17. Cartea ta preferată?
Am să reamintesc cartea mea de suflet – seria mea de suflet este și va rămâne: Alina Marinescu, Monica Ramirez – poveste în 6 volume, captivantă, de neuitat și neratat.
18. Cărți cartonate sau broșate?
Nu țin morțiș să am în bibliotecă doar cărți broșate sau doar cartonate. Să fie cărți care să mai poată fi citite și recitite, indiferent de tipul copertei.
Booktag – ”Mărimea” contează
Și nu numai ”mărimea” contează la.. o carte. Pentru mine, contează mult mai multe aspecte: cum este scrisă, cum transmite autorul mesajul cărții, cum alege să dezvolte acțiunea, cum sunt creionate personajele și cum evoluează ele, cât de multă emoție îmi dăruiesc personajele etc.
19. Ce părere ai de cărțile care se termină în suspans/cliffhangers?
N-are cum să se termine așa! – spune Laura în gândul ei.
Asociez suspansul din final cu o continuare. Și încep să mă gândesc la modalitatea de a rezista până atunci,
20. Ce număr de cărți este prea mare pentru o serie?
Când am auzit ”serie” m-am gândit instant la Seria Bridgerton de Julia Quinn – care cred că are 8 volume apărute la editura Litera, dar sunt mult mai multe – parcă 15 sunt. În momentul când seria urmărește viața fiecărui personaj în parte – și îi alocă unul sau mai mute volume, înțeleg. Ce depășește peste zece volume mi se pare mie prea mult. Mai e și Diana Gabaldon cu 9 volume în seria Outlander. De fapt, e foarte simplu: fiecare decide dacă citește serii ce se întind pe mai foarte multe volume.
20 de întrebări în acest Booktag în care sper că nu m-am lungit prea tare. Mie mi-a plăcut să răspund – ocazie cu care m-am întors la mine mai mult, nu doar la cărțile pe care le-am citit.