Calitate și cantitate, dar niciodată nu citesc atât cât mi-aș dori!

În perioada adolescenței am avut multe momente de ”up and down” așa că lectura era o activitate mai rară, întotdeauna printre altele, niciodată o prioritate – aveam mereu alte gânduri, alte probleme interioare – de care am învățat mult mai târziu să mă detașez, cu ajutorul lecturii.
Problemele s-au rezolvat mai greu, dar prietenia mea cu cartea s-a sudat din ziua în care sora mea a plecat la facultate. Îmi amintesc și azi faptul că la două zile după plecarea ei, mama a venit acasă cu primele cărți pentru mine. Voia să-mi ocupe mintea și timpul,  dar și să-mi umple cumva singurătatea și să trec mai ușor peste.
Nu știu când am descoperit acest site – Goodreads îi spune lui,  în 2011, și până în 2014 nu am reușit să-mi împlinesc targhetul. Până atunci am citit și mai puțin de jumătate. Citeam și mai greu – trăgeam de cărți și ele de mine mult mai mult. Din 2015 am reușit să trec și peste 100%. Fericită am fost întotdeauna pentru reușita mea, dar niciodată mulțumită.
Da! Nu contează numărul cărților citite, ci contează calitatea acestora. Teoria o știu, practica nu mă omoră, ci am dat-o gata cu perseverența mea în ultimul timp – și nici nu sunt modestă (răd singură), doar că nici teoria și nici practica nu reușesc să-mi fugărească piticii de pe creier!
Am câțiva pitici care nu se plictisesc niciodată de mine, chiar dacă i-am terorizat de foarte multe ori. Oare sunt în zodia gemenilor? – piticii adică.. și nu renunță până nu duc treaba la bun sfârșit? Întreb doar. Și nu de alta, dar mai știu eu pe cineva la fel ca piticii de care scriu acum.
Fii atentă! Numai de pe piticii de pe creierul meu nu mai scrisesem pe blog, dar niciodată nu-i târziu, așa-i? Și întotdeauna există un început în toate, iar pentru piticii simpatici de pe creierul meu.. acesta este! Început mai apoteotic  precum acesta nici că se putea. Las piticii acum. căci deja dansează de bucurie.
Anul acesta voi miza pe două aspecte: calitate și cantitate. Oricum ar fi, oricât de multe cărți aș reuși să citesc în minunatul an 2018, oricât de bună ar fi calitatea cărților pe care le voi citi, voi fi bucuroasă că am reușit. Mulțumită clar, dar asta nu înseamnă că voi ajunge să citesc atât cât  mi-aș dori să citesc de fapt. Tipic mie – întotdeauna cer din ce în ce mai mult de la mine, am mereu așteptări mari de la propria persoană, dar dacă nu mă ajută piticii, nu am nicio șansă.
Anul acesta fugăresc pitici, nervi și alte orătănii și citesc mai mult. Nu pentru un număr, nu pentru a da bine, nu pentru a intra într-o competiție cu alții,  pentru bilanțul final, pentru lauda din afară, ci pentru că așa simt!
Vreau să citesc mai mult pentru mine și sufletul meu, pentru că, în cel mai rău caz, vreau să fiu într-o competiție continuă cu mine și să mă autodepășesc mereu. Citesc mai mult pentru plăcerea mea, din plăcere.
Lectura va fi o plăcere și mai mare. De ce? Pentru că am ales cele mai faine ponturi care să mă ajute să citesc mai mult. să mă bucur mai mult de emoțiile transmise, să învăț și mai multe, să dăruiesc tot ce primesc de la cărțile mele dragi, să călătoresc și să visez și mai mult cu ochii deschiși.

Lectura din zori și până-n seară

Aș vrea eu să fie exact așa. Și dacă nu aș avea și altele de făcut..chiar aș citi toată ziua. Nu pot decât să mă mulțumesc și să fiu recunoscătoare pentru modul cum încep fiecare zi, dar și pentru relaxarea de la finalul zilei. Citesc atunci când mă trezesc – pentru o doză suplimentară de energie, iar seara citesc  până când simt că-mi pică ochii. Bănuiești deja de ce? – pentru că adorm mulțumită. La finalul unei zile sunt fericită pentru că a mai trecut o zi în care am reușit să citesc, o zi în care nu am stat departe de plăcerea mea. Mă simt bine, mai relaxată și cu moralul ridicat.

Cartea din geantă

În geanta mea găsești de toate, inclusiv cartea sau cărțile. Din geanta mea pot lipsi multe mărunțișuri necesare și utile, dar nu lipsește niciodată cartea. Poate lipsi până și telefonul – pe el îl las acasă fără griji, cartea mă strigă să nu cumva să uit să o iau cu mine. Și bine fac totdeauna, căci am ceva tinp pentru lectură în mașină sau chiar acolo unde ajung. Iar dacă nu am, caut. Îmi fac timp sau ”fur” timp pentru lectură. Și fac asta fără nicio jenă!

O singură Laura, mai multe cărți

Chestia asta e discutabilă. știu! Sunt păreri pro, dar și păreri contra. Eu nu sunt nici pro, dar nici contra. Sunt pe la mijloc întotdeaua. Am momente în care citesc o singură carte, dar și situații în care am două sau trei cărți începute. Nu am o regulă bătută în cuie, nu se aplică de fiecare dată. Uneori suport, alteori nici să nu aud de lectura din nspe cărți odată. Ciudățenia pământului sunt, știu! Sunt precum soția Samantha, dar mie nu-mi ies toate vrăjile – oare ei îi reușeau toate, toate? Hmmm. Mă duc să-i dau un telefon ca să aflu răspunsul.

Nicio sărbătoare mare fără cartea din dotare

Știu că sărbătoarea  trebuie sărbătorită ca să spun așa. dar fiecare sărbătorește cum vrea, cum simte și cum poate.  Tu te duci cine știe pe unde în timp ce eu sunt deja la ”Cabana plăpumioara” și țin strâns în brate cartea.

Dacă-alegi restaurantul, eu îți spun ”E mai bun patul.. și-are loc și personajul.”
Iar în Noaptea dintre ani, tu spun lumii ” La mulți ani” și te distrezi cu sarmaua.
Eu am făcut urarea și probez apoi salteaua. Stau comod și citesc o carte
Tu de petrece ai parte
Eu sunt de fel mai prostuță
Tu poate umbli descuță
Revelionul meu e gratuit
Tu mănânci doar ce-ai plătit
Eu sunt fericită tare
Pe tine capul de doare
Eu nu mai zic nimic
Te las să te gândești un pic
Tu crezi că-s de modă veche
Un defect fără pereche!

Trezitul devreme și statul în perne

Atunci când vine vorba despre lectură sunt chiar pregătită să dorm mai puțin sau să mă trezesc devreme. Nu ca să am mai mult timp de stat degeaba, ci pentru a avea mai mult timp pentru lectură – și cum mereu zic ”Doar o pagină și gata” e clar că mă lungesc – nu numai eu, ci lungesc și timpul.

Duminici în… pijamale

Nu sunt atâtea duminici câte aș vrea, dar atunci când am parte de una, o dedic lecturii. Fericireeeeee!

Cărți călătoare

Nu cred că mai e cineva care să nu știe ce înseamnă, și ce presupune o carte călătoare. Primești o carte. Nu-i a ta, dar o poți citi, iar când o termini, o trimiți mai departe. O trimiți în următoarea călătorie – cărții îi stă bine cu drumul! Nefiind cartea ta și pentru cineva așteaptă aceeași carte, timpul te presează și te ”forțează” cumva să o citești repede, să devină prioritate.

Când nu ai curent, net, tv sau telefon…

Citești mai mult. Citești și mai mult pentru că  nu te deranjează nicio notificare. Șe poți duce dorul, dar e bine să reziști tentațiilor (care sorb din timpul tău cu sete). Te asigur că vei fi mai mulțumită că ai citit o carte..decât ar fi fost dacă te rătăceai pe net sau pe la televizor.

Pauză

Eu petrec destul/cam mult timp în fața laptopului. Și ca să nu mă doară ochii și mai tare, mă îndepărtez pentru câteva zici de minute. Pauza de la laptop este pauza pentru lectură. Și cum sunt”forțată” să fac mai multe pauze de la ”ispita cu taste”. citesc mult și în timpul zilei.

Maraton de citit

Prinde și la noi acest gen de activități literare. Nu e nimic mai frumos decât să citești cât mai mult, respectând anumite condiții și reguli. Să citești 7 cărți în 7 zile sau cât mai multe pagini într-o singură zi. Senzația de după un maraton încheiat este fabuloasă! Abia aștept un Maraton de citit!
Mai sunt și altele, dar dacă le-am aplica pe aceastea, rezultateke ar fi mulțumitoare! Nu am respectat o ordine, căci nu-i nici un secret. Nu am bagheta magică, nu dețin cheia pentru citirea pe bandă rulantă, sunt doar un cititor ce vrea să evolueze și să se cunoască.
Cât mai multe lecturi plăcute!
 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Nieves
6 ianuarie 2018 at 8:30 AM

Un an așa cum ți-l dorești, Laura!😘❤😘Faur Daniela
6 ianuarie 2018 at 11:09 AM

Te felicit pentru dedicarea ta!Poseta mea e ca un sac plin cu pietre… de-abia o tin pe umar. Ai ghicit: am mereu o carte in ea. Si nu stiu cum se face, dar port doar de-astea mari si grele😅 gen Instrumente Mortale ❤. Eu de anul trecut mi-am propus un singur lucru: sa nu duc la bun sfarsit o carte care nu-mi place. Citesc maximum 100 de pagini, zic ca este suficient pentru a-mi da seama daca merita timpul meu sau nu. Din pacate, am dat peste doua astfel de carti, si laudate la drumul mare (Insurgent – si Divergent am citit cu greu, si In ape adanci). Timpul e prea pretios ca sa-l pierd cu lecturi plictisitoare! Sa avem un an cu lecturi minunate! 😘Mariam Oana
7 ianuarie 2018 at 12:55 PM

Un an minunat, exact așa cum își dorește inima ta să ai! <3Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.