Citește și o să ai doar de pierdut: Ești mințit! – Pamflet –

Ești mințit la drumul mare. Ți se spune că tu treci prin timp, dar să știi că nu-i așa. Atunci când tu nu ești atent, vine Omul invizibil și-ți fură zilele. Păi cum altfel să-ți explici faptul că, azi e luni..mâine joi și apoi dai înapoi?
Știi tu oare toate acele voci ridicate, care tot îți spun că e atât de frumos, că e benefic pentru tine și e cool să citești orice, oricum și oriunde? Îi știi prea bine pe cei care toată ziua distribuie pe Facebook recenzii și poze ochioase cu vedetele literare, pe unde intri dai de o părere scurtă a celei mai bune cărți de dragoste, cărți polițiste, thrillere pline de tensiune și crime sau secrete bine ascunse într-o poveste, care cică te țin cu sufletul la gură, dar care.. de fapt, îți soarbe timpul și uiți să mai schimbi programul pe telenovela aia specială la care nu poți să o pierzi – nici măcar pentru cea mai tare carte ever.
Ce e așa mega interesant în activitatea asta? Este altceva mult mai important decât lectura, cum ar fi somnul, mâncarea, ieșirea în club, întâlnirea cu prietenii. Dacă te apuci de citit ești singur.. nu tu Robert, nu tu tipa beton întâlnită luna trecută în benzinărie.
De ce să alegi să stai doar cu o carte alături, când poți să cânți la karaoke sau poți savura un vin bun cu un amic – măcar vezi și auzi ceva și pe cineva în jurul tău, cartea doar tace, de parcă nu a învățat nici acum să vorbească cu tine.
Să las telefonul acasă doar pentru a avea loc pentru cărămida aia de carte, serios?! Da scrie ”fraier” pe fruntea mea? Cine naiba își lasă mai lasă azi telefonul mobil acasă doar pentru că vrea să citească în drum spre muncă, vrea să țină în brațe cartea, nu să butoneze telefonul.  Cine face așa ceva este cel mai mare prost, fără niciun fel de comentarii. Aș vrea să mai zic, dar am așa un lipsus de cuvinte potrivite care să-mi exprime opinia pertinentă.
Nu te poate nimeni acuza de indiferență, căci tu nu faci altceva decât să te gândești la sănătatea ta. Dacă ai căra toată ziua cartea după tine, te-ai cocoșa de spate din cauza greutății.
Iar dacă ai citi non-stop, așa cum tot vezi că citesc unii – de parcă nici nu mai dorm, nu mai mănânc și nici nu mai respiră, fără cartea alături, știi tu sigur că ți-ai strica vederea. Și ar trebui să mergi curând la doctorul de ochi, ar trebui să dai bani, căci totul costă – și Doamne cât mai costă..rămâi lefter.
Citeam zilele trecute pe un blog.. cică o tânăra a reușit să termine o care în doar câteva ore. Am citit ca nebunul, de curiozitate, cum naiba poți să citești o carte (o carte întreagă!) într-un timp atât de scurt. Am dezlegat misterul misterios: a citit toată noaptea cele  patru sute de pagini.
Eu știu că noaptea trebuie să dormi, că de asta este noaptea pentru somn. Cât de ciudat să fii, să pierzi o noapte doar pentru a citi? Cum să renunți la somn doar pentru un banal roman.  Ce-ți dă o carte? Te odihnește sau te hrănește? Tot fata asta spunea pe blog, cum că.. ea nu are nevoie de multe ore de somn și nici de mâncare multă pentru că ea se relaxează și oferă ființei hrană sufletească. Ce să spun! Profunzime ieftină, care pe mine nu mă atinge.
Nu-ți ajunge că citești pe Facebook, citești mesaje scurte, citești etichete și prospecte. Ce tot atâta timp pierdut aiurea? Oamenii aceștia nu au fluturii în stomac, Sigur au fluturii la cap… De râsul curcilor.
Mă îngrozește superficialitatea unora. Mă amuză cum unii susțin că sunt fericiți doar dacă citesc  în fiecare zi. Apără și păzește! Ce a ajuns lumea să aprecieze în ziua de azi!
Cât de înnebunit să fii după cărți? Cum să-ți cumperi lună de lună zeci de cărți? E strigător la cer să-ți dai salariul pe ceva ce nu valorează nimic, pe o adunătură de foi, pe care sunt scrise mii de cuvinte fără rost.
Este și un site în care milioane de cititori împătimiți – ce denumire demnă de râs, își notează toate cărțile. Doamne! Iar m-am crucit! Sincer, mi-am făcut cruce! Oamenii ăștia, cititorii.. stau numai în casă,  în vârful patului. Și nu fac nimic altceva – doar citesc.
Și cine le face treaba ăstora? Nu se face mâncare, curat, nu se spală, nu se merge la serviciu. Ciudățenie clară rozătoarele astea de foi scrise. Cine are grijă de copii, cățel, purcel? Acuma.. chiar că mi-e milă de toți cititorii – sunt atât de triști, de singuri..
Doamne, dă-le acestor suflete singuratice, dă-le pe cineva aproape, dăruiește-le prieteni, activități frumoase – care să-i scoată din monotonia asta la care s-au condamnat, inconștienți fiind. Au nevoie de deconectare, să iasă din casă, să mai facă și altceva, nu doar să citească. S-or plafona, Doamne! Și-or pierde mințile, Ferească Sfințișorii! Amin!
Citește și o să ai doar de pierdut: Ești mințit! Îți spun eu sigur! Toți cei care spun că citesc sute de pagini pe zi, că au citit două cărți în două zile, că citesc peste o sută de cărți pe an, te mint! Pe aceștia.. eu am învățat să ”miros” oamenii. Miros a minciună și neâmplinire pe toate planurile vieții lor.
Păcat, păcat de ei…
Eu v-am avertizat! Citește și o să ai doar de pierdut: pierzi sănătatea, te îmbolnăvești de deșteptăciune. Te gândești tu oare că poți să-ți ieși din minți de la atâta citit? Îți zic…păzește-te! Nu risca deloc! Nu se merită!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.