Despre promovare

Nu m-am priceput niciodată la promovare, dar asta nu înseamnă că nu am încercat și am așteptat să-mi pice din cer. Am continuat să muncesc, să mă documentez despre promovarea eficientă în online. Am testat, pe rând, cele mai bune metode de promovare. A funcționat, dar niciodată prea mult, căci știu prea bine faptul că tot ce e mult strică.
Știu prea bine faptul că nu este deloc ușor să ieși în față niciunde, cu atât mai puțin în mediul online. Nu este ușor să te faci remarcat printre atât de multe bloguri și pagini dedicate lecturii. Mai știu că pentru a fi remarcat trebuie să muncești – uneori foarte mult în van, fără să vezi nici o îmbunătățire, vreo evoluție clară.
Nu mi-e teamă de munca. Am mai spus-o și cu alte ocazii, dar mi-e teamă de ridicol – cam asta cred eu că înseamnă promovarea online prin postarea în toate grupurile posibile și imposibile. Nu spun că nu funcționează uneori, cred ca este nesigură și ineficientă, de cele mai multe ori, căci sute de articole bune postate în grupuri zac acolo, fără măcar să fie citite. Și e păcat.
Ieri mă întrebam cum anume aș putea să promovez acest proiect? Am văzut că postarea unui articol în zeci de grupuri de lectură nu dă aproape niciodată rezultatele pe care le aștepți. Pentru mine, această modalitate (spam, până la urmă) nu este cea mai buna cale de a promova acest proiect.
Și totuși, trebuie să existe și alte forme de promovare, cu eficiență mult mai mare. Dacă mă întrebi pe mine, cea care nu știe prea multe despre promovare, cea mai bună modalitate, sigură și eficientă cale de a te promova online (și offline) este să FII PROMOVAT și susținut de alții –de cei care te citesc,  te apreciază și apreciază ceea ce faci sau scrii.
blog
Asta este destul de greu de obținut și implică anumite lucruri

  • să ai conținut de calitate –  depinde aici și de ceea ce se înțelege prin calitate.
  • să scrii constant.
  • să atragi prin originalitate.
  • să atragi prin simplitate – cel puțin, asta mă atrage pe mine, chiar și atunci când vine vorba de bloguri de lectură.
  • să motivezi cititorii fideli.
  • organizezi concursuri – sponsorizate sau nu.

Pentru unii Bookcaffe este doar un al blog dedicat lecturii. Pentru alții Bookcaffe este un blog în care se scrie prea simplu, fără pic de sare și piper. Pentru alții, nici măcar nu există acest blog, doar pentru că nu l-au descoperit.
Ce faci atunci când una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinești dacă îți dorești să fii susținut, este fix asta: să ai mulți cititori fideli deja?
Aici mi se pare mult mai complicat. Nu greu, nici imposibil, doar complicat. Însă, este de înțeles, căci fiecare își dorește promovarea. Blogurile să fie susținute de edituri, bloguri mari și librarii, iar acestea din urmă își doresc să aibă cât mai mulți cumpărători, căci de asta aleg să susțină blogurile.
Indiferent de situație, eu voi continua să citesc, sa scriu despre ceea ce citesc. Asta indiferent de cât de mulți cititori, susținători și sponsori îmi susțin sau îmi vor susține blogul.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

24 februarie 2015 at 4:58 PM

Cred că numai şi numai calitatea scrisului nu e de ajuns. Există oameni şi oameni. Unii iubesc acţiunea. Altora le place stilul. Unii preferă peisajele. Trebuie să înţelegi mai întâi de toate ce anume te defineşte pe tine, în ce fel vrei să te „descoperi” cititorilor prin blog. Şi, nu în ultimul rând, să te promovezi. Tu pe tine. Sună ciudat dar nu este. Oamenii nu te cunosc, n-au cum să te cunoască. Există, desigur, şi tactica „accelerată”, cea care mizează pe polemici. Atunci nu contează în mod special cum spui, contează ce spui. Contează că ceea ce spui nu rezonează cu toată lumea. Cu mare parte din lume.



24 februarie 2015 at 5:12 PM

Știu că este precum spui, dar eu mă refeream strict la modul în care trebuie să promovezi eficient un blog dedicat lecturii, ca aceste.



25 februarie 2015 at 8:39 AM

cred ca cele doua modalitati se succed, intr-un mod firesc, zic eu. la inceput e absolut imposibil sa fii promovat de altii, pentru ca nu te stie nimeni. si oricat ar fi de enervant, cred ca povestea cu spam-ul poate functiona in prima faza, pana ajung oamenii sa te mai vada si apoi sa te promoveze. pentru ca, la urma urmei, si concursurile, cu anumite conditii, tot o forma de spam pot fi considerate: da like si share, eticheteaza 3 prieteni – tot acolo ajungem, doar ca e invelit altfel.
dar da, complet de acord, promovarea prin altii (din proprie initiativa a lor, nu prin da like si share si primesti nu stiu ce) e cea mai buna forma de promovare



    25 februarie 2015 at 10:14 AM

    Irina, eu acum postez în grupuri, dar nu exagerez. Poate e greșit și inutil să postez doar în câteva din cate le știu și sunt membră, poate pierd inutil energia și munca mea de promovare este nulă.. poate.. nu știu.
    Ceea ce știu sigur este faptul că nu-mi place să mă milogesc de nimeni pentru un like – eu și acum am pagina de facebook Bookcaffe cu doar 111 oameni.
    O să cresc eu mare, căci toți au fost la început…



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.