Bucurii de cititor (2): Citești mai multe cărți plătind doar transportul

Prea frumos ca să fie real! Prea frumos ca să poată fi aplicat de oricare cititor serios și responsabil. Citește cărți pentru care plătești doar transportul. Și ajung la tine în maxim 5 zile lucrătoare.Titlul articolului sună ca un anunț și /sau o ofertă – din care toată lumea s-ar aproviziona cu noi povești de citit în următoarea perioadă. Dar cum să citești mai multe cărți plătind doar transportul? Misterul va fi elucidat repede, spre bucuria tuturor.

Să îmi spună mie cineva că este cititor pasionat și că are prea multe cărți! Da, avem cărți, dar cu cât mai multe, cu atât mai bine, nu-i așa? Mereu găsim câte ceva de citit, o carte care ne atrage prin copertă, prin descriere, prin laudele pe care le tot citim în mediul online. Avem cărți, dar orice cititor pasionat, oricât ar fi de plină biblioteca, noptiera, biroul și dulapul, tot mai găsim un titlu, o poveste. Tot ne mai ispitește cineva cu o recenzie, cu propria sa bucurie.

Cum? Nu o să mai avem loc de pus cărțile? Nu e nicio problemă, dormim cu ele în pat, le punem să sprijine pereții, le stivuim frumos până la tavan, dar nu renunțăm la cărți, cel puțin, eu nu am de gând să renunț.

Ceea ce împiedică orice cititor să-și cumpere chiar toate cărțile pe care le visează și noaptea când doarme, sunt prețurile cam piperate, apoi spațiul. Și dacă citim mult, găsim soluții avantajoase mult mai ușor – despre aceste soluții, scriu mai jos.

De ce recomand să aplici alte metode decât achiziționarea încă din ziua apariției? Este foarte simplu, să știi. Nu o cumperi la preț întreg. Nici nu dai 30-40 de lei pe o carte despre care știi doar că-ți place coperta, dar nu știi nimic despre autor, stilul de scriere și/sau dacă vei rezona cu acesta. Recomand să te convingi dacă merită să investești prețul întreg într-o carte care doar bănuiești că ți-ar fi pe plac.

Am văzut o carte, cu o copertă minunată, dar costa 60 de lei. Nu era decât pe un site, nu beneficia de reducere și era un autor debutant. Dar voiam să citesc acel roman. Voiam destul de mult, dar nici nu aveam 60 de lei și nici dacă ar fi bine fac pasul spre achiziționarea cărții. Eram prea nesigură. Ba voiam să o citesc, ba renunțam la idee, iar gândul îmi era mereu la carte. Oare am citit sau nu cartea? Am citit-o! Fără să dau 60 de lei, fără să regret că am citit-o, dar fără să mă simt rău că nu am cartea în bibliotecă. Am citit-o, mi-a plăcut și atât.  Mă bucur că am găsit soluția potrivită și că nu m-am avântat prea tare spre  patima cititorului: achiziția.

Nu descoperi datorită mie America, dar dacă te ajută acest articol să economisești niște bani (tot pentru cărți), eu mă  declar fericită.

Cum să citești multe cărți doar plătind transportul? Simplu: aplici metoda care-ți place mai mult, care te atrage, care-ți surâde, cu care rezonezi pe moment.

Împrumută cărți de la prieteni. Ai prieteni cititori în offline și în online? Perfect! Dacă vezi carte pe care vrei neapărat să o citești, dar nu o poți cumpăra încă, din diverse motive, roagă posesorul să-ți împrumute cartea. Să o citești și o trimiți înapoi. Întreagă, nevătămată – ca să mai poți împrumuta cărți și cu altă ocazie. Primești cartea acasă, o citești, mulțumești, o trimiți înapoi acasă – cu doar 5 lei ai citit o nouă carte. Ai citit o carte pe care ți-o doreai, iar după lectură poți decide dacă o vrei în biblioteca ta sau dacă e suficientă o singură întâlnire cu autorul, povestea și personajele.

Fă schimb de cărți. Schimbul de cărți este la mare căutare în ultima vreme în mediul online. Sunt o mulțime de grupuri dedicate acestei activități de încurajare a lecturii. Aderă la cât mai multe (nu înseamnă că trebuie să fii membru în 122456879012 de grupuri, în patru-cinci grupuri este suficient. Postezi acolo mereu anunțul cu cărțile pe care le cauți, dar și ce ai de dat la schimb. Îți recomand să fii atentă la persoanele cu care ”bați palma”, căci și în lumea cărților se mai petrec ”evenimente” foarte neplăcute, dar poți cere recomandări de la alți membri ai grupului.  Trimiți cartea – oferă chitanța care va dovedi mereu că ai trimis, că ți-ai respectat cuvântul, dar nu uita să ceri și tu aceeași dovadă, ca să fie toată lumea mulțumită. Spor la schimb de cărți, cu oameni serioși. Cât despre transport pot să-ți spun că nu ajunge exagerat de mult.

Carte călătoare. Se desfășoară în online, pe grupurile dedicate cărților și pasiunii pentru lectură sau chiar pe Booktube. Și sunt câteva în care această frumoasă activitate de încurajare a lecturii, care chiar organizează foarte des acest gen de provocare literară. Scopurile ei sunt cunoscute de către toți iubitorii de lectură: pe lângă încurajarea lecturii, gestul de a oferi oportunitatea unui număr cât mai mare de cititori să se bucure de o carte bună și sau o nouă apariție literară pe piața de carte, este de lăudat și de apreciat. Când te gândești să trimiți o carte prin toată țara (la 25-30 de cititori înscriși, care afirmă că doresc să citească acea carte), tu, posesorul cărții, iar ceilalți își iau o responsabilitate, un angajament. E vorba de risc, responsabilitate, asumare. Te înscrii la cartea călătoare doar dacă vrei să citești cartea și dacă respecți anumite condiții – ale grupului, stabilite de fiecare admin în parte. Cartea călătoare o primești de la cineva, o citești, o trimiți altcuiva – următoarei persoane, după tine, care așteaptă cartea cu mult entuziasm. Transportul pentru un astfel de colet depinde de greutatea lui, dar nu cred că plătești mai mult de 3-5 lei.

Cărți electronice. Dacă ești un cititor de cărți digitale, te poți considera și tu un norocos, căci ai de unde alege Elefant.ro are și cărți în format electronic. În cazul lor, nu plătești transport, plătești prețul cărții electronice – un preț mai mic decât pentru o carte în format fizic. Sunt cărți electronice la 10-18 lei. Partea frumoasă la povestea cu cărțile digitale este alta. Nu mai e nevoie să aștepți trei zile lucrătoare, să mergi la poștă și nici nu mai aștepți să te sune curierul – care mereu te ține pe jar. Tu, iubitor de cărți electronice primești cartea imediat, pe mail. Și un alt plus – unul și mai mare este că.. te poți apuca de lectură în secunda următoare.

Tu cum reușești să citești mai multe cărți cu mai puțini bani? Abia aștept să-ți citesc sugestiile în comentarii.

Oricare ar fi alegerea ta, orice carte citești acum, îți doresc lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

5 noiembrie 2018 at 11:05 PM

Frumos articolul, mi-au plăcut sugestiile tale. Eu de obicei prefer biblioteca, de unde pot citi muuuulteee cărți și care nu mă costă nici un leu pe tot parcursul anului, după ce la început de an am plătit taxa. 😉Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.