Bucurii de cititor (1): Citește tot ce vrei fără să scoți din buzunar lei grei

Dacă ai avea timp l-ai investi în pasiunea pentru lectură? Dacă ai avea bani ți-ai face zilnic/lunar bucurii de cititor? Dacă ai putea să citești tot ce vrei fără să scoți bani din buzunar, ai citi mai mult de o carte pe lună? O să îți scriu eu cum să-ți oferi bucurii de cititor, cum să citești toate cărțile pe care le vrei, dar fără să scoți din buzunar lei grei – mulți avem o limită materială, dar reușim.

Cum fac unii de citesc numai cărți bune? Cum fac alții de adună cărți noi în biblioteca personală, dar fără să cheltuie bani mulți pe toate? Toate aceste întrebări nu sunt retorice. Au răspuns în acest articol.

Unul din motivele pentru care nu se mai citește astăzi, un motiv pentru care nu se mai investește timp în lectura cărților, este lipsa banilor, asta după altă lipsă, a timpului. Dar dacă ar fi timp și ar fi și bani pentru cărți, în România s-ar citi mai mult? Poate da, poate nu. Iartă-mi sinceritatea, dar mulți găsesc motive după motive. Când nu simți și nu vrei să citești, motive tot găsești – și e ok, să știi, căci mulți cititori sunt ocazionali, iar pasiunea lor este cu totul alta.

Nu te supăra, nu o lua personal și nu te grăbi să-mi spui că tu ai o groază pe cap în fiecare zi, iar asta te împiedică să citești. Asta este un alt subiect, pe care-l voi dezvolta separat.

Azi nu e vorba de timp, ci de banii – care niciodată nu ne ajung, banii care sunt prea puțini mereu, mai ales atunci când vine vorba de pasiunea pentru lectură și cărți,

Bucură-te de lectură – sună bine. Bucură-te de lectură cu bani puțini – sună bine și mai bine. Bucură-te de lectură fără să cheltui bani – sună perfect. Și există posibilitatea asta. Și e la îndemâna tuturor, crede-mă.

Lecturi urbane. Nu știu în ce stadiu mai este acest proiect de încurajare a lecturii, dar acum ceva timp, Lecturi urbane se organiza în foarte multe orașe din țară. Un proiect frumos, în care poate fi încurajată lectura și favorizată socializarea în mediul offline. Dacă ai colegi și prieteni cititori, poți organiza și la tine în oraș Lecturi urbane. Îți aduni colegii, prietenii, iar gașca ta își poate aduce gașca cititoare, iar lunar să organizați întâlniri literare. Vin toți între prieteni, dar să nu uiți cartea, da? Fiecare aduce o carte pe care lasă altcuiva spre lectură. Nici tu nu pleci cu mâna goală, căci iei cartea altuia. Timp pentru a citi cartea: până la următoarea întâlnire. Un fel de împrumut, dar cu mai multe beneficii pentru fiecare dintre cei implicați. Mi se pare o idee genială prin care te poți împrieteni cu alți cititori și citești și cărți bune fără să plătești un leu măcar.

Listă de dorințe. Este perfectă pentru prietenii tăi. O astfel de listă îți ajută amicii în momentele lipsite de inspirație. De ziua ta, de onomastică, Crăciun, Paște sau oricare altă aniversare poți primi o carte (sau mai multe) din acea listă. Ești un cititor fericit fără să dai un ban din economiile tale. Un cadou literar este perfect, iar dacă sunt cărțile pe care ți le dorești cel mai mult, atunci fericirea ta este maximă.

Mergi la bibliotecă.  Știam că de la bibliotecă pot împrumuta cărți, dar tare greu am mai ajuns eu la bibliotecă. Este una dintre cele mai simple (și eficiente) modalități de a citi cărți noi și mai vechi, fără să fie nevoie să dai vreun ban pentru asta. Ai nevoie doar să-ți faci o fișă și o sacoșă care să te ajute să duci acasă cărțile. Și dacă mergi într-o bibliotecă poți fi foarte fericit pentru câteva ore, poți căuta cărți pe plac, dar fără grabă, poți citi în liniște o carte întreagă, poți discuta cu alți cititori sau cu bibliotecarii, poți lega prietenii de durată. Iată în câți pași simpli poți transforma biblioteca într-o prietenă bună și de nădejde. Te primește cu brațele deschise, cu multe cărți și-ți dăruiește fericirea gratuit.

Dar din dar. Știam că  există proiecte literare care încurajează lectura astfel: mergi și iei o carte, dar lași o carte în loc. Mi se pare un mod frumos de a face rost de cărți noi pentru lectură. Sigur ai în bibliotecă romane care nu te-au încântat pe cât te-ai așteptat, așa că o poți lăsa  pe a ta pentru o carte dorită.

Colaborări. Dacă ai blog sau un canal de Youtube (Booktube), scrie despre cărțile citite sau vorbește despre ele, recomandă-le – fă asta într-un mod personal și vei avea de câștigat. Cum? Te poate remarca un autor, o editură sau un site literar. Poți primi cărți spre recenzia scrisă și/sau filmată. Recomand să nu apelezi la colaborări dacă ți-ai deschis blogul de doar două săptămâni. Mai întâi scrie despre cărțile tale, creează conținut pe blogul tău, evoluează. Abia apoi gândește-te la colaborări cu autori și edituri.

Adoptă cărți. Sunt multe persoane care din diverse motive caută să doneze cărțile. Poți să le adopți tu – dacă găsești ceva ce ți-ai dori în biblioteca personală, dacă chiar sunt cărți pe care le vei citi cândva. Recomand donarea de cărți pentru cei care le vor păstra și pentru cei care știu că a primi cărți gratuite NU înseamnă să le primești doar.  Te încurajez să adopți cărți de la alte persoane dacă știi că NU le iei pentru a le vinde – le primești gratuit și nu ar fi corect să le dai pe bani. Am întâlnit situații în care stive de cărți zăceau la tomberon. Da, la gunoi, iar iubitori de cărți care le-a salvat, apoi le-a păstrat și/sau donat. Asta e gratuit dacă ești în același oraș sau dacă le trimiți prin poștă vei plăti între 3- 5 lei (în funcție de greutatea coletului).

Anticariat. Eu nu mai am anticariat în oraș, dar știu că poți găsi cărți foarte bune la 2-3 lei. E nevoie să mergi doar o dată într-un anticariat pentru ca ”microbul” să te acapareze cu totul. Știu cititoare care merg la anticariat des și vin acasă cu zeci de cărți fantastice, iar gaura din buget este minimă. Bine, vei iubi anticariatele doar dacă nu ai nicio problemă cu cărțile vechi sau cu mici defecte.

Pasiunea pentru cărți și lectură poate fi costisitoare, dar se găsesc întotdeauna soluții pentru a reuși să adaugi cărți în bibliotecă cu o investiție minimă/cât mai mică.

Mâine îți spun alte modalități prin care poți avea cărți noi de citit. Modalități care să te coste până în 5 lei.

Care dintre modalitățile de a citi cărți (aproape) gratuit ai adoptat-o deja? Eu recunosc faptul că le combin și rezultatul este doar unul: fericirea. Care dintre cele de mai sus este pe placul tău, cu care rezonezi cel mai bine?

Să ai parte de lecturi savuroase!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

5 noiembrie 2018 at 12:14 PM

Frumos articol, Laura! Cuprinde câteva adevăruri…



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.