duminica din februarie 2023

Jurnal de cititor (ediția 1): Noutăți literare

De când nu am mai scris pe blog simt că am uitat cum este să faci asta cu regularitate, sincer. De când tot mă pregătesc să scriu un nou articol a trecut și decembrie, a început și 2023 și aproape c-au trecut două luni din cele doisprezece ale acestui an. Nu trece timpul repede, eu am prea multe așteptări de la mine, caut prea mult perfecțiunea – și nici că o găsesc pe undeva. Și doat amân pe o altă zi. Prima ediție din acest Jurnal de cititor este despre noutăți litere și nu numai – gânduri cu iz literar am să le strecor printre cărțile noi care mi-au atras atenția în ultima vreme.

Încep cu o veste minunată – ce sper că va deveni un obicei, în toată țara, nu doar în Craiova. E o acțiune demnă de laudă, un mod inedit de a încuraja lectura. Ziua de 12 februarie poate deveni una în care ”Lectura în tramvai” va deveni sărbătoare – una care să acapareze cât mai mulți adepți și să se desfășoare în mai multe zi. Desigur, o zi în care să încurajezi cititul printre tineri este ceva mai mult decât să critici faptul că ”românii nu citesc”. Aici e dovada că se poate. E clar și faptul că rezultatele se văd doar atunci când există dorință, voință, perseverență și încredere că și tu poți face diferența. Și tu poți schimba ceva în bine. Se vrea? Se poate! Se reușește! Nu ”când?” este întrebarea, ci ”când ne implicăm în schimbare?”

Noutăți literare – care nu se demodează

De foarte multă vreme îmi tot spun că ar fi cazul să diversific puțin și lectura și să acord atenția și timpul și altora genuri literare. Îmi place să cred despre mine că pot citi orice gen, iar dacă din tot țin în mâini, reușesc să rămân cu idei care să-mi îmbunătățească viața, cu informații care-mi oferă răspunsuri sau mă ajută să conștientizez lucruri, atunci nu am niciun motiv să nu fiu mulțumită. Lectura relaxează, te poartă în alte lumi, vindecă, oferă oportunități, deschide mintea.

Cu ce mă ajută o carte care nu ficțiune, de exemplu? Mă ancorează la momentul prezent, să știu ce s-a întâmplat în lume sau în jurul meu, să înțeleg lumea în care trăiesc și să mă adaptez la momentul actual, să găsesc posibile răspunsuri sau idei pe care să le adaptez la cazul personal, la cine sunt, la cum sunt eu. Am înțeles că nimeni nu-ți poate găsi soluția, ci că fiecare trebuie să-și facă propriile adaptări. Soluții minune or exista, dar sunt mai bune și potrivite cele personale, inspirate din propria realitate. Nu poți aplica nimic din nicio carte până nu o adaptezi, până nu suferă toate modificările necesare pentru a furniza rezultatul de care ai nevoie, pe care-l cauți și-l aștepți poate.

Jurnal de cititor: Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp, Cori Grămescu

Am auzit de Cori Grămescu acum ceva vreme. Știu că este nutriționist și instructor de pilates, iar cartea Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp este prima ei carte, apărută la editura Bookzone. Nu e prima carte de genul care vede lumina tiparului, știu asta eu, știi șu tu. Nu este nici prima carte din România scrisă de către un nutriționist cunoscut, însă este prima apariție editorială din țară, ce vine la pachet cu o comunitate de suport. De foarte curând am descoperit grupurile de suport și am simțit imediat beneficiile acestora. Și chiar le recomand în orice domeniu.

De ce o consider de citit, deși știu că nu e bagheta magică – pe care doar trebuie să o ai și să o ții în mâna ca să înceapă transformarea ta?

  • nu se poate să o citești și să nu rămâi măcar cu o idee despre alimentație, corp, relația dintre cele două. O idee e suficient să-ți deschidă ochii, să te ajute să vezi din altă perspectivă totul, să te vezi pe tine cu alți ochi, într-o altă oglindă.
  • descoperi o poveste personală și înțelegi cât de necesar este sănătatea și echilibrul atunci când vine vorba de starea de bine în propriul corp.
  • afli încă o dată că nu ești singura ființă ce se luptă cu kilogramele în plus – intri și grupul de suport, primești susținere, sfaturi despre sport și nutriție,
  • chiar dacă ai fost înzestrată cu un trup tras prin inel, ai în această carte secretele trupului sănătos și a inimii pline de bucurie. Răspunsurile la foarte multe întrebări tot în carte le vei găsi.

Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp este pentru tine dacă

  • vrei să slăbești sănătos, susținut și să te menții
  • ai încercat toate dietele, fără să ai parte de rezultatul dorit
  • ești interesată de nutriție și sport
  • ți se pare greu să te ții de un program de transformare
  • ai nevoie de susținerea unei comunități și a unui specialist

Poți să-ți achiziționezi exemplarul tău de pe editura Bookzone sau direct de aici.

Jurnal de cititor: Bogăția înseamnă și educație – citește Napoleon Hill

Gândește și vei fi bogat într-o ediție lansată de editura Librex. Această carte a fost oare necesară lumii? Cu siguranță a avut un impact, și-a împlinit rolul și a schimbat, în bine, foarte multe vieți. E un succes, atât pentru autor, cât și pentru cei la care a ajuns această carte, nu întâmplător, ci pentru a transforma gândirea și atitudinea tuturor.

Prima publicare e în anul 1937, în plină criză economică – momentul oportun pentru o carte care să ofere ieșirea din impas. A preconizat cineva succesul răsunător al acestei cărți. Poate da, poate că nu. Dar Gândește și vei fi bogat este și acum cea mai de succes carte de educație financiară, așa că e bine primită în orice bibliotecă. Are un loc asigurat și în biblioteca mea, fără niciun dubiu.

A făcut înconjurul lumii, a fost tradusă în zeci de limbi și s-a vândut în milioane de exemplare, motiv pentru care a fost și rămâne bestseller, dar și un titlu de referință în literatura motivațională.

Ai putea crede că Gândește și vei fi bogat a fost, de fapt, o provocare lansată jurnalistului Napoleon Hill? Chiar așa a fost. În 1908, unul dintre cei mai bogați oameni ai momentului, îl provoacă pe tânărul Hill să scrie rețeta succesului – bazată pe experiența bogătașilor. Zeci de ani, Napoleon Hill, stă de vorbă cu peste cinci sute de oameni bogați. Ce înseamnă asta? Câteva decenii și mii de pagini scrise, autorul publică Gândește și vei fi bogat.

Această carte scrisă de Napoleon Hill devine biblia libertății financiară. Dacă inițial, cartea de față a fost gândită ca un remediu la criza financiară a vremii respective, chiar și în acest moment, aceeași carte este mai mult de atât -pentru mulți este și astăzi esențială gândirea lipsită de negativitate, pașii specifici pentru obținerea bogăției și schimbării vieții.

Gândește și vei fi bogat încurajează principii precum:

  • Gândurile devin realitate – ceea ce gândești se manifestă în realitatea pe care o trăiești
  • Gândurile schimbă viața, oferă un plan și principii care ajută la materializare financiară
  • Gândurile ajută la vizualizare, afirmare, definirea unui scop și planificare
  • Gândește diferit – încurajarea pe care o oferă cartea lui Hill.

Ce este Gândește și vei fi bogat?

  1. cartea de vizită a multor oameni care au citit și aplicat ceea ce scrie în paginile cărții.
  2. oportunitatea de schimbare a multor oameni din întreaga lume, ce activează în multe domenii, a transformat oameni simpli în lideri în afaceri, guvern sau organizații
  3. manual pentru dobândirea succesului, dar și un instrument ce te face conștient de puterea personală.
  4. cei treisprezece pași esențiali de aplicat pentru a putea dobândi siguranță și libertate financiară.
  5. carte fundamentală pentru antreprenori, directori etc – se recomandă citirea și recitirea , dar și luarea de notițe
  6. ghid de acțiune unde să ni se spună ce avem de făcut, cum să lucrăm în fiecare zi la visul nostru, cum să ne stăpânim subconștientul și cum să ne influențăm destinul pentru a ne atinge obiectivul

Jurnal de cititor: Pasionații de istorie – despre Regele Carol al II-lea

Citind comunicatul de presă primit din partea editurii Publisol despre noua lansare, m-am gândit că nu am niciun motiv să nu citesc seria de șase volume extrem de interesante despre Regele Carol al II-lea. E numit, pe merit, izvor istoric prețios a celui mai controversat reprezentant al monarhiei române.

Primul volum, intitulat, sugestiv,  Carol al II-lea –  Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1939), a apărut în luna ianuarie a acestui an. Volumul are, în total, 712 pagini – include și o coală foto. În acest volum generos, ”ultimul suveran al României Mari ne dezvăluie în amplul său jurnal resorturile intime ale vieții sale publice și private. Însemnările de tinerețe (1914, 1916, 1918, 1929, 1930) sunt marcate de pătimașele sale iubiri și de eroinele sufletului său – Ella Filitti, Zizi Lambrino și Elena Lupescu”

În ceea ce privește viața publică, ”în timp ce notațiile zilnice de după 1937 ne dezvăluie un rege profund implicat în cele mai variate aspecte ale vieții României interbelice: politică, societate, armată, administrație, cultură. Substanța densă a acestui prim volum este circumscrisă anilor 1937-1939.”

Personal, abia aștept să citesc acest prim volum al seriei. Nu voi zice nu acestui volum, care sigur va trezi curiozitatea și pentru cele care vor fi lansate de editură. Comand cartea acum de aici.

Jurnal de cititor: Luna femeii se sărbătorește citind – dragoste, relații și femei

Mi-a plăcut întotdeauna să o șansă autorilor, cărților și editurilor noi – nou lansate sau noi pentru mine, iar de această dată am ales autorul editurii Cuantic, George Colang – filosof și profesor. Autorul lansează două titluri perfecte pentru luna martie. Cele două cărți Când este o femeie frumoasă și Când iubim cu adevărat? Minciuni, săgeți, aporii sunt acum parte a unei oferte pe site-ul editurii

Când este o femeie frumoasă este întrebare la care orice femeie a găsit răspuns – sau și-a dorit să găsească răspuns măcar o dată, iar paginile cărții oferă perspective în care ne-am putea regăsi, idei cu care putem rezona. Există paragrafe în carte pe care le-am putea numi oglinzi – unde ne putem vedea exact așa cum suntem, ne putem privi cu adevărat.

”O femeie este frumoasă atunci când dansează ca o sirenă, când se pliază genuin în raza muzicii. Când se identifică cu muzica. O femeie este frumoasă atunci când știe ce vrea, chiar dacă nu știe. O femeie este frumoasă atunci când se luptă ca o leoaică. O leoaică este frumoasă când vânează pentru leul ei. Și nu în ultimul rând, o femeie este frumoasă atunci când știe să fie frumoasă.”

Cea de-a doua carte Când iubim cu adevărat. Este tot o întrebare la care autorul a răspuns pe înțelesul tuturor. filosoful George Colang analizează minciunile și săgețile care apar relații și pot isca adevărate conflicte între cei doi. Până și cele mai neînsemnate discuții pot conduce la tensiuni, la dezamăgire și cuvinte care pot schimba soarta relației. Scopul cărții de față este acela de a oferi soluții pentru stingerea conflictelor din cuplu, dar și sugestii clare pentru consolidarea unei relații armonioase. În paginile cărții pot fi descoperite și soluții practice la problemele cu care ar putea să se confrunte cuplurile.

”Momentul despărțirii nu coincide niciodată cu momentul despărțirii. Când te desparți de o persoană? Niciodată în momentul despărțirii. O poți face ori înainte să oficializezi despărțirea, ori după, dar niciodată când spui cu mâna pe inimă că te-ai despărțit. Sau să nu mai vorbim că, în despărțire, poți rămâne hermeneutic și toată viața, deci nu te poți despărți niciodată…”

În acest Jurnal de cititor ajuns la final te întreb doar care dintre recomandările literare prezentate în acest articol e pe placul tău? Tare m-aș bucura să-ți fi făcut cu ochiul ceva și să te răsplătești cât mai curând cu un cadou literar. Meriți!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tabloul care vindecă

15 februarie 2023