Lectura – refugiul care-mi dă putere

Ce este lectura în anul 2019? Este un trend, un hobby, un timp pierdut? Lectura este o alegere – pe care o face fiecare și pe care și-o asumă. Pentru mine, lectura un refugiu în care te poți pierde pentru a te regăsi, este o atitudine pozitivă. Un gest care se poate copia/plagia – și te asigur că nu se supără nimeni și nici nu te va acuza de furt intelectual.

Lectura naște întrebări în mintea celor care nu citesc. ”Nu te plictisești?” ”Nu simți să faci o pauză acum că ai terminat cartea asta?”, ”De ce citești? ”, ”De ce cumperi cărți?”,  ”Cum de ai atâtea cărți?”, ”Iar citești?” și-mi aduce în jur oameni mereu mirați de pasiunea mea, persoane care nu înțeleg și acceptă greu (sau deloc) acest stil de viață pe care-l am acum.

Lectura – pasiune costisitoare

Nu aș spune că cheltui bani pe cărți, aș îndrăzni să spun doar că investesc în alt gen de bijuterii. Sunt sigură că, de fapt, investesc în viitor și-n educația copiilor mei. Investesc în mine și în cea mai mare bucurie pentru sufletul meu.

Lectura – oriunde, oricând, oricum

Și în orice formă. Este cea mai perfectă activitate atunci când vreau să mă bucur de natură, de soare și cer senin. Ador să citesc atunci când sunt în mașină. Nu aș putea lăsa cartea acasă sub nicio formă. Mai ales atunci când tensiunea e la cote maxime și acțiunea nu mă lasă deloc să stau departe de carte.

Lectura – relaxare pentru minte și suflet

Când vreau să transform lectura în relaxare pentru minte aleg cărți ușoare, cărți care să nu mă solicite foarte tare mental. În majoritatea timpului, pentru mine, lectura este relaxare pentru suflet. Atunci simt nevoia să mă conectez la o nouă realitate, să simt alte emoții – decât cele cotidiene.

Lectura – nevoia de deconectare

Când mă simt copleșită, când vreau să mă rup de tot și toate, cartea îmi este alături. Când nu pot dormi din cauza gândurilor, cartea  mă ajută să le alung și să le țin departe măcar pentru o perioadă. Când vreau să stau departe de discuții, evenimente sau persoane negative, cartea îmi ține companie și mă bucură.

Lectura – medicament pentru tristețe

Atunci când am descoperit lectura, traversam și o perioadă plină de durere, iar cartea m-a ajutat să mă vindec. Am avut momente când, de tristețe, nu am putut citi nicio pagină, dar și zile în care doar cărțile mă ajutau să nu clachez. Bucuria lecturii alungă norii gri, gândurile încețoșate și faptele pe care le-ai putea regreta. Cufundă-te în lectură și las-o să te vindece și să te transforme.

Lectura – obicei sănătos

Care te ajută să stai departe de tot și toate care te trag în jos. Te determină oare lectura să stai departe de rețelele de sociale, de alte activități care doar îți consumă timpul în cel mai inutil mod cu putință? Este cea mai sigură formă de pauză de la vicii tehnologice, de la orice conexiune cu persoanele negative și periculos de departe de relații care nu te duc nicăieri.

Lectura – cea mai bună dependență

Citind cărți vei deveni dependentă de sportul numit ”lectură”. Partea bună și interesantă la toată faza asta este că.. este una din puținele dependențe care NU face rău nimănui, nici măcar o secundă. Este dependența pe care nu o voi regreta vreodată. Și spun și aici: NU voi renunța niciodată la ea.

Lectura – prea mult timp liber

Am citit mult, dar doar în vacanțele de vară. Și-am redescoperit lectura în anul în care am rămas singură, căci sora mea intrase la facultate. Am redescoperit-o și m-am bucurat, căci avem cu ce să-mi ocup timpul liber sau cum să maschez tristețea că sora mea nu mai era acasă. Dar a fost început schimbării pentru mine, o schimbare în bine.

Lectura – socializarea și prietenia

Citind din ce în ce mai mult, uneori chiar și câte o carte pe zi, am descoperit și alte beneficii – pe termen scurt. Am găsit un forum despre cărți și-am început să scriu acolo despre ce citeam. Da, scriam recenzii, adică povesteam tot (râd singură de mine). Scriind acolo, am început să cunosc din ce în ce mai multă lume pasionată de lectură. Și-am legat prietenii – cu mulți sunt acum prietenă și pe vestitul Facebook. Am devenit mult mai comunicativă, iar asta nu este deloc rău. Lectura și cărțile unește suflete.

Lectura – refugiul care dă putere

Întotdeauna aleg să citesc atunci când simt că nu mai am putere, când simt că nu mă mai pot concentra la nimeni și nimic. Este sursa care-mi încarcă bateriile interioare și-mi dă energie pozitivă, îmi schimbă toată starea de spirit.

Lectura – compania perfectă în nopțile fără somn

M-am trezit și la 3:00 și la 5:30 și nu am mai putut să dorm. Am adormit de multe ori la ore extrem de matinală, dar asta nu m-a întristat și nici enervat. Am profitat mereu și am citit, am terminat cărți când nu puteam dormi, am scris despre ele și-am pornit în altă călătorie literară – când unii dormeau deja de ore bune și erau sătui de somn.

Aș vorbi mult despre lectură, dar nu mi-ar ajunge foile și nici timpul. Cartea mă așteaptă, lectura e stil de viață, e ocupație zilnică, e o bucurie continuă care depinde doar de mine. Lectura este refugiul care-mi dă putere să merg mai departe, indiferent de zi, de provocări, de ceea ce simt. Există o carte pentru fiecare stare.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

CommentsMariana Balint
13 mai 2019 at 4:56 PM

M-am regasit tare mult in cuvintele tale. Am citit cu sufletul la gura. Multumesc 🙂Corina Mihaela Bratosin
13 mai 2019 at 6:48 PM

Si eu ador sa citesc!Din pacate,nu am prea mult timp la dispozitie pe care il pot dedica lecturii.Cand baietelul meu era bebelus,stateam pana dimineata la 3-4 si citeam,acum mai apuc doar in metrou in drum spre munca sau inapoi acasa si foarte rar seara.As da orice sa am mai mult timp.Un articol frumos,ca si multe altele,de altfel.Alina c
14 mai 2019 at 12:33 PM

M-am regasit tare mult in acest articol…insasi sotul meu se uita stramb si uneori ma „critica” ca stau prea mult cu cartile in mana 😥Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.