Rutina mea literară – cum arată bucuria

Rutina mea literară mă ajută foarte mult în momente dificile. Așa se activează în interiorul meu pacea și bucuria. Reușesc să-mi revin în momentul în care mă așez confortabil și citesc doar câteva pagini. Nu degeaba se spune că doar câteva minute de lectură reduce stresul. Am testat, funcționează și la mine. Și parcă, apoi, am mai multă energie, iar ideile nu-mi lipsesc. De asta iubesc să citesc. Dimineața, la prânz, seara și în miez de noapte. Oricând poate fi doar un alt miracol care să schimbe totul, în bine.

Cândva citeam mult, foarte mult. Îmi amintesc o vacanță de vară în care, în luna august, am bifat 11 cărți citite. Ăsta mi-a fost recordul pe atunci. Pe vremea aceea doar asta făceam. Aveam internetul prin telefonul fix, nu era blogul sau Facebook-ul. Era singurul mod în care mă rupeam de realitatea mea – pe care o refuzam cu înverșunare.

Rutina literară îmi face ziua mai frumoasă. Îmi oferă mereu o bucurie, mă ține departe de atacurile de panică, reacțiile la nervi și certuri inutile. La ce anume este utilă o rutină până și în lectura cărților? Doar două beneficii îmi vin acum în minte: sunt mult mai organizată în activitatea pe care o desfășor. Și doar așa îmi ofer zilnic timp pentru mine.  Altfel nu știu dacă m-aș mai opri.

Rutina mea literară – multe cărți, puțin timp

Nu cred că este prima dată când scriu aici despre faptul că îmi place să citesc în paralel. ”Adopt” opțiunea aceasta în mai multe situații. Cum citesc? În funcție de stare, de cât de curioasă sunt. Sau poate aleg dintre cărțile începute ținând cont de autor, copertă sau recomandările care m-au convins că nu trebuie să mai amân întâlnirea cu povestea respectivă.

E sărbătoare în ziua în care dau gata o carte care mi-a încântat sufletul. E și mai mare bucuria când realizez că se mai adaugă niște titluri bune la lista mea de cărți citite. Citesc mai multe cărți, căci așa mi se pare mie că fructific timpul mult mai bine.

Mă încurc în personaje și acțiune? De cele mai multe ori nu. Rețin detalii suficiente pentru a scrie o recenzie generoasă. Și nici nu cred că trădez vreun personaj. Nu se supără cărțile pe mine. Important e să le citesc. Și să-mi placă, să-mi transmită ceva ca eu să pot transmite mai departe emoția.

Rutina mea cuprinde lectura și-n afara casei. Nu știu dacă există partener mai bun pentru o călătorie cu mașina. Sunt una dintre fericitele care pot citi în mașină, nu mi se face rău. De fapt, eu nici nu sunt acolo decât cu trupul, mintea și sufletul meu sunt conectate la bateria numită ”carte”. E cea mai bună sursă de reîncărcare cu poftă de viață.

Rutina mea literară – Noaptea nu am somn dacă nu citesc

Nu pot adormi dacă nu-mi închei ziua  cu cartea în mână. Și nici nu dorm bine. Știu că exista un studiu care spune că lectura înainte de somn te ajută să dormi mai bine. Pe mine mă ajută să adorm. Dacă nu citesc, atunci să fii sigur că voi număra oi până în zori.

Dacă cumva mă trezesc și nu mai pot adormi ce crezi că fac? Decât să pierd vremea foindu-mă în pat în încercarea de a mai prinde câteva ore de somn, renunț la chin. Nu pierd timp nici măcar noaptea. Citesc până simt că mi se închid ochii. Asta însemnând cu zece minute să-mi sune ceasul.

O singură data am visat că citeam o carte. Da, era ceva scris de Nicoleta Tudor. Și atunci m-am trezit cu zâmbetul pe buze. Am parte de un start matinal bun când mă las ”furată” de o poveste încă dinainte de a părăsi patul. Într-o astfel de zi să știi că visez cu ochii deschiși. Acesta e semnalul că voi avea parte de o zi productivă. Ce pot să-mi doresc mai mult de atât?

Fiecare carte îmi spune un secret

Asta simt în momentul în care citesc orice gen de carte. Ajung la mine acele cărți care  vor să-mi spună ceva. Niciodată nu am fugit de genuri literare, doar am amânat lectura unui anumit gen, dar gata, m-am împrietenit și cu King.

Pentru mine nu genul este problema, ci starea. Nu pot să-mi impun nimic. Nu pot să forțez lectura niciunei cărți. Nu pentru că nu aș putea trage de mine să o termin, dar nu văd de ce aș pune presiune pe mine. Sunt acel cititor care vrea să se bucure de ceea ce citește, să înțeleagă. Forțarea unei cărți nu mai are scopul de a te ajuta. Te face doar să ai o stare proastă și să judeci (poate) totul mânat de  starea în care ai ajuns citind.

Citind o carte într-un moment nepotrivit nu va ajuta nici cartea, nici autorul. E păcat să nu descoperi o poveste atunci când nu ești pregătit sufletește pentru ea. Calitatea nu se descoperă sub presiune. Nici calitatea recenziei nu va fi mulțumitoare pentru mine.

O carte dintr-un gen diferit – unul cu care nu ești obișnuit sau nu se află printre preferințele tale, te  invită să părăsești zona de confort literar. E minunat. Eu întotdeauna urmăresc să descopăr ceva la mine ca cititor. Nu știu niciodată unde e cartea bună cu care rezonez perfect. Poți descoperi ce anume nu e pe placul tău citind doar cărți cu care ești deja familiarizat? Mă cam îndoiesc de asta, să știi.

Rutina mea literară – vorbesc zilnic despre cărți

Vorbesc în fiecare zi despre cărți cu persoane care au lectura la hobby, care citesc măcar puțin. Recomand cărți pe oriunde pot, dar și persoanelor care-mi scriu fix pentru a-mi cere o recomandare. Sunt întrebată des ce părere am despre anumite titluri. Acolo unde mă pricep, răspund și mă bucur că pot interacționa cu oamenii.

Sunt situații în care mai iau cărți cu împrumut de la persoane apropiate. Cel mai des de la persoane dragi care știu oferindu-mi cărțile lor, cu împrumut, îmi fac o adevărată bucurie. Sunt mulți care se bucură că mă văd zâmbind chiar și atunci când vine vorba de cărți.

Cărți neterminate – nu se prea întâmplă, dar mai sunt și excepții

Știi când? Atunci când trec două săptămâni sau mai mult și eu am rămas la aceeași pagină. Totuși..înainte să renunț, mă ”chinui” putin cu ea – nu o pot lăsa așa fără străduința de a nu mă lăsa învinsă de o carte. Atunci mă țin eu de carte, iar cartea nu vrea sub nici o formă să se țină de mine. Uite un efect al lecturii unei cărți  atunci când nu e timpul ei.

Acesta este și motivul pentru care în rutina mea literară zilnică, mi-am setat să citesc un anumit număr de pagini. Regula asta mai dă și rateuri, dar e bună la casa cititorului. Bineînțeles, fericirea e maximă atunci când, fără niciun plan, depășesc acest număr. Tu ai un astfel de obiectiv?

Din anumite motive nu mai pot citi zilnic sute de pagini. Dar nu e niciun fel de problemă. Pentru mine, este foarte important că citesc și că fac asta fără să mă mai stresez câte cărți reușesc să termin într-o lună. De exemplu, anul acesta nu mi-am atins planul de pe Goodreads. De la anul, pentru a nu fi descurajată și dezamăgită de mine, nu mai setez un număr. Voi citi, pur și simplu. Vreau să văd cât voi citi fără a avea nicio planificare.

Rutina mea literară  sper să te inspire. Sau să motiveze și pe alții.

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.