Top 10 cărţi de citit în 2017

Dacă nu ai noroc la câștigat concursuri sau bani, ai noroc în dragoste. Da, în dragostea ai noroc doar dacă începi cu tine: cu respectul, prețuirea și iubirea față de tine. Apoi vine și dragostea nebunatică, pătimașă, răscolitoare. Acesta este dragostea de carte, față de cărțile pe care le citești cu sufletul la gură, cu lacrimile până-n barbă sau cu un răs colorat, și neapărat zgomotos. Știi care este asemănarea între dragostea față de o persoană și dragostea față de carte? Nici una dintre ele nu se demodează vreodată.
Vreau să-ți dăruiesc în fiecare zi fiorii iubirii pentru literatură și cărțile în care te scufunzi de fiecare dată când realitatea din jur este prea neagră pentru a o suporta. Atunci, și nu numai atunci, te retragi în realitatea poveștilor pe care ajungi să le trăiești cu fiecare celulă a ființei tale.
Am să-ți ofer 10 motive pentru care să nu renunți la pasiunea ta. Motive pentru care să îmbrățișezi lectura în fiecare zi. Motive pentru care merită să introduci cartea în viața ta și să transformi o simplă pasiune într-un stil de viață.

Top 10 cărți de citit în 2017

M-am gândit să nu fie doar o înșiruire de titluri, urmate de descrierea lor, ci o mică paletă de emoții și bucăți de suflet – sufletul meu, care nu să-ți convingă sufletul și mintea, ci să transmită dincolo de cuvinte, nevoia ta interioară de a hrăni întreaga ființa cu tot felul de bombe pline de energie, care nu vor face niciodată rău. Crede-mă pe cuvânt!
CĂRȚI SURPRINZĂTOARE

  1. Urlet în tăcere, Marina Neagu: Chiar te va surprinde, te va plimba prin toate cotloanele întunecate a minții, te va determina să-ți schimbi scenariul din minte de nenumărate ori, te va cutremura – nu în sens negativ, dimpotrivă. Vei cunoaște o altă Marina Neagu. Nu o să știi poate nici la finalul romanului pe unde ai cutreierat, ce-ai văzut sau ce sentiment te încearcă imediat după ce ai terminat cartea. Am scris despre roman și era să nu mă mai opresc…
  2. Seria Alina Marinescu. Aici să te ții bine, căci e un carusel de întâmplări, de personaje, de schimbări bruște și emoții puternice. Modul în care ajungi să trăiești în această serie vie.. este unic – nemaiîntâlnit la nici o carte/serie citită până acum, iar unic este singurul cuvânt pe care l-am găsit. Să nu mă crezi pe cuvânt, ci să citești cartea ca să ajungi să vezi cu ochii tăi cum pielea ți se furnică de atâta emoție. Voi relua lectura pentru că… Seria Alina Marinescu și Monica Ramirez.
  3. Elsa, Florina Sanda Cojocaru. Cartea care-ți arată o realitate. Una exact așa cum este ea: rece, dureroasă, dură, pe de o parte, plină de iubire – în toate nuanțele sale, pe de altă parte. E o carte care se poate încadra și la prima categorie din articol, dar eu rămân la ideea mea: nu are rost să plângi atunci când ți se vor reaminti cele mai importante lecții din viață. ci mai degrabă ți-ai deschide inima, ochii și mintea, iar tot ce vei citi, trăi și simți..va fi emoție, iar emoția asta își va face treaba așa cum e mai bine. Mai multe despre Elsa în acest articol.

CĂRȚI LECȚIE DE VIAȚĂ

  1. Printre tonuri cenușii, Ruta Sepetys. Nu arunca încă! Știu că vrei să mă bombardezi cu roșii, dar e cea mai bună carte citită în 2016. Am spus-o peste tot pe unde s-a putut. Chiar și în acest articol pe blog, dar nu-mi pot lua gândul de la ea. E genul de carte ce sfâșie pe interior, dar și redă speranța. E cartea care te face conștient și te forțează oarecum să fii recunoscător pentru ceea ce alții din jurul tău nu mai au: viața.
  2. Micul Prinț,  Antoine de Saint-Exupery. Cartea asta e potrivită pentru orice vârstă, poți să o recitești în etape diferite ale vieții.. și tot vei avea ceva de învățat. Nu încerc să te conving, nici să câștig, dar am să-ți spun o întâmplare adevărată de acum…ohooo 14-15 ani. Eram în liceu și aveam ora de limba și literatura română, iar opera studiată era chiar Micul Prinț. Nimic nu prevestea ceea ce urma să se întâmple în următoarele 50 de minute, dar… La un moment dat, doamna profesoară, deschide cartea și începe să citească un fragment. Eram în prima bancă, lângă catedră chiar. Și-mi ridic ochii din carte. Și ce văd? Doamna profesoară.. avea lacrimi în ochi. Până la finalul fragmentului plângea de-a binelea. Atunci mi-am schimbat complet părerea despre doamna profesoară și în acea zi i-am aflat o parte din poveste. Emoție pură, asta este Micul Prinț!
  3. Oscar și Tanți Roz, Eric-Emmanuel Schmitt. Să nu te pună păcatul să plângi la cartea asta! Nu e de plâns, deși dacă ai plânge ți s-ar cutremura sufletul și nu s-ar mai vindeca în veci. Dar cărțulia asta nu te îndemna la dramă, plâns și smuls părul din cap de durere. Te pune pe gânduri și te forțează clar să revii în prezent, să fii conștient că respiri, că trăiești și să fii recunoscător pentru ceea ce ai ACUM ȘI AICI. Vorbește despre ceea ce vom trăi toți, dar până atunci.. prezent, recunoștință și.. zâmbet. Trăiește fiecare ora ca și cum ai trăi o zi întreagă – citește și vezi ce sfat îți dă Oscar – un copil model.

DRAGOSTE LA PRIMA CITIRE

  1. Oameni, îngeri și demoni, Lina Moacă. Cartea asta m-a speriat multă vreme, dar ziua în care am început să o citesc.. Am uitat că m-am speriat și mi-aș mai fi dorit încă 712 pagini. Am cumpărat-o și citit-o în format electronic, dar merită să o păstrezi în suflet și să revii la biblioteca personală.. din când în când, doar pentru o reîntâlnire cu personajele minunate din poveste. Trebuie să o ai și să o citești!
  2. Seria Am murit, din fericire, Theo Anghel. Seria asta este o nebunie. Am citit primul volum într-o duminică fără să mă mișc din pat, fără să-mi pese că nu aveam curent electric și căldură. Eu oricum eram în altă lume și nu aveam nevoie decât să aflu toată povestea Orianei. Citește acest articol, acesta, dar și pe acesta dacă vrei mai multe detalii despre cărțile seriei.
  3. Pași în trecut, Lina Moacă. Știam cum scrie Lina Moacă și credeam că nu mă mai poate surprinde cu nimic. Dar m-a surprins cu ajutorul unei cărți istorice minunat scrisă, de am rămas ca la stomatolog. Să mă anunțe atunci când va scrie un roman despre o frunză părăsită de-un copac într-o baltă imensă. Am scris o (primă) recenzie pentru Literatura pe tocuri.

Și dacă am citit cărți bune pentru suflet și cărți care să ne surprindă, eu zic să încheiem cu ceva ușor, relaxant, dar foarte necesar:
Seria Amanții, Corina Ozon. Sfârșit de top 10 cărți de citit în 2017! După 9 cărți care mai de care, merităm sănătate curată, râs cu lacrimi, relaxare deplină și lectura savuroasă. Seria asta este cireașa topului meu. Am reușit să cumpăr două volume ale serie, să le citesc pe ambele, dar am scris doar despre primul. Cum de ce? Pentru că se cere recitită și apoi recenzate și restul cărților din seria fantastică.
Cu acest articol imens particip la concursul organizat de Librex. Intră și tu pe această librărie online și plimbă-te nestingherit printre cele mai căutate și citite cărți online de cei mai împătimiți dintre cititorii români.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.