Fata cu palton albastru, Monica Hesse
Fata cu palton albastru are cele mai intense 296 de pagini pe care le-am citit eu în ultima vreme. Autoarea a ținut să specifice câteva detalii despre cartea pe care am citit-o cu atâta plăcere. Nu citesc mulțumirile de la final, de obicei, dar peste această notă, nu am putut trece. Și bine am făcut. Personajele sunt fictive. Locurile și evenimentele, cu foarte puține excepții, sunt reale.
Când am deschis cartea nu eram prea convinsă dacă să o încep sau să o mai amân. Acum cred cu tărie că aceasta este una din acele romane care m-a strigat. Fata cu palton albastru m-a căutat. A durat puțin până m-a găsit, iar apoi nu m-a lăsat până nu i-am aflat întreaga poveste.
Henneke nu e fata cu palton albastru, dar ea va fi angajată să o caute. Deși are doar 17 ani, trăiește și simte războiul pe propria piele. Dă zilnic peste cei care le bagă frica în oase și în suflet. La această vârstă știe prea bine cum să-și ascundă comenzile pe care le are de dus altora. Știe cum să mintă ca să scape de curiozitatea bărbaților în uniformă. Se descurcă și folosește frica pe post de motivație.
O ficțiune istorică plină de tensiune, durere și schimbări bruște. E numai bună de savurat oricând. Cu număr redus de pagini, dar extrem de bine scrisă și captivantă.
Fata cu palton albastru – moarte, acceptare și speranță
Henneke l-a pierdut pe Bas și moartea lui a instalat vinovăția în sufletul ei pentru mult prea multă vreme. Simte vinovăția ca un ghimpe, căci ea i-a zis să plece. Oare chiar ea este vinovată sau nu cunoaște întregul adevăr? Cred că cu același gând – moartea nemiloasă, lucrează pe piața neagră, știe să caute și să găsească aproape tot ceea ce îi cer cei care o plătesc. La doar 17 ani, are grijă de ea și de cei de acasă.
Știe că poate pierde totul, chiar și viața, într-o secundă, dar trăiește cu speranța că nemții vor pleca și vor fi din nou liberi. Învățase cum să vorbească în cazul în care ar fi fost oprită pe stradă, dar nu știa cum să facă față lipsei lui Bas. Își asumă riscuri, câștigă bătălii, dar oare va câștiga și războiul?
Imaginile needitate ale războiului sunt stocate ilegal în poze păstrate cu sfințenie, durerea e doar în suflete, iar fiecare se descurcă așa cum poate – pe sub ochii vigilenți ai naziștilor. Unii reușesc, alții au încercat măcar.
Fata cu palton albastru – puterea e în sufletele greu încercate
Și puterea este chiar Henneke- fata care nu se dă în lături de la nimic. Riscă mult, își învinge teama, privește adevărul dureros în față și merge mai departe. Înfruntă pericole, dar nu renunță.
Cum va face față noii provocări? Va accepta să o ajute pe doamna Janssen? Își va asuma riscurile și va înfrunta tot ce urmează? Nu îi este deloc ușor, nu are de gând să prea responsabilitatea, dar ceva o împiedică. Vina și neputința de a salva pe cel iubit? Simte obligația morală de a salva alt suflet – dispărut fără urmă din ascunzătoarea sigură.
Mirjam este evreică. Părinți nu mai are, dar nici ea nu este în siguranță. Oare ce s-a întâmplat cu ea? Sigur e ceva de s-a pornit în căutarea ei. Henneke habar nu are de unde să înceapă căutarea sau cum să procedeze. Nu are nicio speranță că o va găsi, dar ”cercetează” temeinic. Toată situația asta, noua ei misiune e un puzzle complicat.
Fata cu palton albastru, Monica Hesse
Fata cu palton albastru – asumare totală pentru viață
Și cum nimic nu vine singur, Henneke participă la o seară de socializare, alături de Ollie și alți tineri. Socializare se numește, de fapt, Rezistența olandeză. Adepții la această titulatură găseau mereu mmotive-paravan pentru a-și motiva prezența. Sunt cei care vor să salveze vieți nevinovate, să oprească cumva vărsarea de sânge, să interzică, dacă ar putea, răutatea și barbaria lui Hitler.
Având misiunea de a o găsi pe Mirjam, Henneke uită de restricții, își îngrijorează părinții peste poate, e captivată total de acest obiectiv vital și nu vrea să renunțe până nu află adevărul. S-ar putea ca acesta să o surprindă, să o dezamăgească sau să-i redea speranța. Care va fi verdictul final?
Atât spun: nimic nu e ceea ce pare. Adevărul nu este chiar așa cum ți-e dat să-l vezi cu ochii tăi. Ți-am zis că e mister? Păi să fie mister până la capăt, nu? Moartea e sigură, adevărul despre ea e plin de îndoili și dorințe ascunse. Adevărul trebuie aflat, căutat. E bine camuflat în confuzie și-n scenarii ce nu mai au nevoie de logică.
Câți dintre noi ar risca totul pentru o necunoscută? Câți ar merge mai departe când ar știi că nu mai ai ce să faci și trebuie să accepți ceea ce nu mai poate fi schimbat? Ar înfrunta cineva pericolele războiului cu mâinile goale?
Fata cu palton albastru: recomandare 100%
Fata cu palton albastru de Monica Hesse poate fi un start excelent dacă vrei să citești, pentru prima dată, ficțiune istorică. A apărut la Youngart și recomand romanul tuturor!
Se citește ușor, nu ai vreme să respiri, deci nici nu te vei plictisi citind. Vei cunoaște încă puțin din ororile Holocaustului, dar o vei cunoaște și pe Henneke – un personaj simbol de la care ai ce învăța. Nu rata acest roman, nu-l evita și nu-l abandona. Citește-l! Dă-i o singură șansă, căci vei vedea că merită tot timpul tău.
Lectură plăcută alături de un roman de excepție!
Comments
Cât de frumos sună! Cu siguranţă vreau să citesc acesată carte, genul e printre cele preferate, iar recenzia ta minunată m-a convins!
Sper să-ți placă, Dana! Lecturi plăcute!