Inside Out Book Tag – să vorbim despre cărți
Inside Out Book Tag mă ajută să-mi pun în ordine ideile, să pun pauză grijilor și să-mi găsesc bucuria în universul cuvintelor, în lumea cărților. E minunată senzația regăsirii, a revenirii la starea de liniște. E o deconectare de la realitatea cotidiană și o reconectare la creativitate. E un refugiu pentru neputința mea, e o reorganizare a priorităților. Astăzi e sursa mea pentru un nou început.
Hai să vorbim despre cărți și să punem restul pe pauză. Hai să zâmbim, să citim și să renunțăm la tot ce ne umbrește bucuria. Hai să mergem în regăsirea bucuriei și să facem din ea antidot pentru zilele întunecate. Hai să vorbim despre cărți, autori, personaje, cititori și lumea cărților – ca un loc minunat pentru vindecarea sufletului. Hai să ne încredem în frumos, povești și iubire – în lumea pe care ne-o pun cărțile la picioare de fiecare dată.
Inside Out Book Tag din dragoste pentru cărți, lectură și cuvinte. Într-o lună februarie în care se va scoate la înaintare iubirea. E modul meu de a scoate în față iubirea față de cărți, de lectură și timp dedicat sufletului.
Inside Out Book Tag – întrebări cu răspunsuri din suflet
Am preluat tagul literar de la Ana și abia aștept să răspund la întrebări din această provocare cu și despre cărți. Și ca să nu mai scriu mult, zic să începem cu prima curiozitate.
- O carte care îți aduce bucurie.
Cred că unul dintre motivele pentru care citim este bucuria. Orice carte are acest rol, în primul rând, acesta este scopul ei. Dar ca să răspund și mai exact la acest prim punct al provocării, am să spun așa: Inelul cu diamant, Lauren Blakely. E ultima carte citită în ianuarie. Nu e o capodoperă, dar mi-a amintit cum e să râzi cu poftă atunci când citești. Mi-a adus bucuria devorării unei cărți în doar câteva ore. Revin cu recenzia cât de repede, promit!
Cartea te face să uiți de tristețe
E un refugiu sănătos, o bucurie regăsită, într-o realitate sumbră.
2. O carte care îți aduce tristețe.
Îmi plac mult și cărțile triste, care mă rup bucăți și mă reconstruiesc sub forma unui om mai bun. Cărțile care mă aduc la o variantă mult mai bună a mea. Aș putea să spun aici o carte care mi-a amintit despre vulnerabilitate și omul care caută mereu un refugiu. Care atrage atenția, nu pentru că vrea, ci pentru că are nevoie de ajutor. O fată din bucăți.
3. O carte care provoacă frică.
Am să răspund sincer. E o carte pe care nu am avut curaj să o citesc. Nu din cauza titlului, ci mai degrabă datorită genului din care face parte: horror. Cimitirul animalelor, Stephen King.
4. O carte care îți provoacă furie.
Furia roșie, Pierce Brown se încadrează? Da, merge și ea, căci titlul chiar te duce cu gândul la acest resentiment. Și mai spun Un nou început, Kristin Hannah. Pentru ambele găsești recenzia scrisă pe blog.
Provocare acceptată – bucurie nemăsurată, dor de cuvinte și sete de lectură
Nu am mai scris pe blog de ceva vreme, am citit doar 6 cărți în luna ianuarie, așa că aveam nevoie de o provocare. Una care să-mi pună în mișcare dorința creativă. Așa îmi potolesc dorul de cuvinte. Și poate revine și setea (aia mare) de lectură.
5. O carte care provoacă dezgustul.
Nu știu dacă ”dezgust” e cuvântul potrivit pentru Secrete întunecate, Marina Anderson. Ideea e că nu mi-a plăcut. Nu m-au deranjat cuvintele, nici scenele explicite din carte. Un singur lucru a fost absolut descurajator, enervant de-a dreptul: cartea asta nu are o poveste, nu s-a conturat nimic, nu mi-a oferit niciun fel de suport pentru limbajul folosit. Mă cunoști deja. Știi că nu am nimic împotriva cărților erotice, explicite. Le citesc, dar dă-mi o poveste, o emoție care să mă facă să continui lectura.
6. O carte care aduce dragostea.
Întoarce-te la mine, Simona Lungu. E doar una dintre cărțile care aduce dragostea.
7. O carte care aduce speranță.
Cărțile aduc speranța, în general. Speranța că realitatea se va transforma, că se vor rezolva toate și va fi bine. Tarta cu mere a speranței, Sarah Moore Fitzgerald. Am scris și despre ea. Găsești recenzia pe blog.
Inside Out Book Tag – fericirea dintre pagini
Cartea are rolul de a reda și fericirea oricui o ține în brațe. O carte te face fericit în foarte multe feluri. Numai trebuie să permiți acesteia să facă schimbarea, să se străduiască măcar să te facă fericit. Pentru o oră, o zi, sau în fiecare zi.
8. O carte care îți aduce fericire.
Chiar nu știu ce carte ar putea alege aici. Sunt o grămadă de titluri care, atunci când le-am citit, mi-au adus fericirea. E greu de făcut o singură alegere. Aș putea să înșir aici foarte multe exemple, pe care le și recomand: Băiatul care voia să-și construiască lumea, Keith Stuart, Copilul care a găsit soarele noaptea, Luca di Fulvio, Studiu despre otravă, Maria V. Snyder. Și lista ar putea continua.
Dacă nu ai răspuns la aceste întrebări, te invit să faci asta, mai jos, în comentarii. Sau poți prelua tagul literar. Nu uita să menționezi de unde l-ai preluat. Dar te rog să mă anunți și pe mine ca să îți aflu răspunsurile. Sunt extrem de curioasă de toate titlurile pe care le vei alege.
Să te bucuri și în luna februarie de lecturi fascinante. Ți-aș recomanda să ieși și din zona de confort literar. Nu se știe ce comori descoperi în acest mod!
Comments
Ce răspunsuri frumoase!!! Pe lângă asta, cărți minunate de descoperit! 🤩😍
Mulțumesc, Dana!
Doamne, acum realizez că nu am mai intrat pe bloguri de miliarde de zile… 🙁
Ma bucur ca ti-a placut si l-ai preluat! A iesit foarte fain. Interesant cum ai pus Furiile la… furie, iar eu la speranta. 🙂
Da, chiar m-a amuzat faza. Am pus-o mai mult că era vorba de furie 😀