Planul de lectură pentru 2021. Voi citi mai mult anul acesta!

Planul de lectură nu va cuprinde 80 de titluri pe care mi-aș dori să le citesc în acest an. Mi-am setat eu pe Goodreads, dar așa sunt de optimistă acum de tot spun că voi trece acest prag. Așa e la fiecare început de an, mereu spun că voi citi mai mult, că voi depăși cu mult ceea ce mi-am propus. Iar în decembrie realizez că nu am reușit, că mai aveam ceva până să obțin rezultatele dorite.

Deși am zis că nu mai planific nimic, am așteptat începutul de an fix pentru a putea face planul (în linii mari), așa că voi vedea cum voi face să adun cărți citite în mult așteptatul an 2021.  La fel s-a întâmplat și în cazul provocărilor literare. Eram hotărâtă să nu mai particip la niciuna, căci nu am mai reușit de un car de vreme să finalizez una. Dar am deja notate vreo patru maratoane de lectură – ce se desfășoară pe tot parcursul anului.

Planul de lectură e la fel ca afirmația ”Nu mai cumpăr cărți”. Chiar și așa, cine crezi că are teanc de cărți noi? Da, eu! Sunt mai puține cumpărate de mine, dar sunt noi și sunt la mine pe noptieră. De ce tot fac planuri de lectură? Pentru că petrecând timp gândindu-mă la cărți, starea mi se schimbă în bine, instant.

Planul de lectură – ce voi citi în 2021?

Înainte de orice, nu pot sta departe de provocările literare – acele maratoane de lectură, anuale, lunare, săptămânale sau rapide (de doar o zi sau de weekend). Poate că nici nu mă străduiesc suficient, dar fiind membră în foarte multe grupuri dedicate cărților și lecturi, nu pot rezista.  Anul acesta am spus un mare ”Da” acelor maratoane de citit care mă scot din zona de confort literar și mă ”aruncă” în necunoscut doar ca să-mi pot îndeplini cerințele și a încheia provocarea cu succes.

Cărți amânate mult prea mult timp. Am de unde alege. Mi-e plină biblioteca de cărți dorite, avute și lăsate pe ”mai târziu”. Am o mulțime de povești care mi-au făcut cândva inima să bată mai tare în momentul în care le-am văzut, așa că e momentul perfect să le ofer un loc în planul meu de lectură. Știu cât de mult mi-am dorit anumite titluri, cât efort am făcut uneori pentru a le cumpăra. Amânate tot o să am, dar măcar voi avea mai puține. Sper. Asta e intenția mea.

Cărți despre care nu știu nimic. Și din această categorie am multe și-mi va fi mai ușor să aleg. Fără așteptare. Voi alege cărțile la care nici descrierea nu o cunosc. Lectură la prima vedere? Să fiu surprinsă de copertă, poveste, stilul de scriere sau mesajul pe care mi-l transmite un anumit roman. Alegerea va fi intuitivă sau în funcție de starea mea de spirit. Aici intră recomandările de cărți despre care nici măcar nu am auzit.

Planul de lectură – cum mă provoc singură?

Cărți groase. Cu număr generos de pagini. Sunt câteva pe care le-am amânat tocmai din acest motiv – aspectul de cărămidă mă sperie uneori. Sau până reușesc să ”prind” firul poveștii. Cărțile acestea sunt bijuterii, simt că am ratat multe cărți bune și că m-am speriat degeaba, căci se vor citi foarte repede.

Clasici. Am fugit de ei până anul trecut. Am citit și-am văzut că nu e chiar atât de rău. Am cărți esențiale necitite și e păcat, căci foarte multă lume mi-a zis că sunt absolut fantastice și de neratat.

Serii. Începute sau nu.  Știu unele atât de recomandate și discutate încât vreau să-mi fac singură o părere.

Cărți cu păreri împărțite. Vreau să văd cui dau votul meu: criticului sau lăudătorului. Cât de greu poate să fie. Curaj, Laura! Tu poți!

Autori noi pentru mine. Abia aștept să descopăr nume noi și cărți care să mă surprindă în cel mai plăcut mod cu putință.

Cărți pe care am refuzat să le citesc. Le dau și lor o șansă, căci nu se știe de unde apare o carte foarte bună.

Genuri literare noi. Tot am spus că voi citi horror și nu am mai apucat. Poate 2021 este anul norocos.

Planul de lectură – un nou an înconjurată de cărți

Și dacă tot voi fi înconjurată de cărți, nu am cum să  cu acord timpul meu poveștilor care mi-au vorbit despre dorința mea și ceea ce vreau să fac pe viitor.

Autori români. Cei pe care i-am descoperit acum ceva ani. Dar și pe cei pe care îi voi descoperi în acest an. Voi oferi timp și celor pe care am tot zis că-i voi citi, dar nu am mai apucat.

Autori debutanți. Români sau străini.  Vor fi câțiva și abia aștept.

Cărți ușoare. Aici includ cărți care să echilibreze balanța și să-mi ofere relaxarea după o lectură solicitantă. Cărți subțirele, de dragoste sau care să mă ajute să mă relaxez puțin mental și sufletește.

Autori preferați. Descoperiți și anul trecut. Vreau să mă reîntâlnesc cu ei, dar și cu cei pe care îi știu foarte bine și mi-au bucurat sufletul cu cărțile lor.

Surprize.  Aici sunt toate cărțile care mă vor ispiti tare. Voi face loc și cărților care nu mă vor lăsa până nu le voi citi. Aici e locul cărților pe care le voi citi și nu vor putea fi incluse pe nicăieri.

Planul literar – adevărul nu va putea fi contestat

Planul literar nu e foarte complicat, dar nici nu-mi va fi ușor. E o provocare pe care mi-o lansez singură – oare ce este în mintea mea? Oricum vreau diversitate în lectură în acest an. Genuri, stiluri, autori. Sunt gata să-mi dau șansa de a citi mai mult – așa cum visează cititorul întotdeauna.

Așa arată planul de acasă, dar să vedem cum va arăta totul faptic și în scris. Dovezile vor vorbi și vor arăta adevărul despre reușita mea.

Tu ai un plan de lectură pentru acest an? Mi-ar plăcea să-mi spui ce vrei să citești. S-ar putea să mă inspiri, să mă motivezi sau să mă ispitești. Sper din suflet să reușești tot ce ți-ai propus!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

19 ianuarie 2021 at 1:51 PM

O adevărată provocare. Eu, din păcate, nu mai am atât de mult timp pentru citit, deși mi-aș dori. O să citesc spontan anul ăsta.24 ianuarie 2021 at 9:54 PM

Da, mi-am facut deja un plan. Dar e numai in capul meu in mare. Am setat un numar de carti de citit pe Goodreads. Insa, in principal vreau sa citesc cartile pe care le am deja in biblioteca fara sa exagerez cumparand mai multe. Si vreau sa citesc mai multe carti de self-help pe diferite tematici si biografii sau memorii ale personalitatilor ce ma intereseaza. Sper sa imi iasa! Bafta si tie!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.