Regatul inocenților (Cartea întâi), Theo Anghel – Recenzie

Regatul inocenților este cartea cu care voiam să închei anul 2020, dar elfii au știut mai bine. Au simțit că am nevoie de ei și mai departe. Ei și povestea lor în viziunea autoarea Theo Anghel sunt nemaipomeniți pentru a începe 2021 cu sufletul puțin mai liniștit.  Elfii (creaturi magice din mitologia nordică) îți dau o stare bună, avându-i în preajmă, chiar și așa, prin poveste,  preiei energia lor. Și te transpun în realitatea lor – unde e totul posibil. Ce este cu acest regat? E locul de unde nu ai mai pleca vreodată. O fi el departe, e și dificil de ajuns. Dar dacă îi convingi pe elfi că meriți o șansă, a lor ești.

Dacă în Regatul inocenților există mai puțină răutate și negativitate, acolo vreau să ajung, acolo vreau să trăiesc și să rămân. Nu-mi mai trebuie nimic din realitatea asta umană – e prea tristă, dureroasă și plină de nemulțumire. E obositoare, e schimbătoare. Mai ceva ca nuanțele de roșu și verde de la semafor.

Prima carte din Regatul inocenților este provocarea căreia Theo Anghel a reușit să-i facă față cu brio. Mai mult decât atât s-a întrecut pe sine și-a scris cea mai bună carte din toate câte a publicat, părerea mea, normal. Și asta nu e singura surpriză literară pe care Theo o pregătește cititorilor săi, fapt pentru care, afirm, fără să exagerez că, am alături, încă de la începutul lansării editurii Quantum Publishers, un autor perfect – nu a reușit să mă determine să mă plictisesc de ceea ce scrie.

Regatul inocenților – ești gata pentru o călătorie surpriză?

M-am simțit invitată în cea mai surprinzătoare călătorie surpriză. E adevărat că începutul m-a speriat puțin, căci mă gândeam că nu am să pot vreodată să rețin atâtea nume nici în zece ani. Dar a avut grijă Theo să rezolve ”problema”, din mers, fără nicio greutate. După ce mi-am tras sufletul m-am liniștit, povestea a căpătat savoare, rost și m-a înconjurat cu magie.

În această călătorie fabuloasă, dintr-o poveste care, oricât de fantazistă ar fi, am tras următoarea concluzie: numai oamenii nu se suportă între ei. Numai oamenii duc lupte grele cu semenii. Și numai ei sunt parcă însetați și dornici să savureze momentele dureroase ale celuilalt. De parcă numai pentru asta ar trăi pe acest pământ.  E trist? Este. Cât de adevărat? Decide fiecare după propria experiență de viață.

Călătoria în Regatul inocenților îți arată că lucrurile pot fi întotdeauna și altfel, că răul îl poate face oricine, dar binele va fi înfăptuit mereu de ființe speciale, că binele poate fi pus în fața oricui, indiferent dacă e cineva din sângele sau comunitatea ta, sau dacă vorbim despre necunoscuți.

E magic faptul că am citit o poveste care mi-a oferit atâta claritate și așa lecție de viață. Am apreciat-o mult pe Nayan pentru curajul de a face lucrurile după cum le simte, nu neapărat după ceea ce se spune.. La polul opus a fost alt personaj, pe care l-am înțeles, dar lipsa puterii de a merge mai departe a dus la haos și destrămarea întregii familii Toril.

Regatul inocenților – realitatea care nu îți dă pace

Totul începe cu un conflict între dintre Toril și Nadas. Dar nimic din ceea se s-a spus nu a anunțat ceea ce avea să urmeze. Întâmplările ce au luat prin surprindere Torilii au dat naștere unor tensiuni de neimaginat între soți și copiii acestora. Ce anume a dus la răzbunare și care au fost urmările? Nimeni nu credea că o familie în care era bine, s-ar fi putut isca o furtună de reacții – nimic gândit la rece. Iar asta a transformat întreaga viață a tuturor celor rămași. Nu s-a putut gândi nimeni la acceptare sau răzbunare, căci un alt fulger i-a lovit și mai puternic.

Nayan a salvat-o pe Saelind, dar nu actul ei de curaj a adus necazul în casa familiei Toril. Nu ea e vinovată de nenorocirea ce s-a abătut asupra acestor oameni – deloc greu de acceptat de către elfi. Oare pe ei îi sperie ceva vreodată? Posibil să nu, căci sunt nemuritori.

Nayan a adus-o pe Saelind în familie, iar aceasta a fost înconjurată de atenția oamenilor fix când avea mai multă nevoie. Ea era în preajma lor în momentul în care schimbările bruște au făcut viața familiei ei salvatoare să se clatine din temelii. Crezi că a rămas indiferentă în momentele acelea? Ar fi putut pleca în ziua în care fratele ei și prințul elfilor, Raeran a venit să o caute, împreună cu Findor și Gladhwen. Dar nu a plecat nimeni imediat, ci s-au unit toți, oameni și elfi, pentru a ajuta pe cei în necaz.

Regatul inocenților – pleacă departe, dar nu renunța

Familia Toril nu mai este cea pe care o cunoști în primele pagini, dar cei rămași au avut de ales: să renunțe de tot la luptă sau să caute soluții care să le asigure victoria în acest adevărat război? Nu au ales calea ușoară, căci tatăl lor a fost luat de lângă ei.

Au luat decizia de a părăsi ceea ce odată era casa lor. Au plecat la drum cu elfii. Călătoria nu a fost ușoară, nu fără emoții sau tensiune. Dar au ajuns într-o nouă lume, unde au fost foarte bine primiți

Războiul dintre oameni nu-l poate opri nimeni, dar elfii înfăptuiesc adevărate minuni în viața musafirilor lor. În lumea lor e loc pentru oricine, trăiesc în armonie cu oamenii și găsesc întotdeauna soluții. Unele foarte gândite și ingenioase – mai ales cea găsită de Saelind – una veche, care îi poate ajuta prietenii.

Theo Anghel e o maestră a scrisului. Reușește să te ducă mereu pe o pistă în care ești convins că știi ce și cum urmează, cine s-a îndrăgostit și care dintre elfi este norocosul. Dar nu, eu nu am intuit nimic până aproape de final. Mă înclin în fața talentului ei!

Abia aștept să citesc și cartea a doua, căci nu am cum să nu vreau să aflu ce se întâmplă mai departe. Oare e doar o formalitate lipsită de sentimente. Sunt sigură că povestea dintre Nayan și Raeran e departe de a se încheia. Oare câte piedici mai au de trecut împreună?

Lectura și iubirea sunt magice

Și acum, pentru că am citit-o pe Theo Anghel, îi pot da o șansă și lui J.R.R. Tolkien. Important e că startul e făcut cu ai noștri – e cel mai bine, din punctul meu de vedere. O fi nenea ăsta cel mai bun, dar nici pe a noastră Theo nu trebuie să o ții departe de lumina reflectoarelor  – e autorul care scrie cu naturalețe și întotdeauna pe sufletul meu.

Regatul inocenților a apărut la Editura Quantum Publishers și îți poate oferi și ție o călătorie de neuitat și poate produce o adevărată magie în viața ta.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

24 ianuarie 2021 at 7:24 PM

Pare destul de interesanta!25 ianuarie 2021 at 1:21 PM

Cred ca e frumoasa si interesanta cartea! Lectura placuta!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.