Un altfel de Crăciun, John Grisham – Recenzie (Rao Books)
Un altfel de Crăciun am simțit și eu la finele anului trecut. În clipele în care toți din jurul meu erau mai energici ca niciodată, nu eram în asentimentul nimănui. Sunt eu o ciudată, dar decembrie 2021 nu fost ca în anii trecuți. M-am bucurat de sărbătoare, dar nu mai putut să o simt, să o trăiesc exact așa cum o făceam cândva. Unde o fi fost magia nu știu. Am invocat-o, dar nu a mai avut nici ea aceeași putere. Un altfel de Crăciun precum vremurile actuale.
De ce ne mai miră oare că nu mai e la fel, de ce ne mai întrebăm oare de ce nu mai sunt nici sărbătorile ceea ce au fost cândva, în copilăria noastră, de exemplu? Timpul trece, omul se schimbă, totul e într-o continuă schimbare – chiar și ceea ce am fi putut numi tradiție.
Un altfel de Crăciun și-a împlinit scopul, mi-a oferit atmosfera festivă și bucuria de a mai citi un roman semnat de Grisham. A trecut de multă vreme Crăciunul și sărbătorile de iarnă, dar la cum arată peisajul acum, crede-mă că fix despre astfel de cărți aș citi. Despre ele aș scrie negreșit. E zăpadă, e frig, e iarnă, iar cartea aceasta are aceste ingrediente magice. Nu am negociat cu nimeni următoarea carte pe care o voi citi de la acest autor, dar fiind în luna decembrie – atunci când am citit-o, mi s-a părut că este potrivit cu starea și nevoia mea.
Cum a fost de data asta? Neașteptat.
Un altfel de Crăciun – aștepți crima cu zâmbetul pe buze
Negustorul de manuscrise ocupă locul secund pe podiumul Grisham, iar decizia finală o voi lua abia când voi citi un al treilea roman ce poartă semnătura binecunoscutului autor. Ca și în cazul primei lecturi, am așteptat pagini la rând ceva. Ce anume? Nimic neobișnuit, doar elementul specific romanelor polițiste – o altercație, o amenințare cu pistol, o crimă mică (ceva acolo). A lipsit, dar am avut zâmbetul pe buze. Și o stare bună pe tot parcursul celor aproape 200 de pagini.
Unde nu-i crima e durere de fălci – de la atâta reclamă gratuită făcută la Colgate. Nu e nevoie decât de personaje rupte din viață, situații limită și multe provocări pentru a vedea reacțiile absolut delicioase și total opuse a doi soți. Care în ciuda caracterelor lor reușesc să se înțeleagă – pe repede înainte, cu refuzuri și ”executări fără drept de apel”.
Un altfel de Crăciun e despre tradiții, diferențe, planuri și schimbări pe ultima sută de metri. Cu pregătiri, ieșire de tipare și dorința de a fi altfel decât restul – dorința de a te rupe de turma, de a ieși din zona de confort – orice ar însemna și ar implica asta.
Dacă întrebi ce înseamnă Crăciunul sunt aproape sigură că primești aceeași definiție simplă, dar superbă. Pe care prea puțini o respectă. Crăciunul nu mai e de foarte multă vreme doar pace, liniște, bucurie. E 70% agitație, consumerism și oboseală. Crăciunul din romanul lui Grisham exact asta evidențiază. Amuzant, dar dă mult de gândit. E o lecție de viață.
Un altfel de Crăciun – Grinch sau purul adevăr?
Bine, e totul o poveste în care Luther și Nora vor să fie altfel decât vecinii, vor să petreacă altfel și departe de casă măcar acum. Motivația perfectă e una singură: fiica lor nu e acasă de sărbători. E primul an în care familia nu este completă la sărbătorile de iarnă, iar ei doi nu sunt obișnuiți cu ideea asta, nu se pot adapta acestei schimbări. Sunt de condamnat?
E o poveste în care adevărul a fost integrat perfect, din punctul meu de vedere. Bine, Grinch Luther a dus totul la extrem mânat de dorința de a arăta că se poate și altfel. Nu zic nimic în privința energiei risipite, a oboselii, a stresului cumulat datorită pregătirilor – cantitate mare de timp și bani. Dar parcă merge un brad împodobit.
Nu am văzut și nici nu am citit ”Cum a furat Grinch Crăciunul”, dar sunt sigură că Luther l-a întrecut. Prea l-a luat pe ”Nu” în brațe, prea a fost contra. Nu am fost nici pro, dar nici total împotriva atitudinii lui vehemente. Doar că aș fi făcut și ceva specific sărbătorii, fie și numai pentru a obține zâmbetul soției. Care devenea din ce în ce mai tristă.
Faptul că își vedea soția tristă de fiecare dată când refuzau să mai cumpere cele necesare – așa cum făceau an de an, mă așteptam să cedeze măcar puțin, măcar în privința bradului din interiorul casei.
Un altfel de Crăciun – Nu fi ca toți, dar nici nu exagera
Renunță la Crăciun, dar oferă o vacanță de zece zile. O fi rentabil? Contabilul așa spune. Am înțeles nevoia lui de a se sustrage de la tipar, de a nu mai cheltui atât de mult, de a fi altfel și de a face altceva cu bani – ceva doar pentru ei. Dar decizia de gheață, nu prea. Am rezonat cu tristețea Norei Krank. I-am simțit bucuria de a fi departe de casă, dar și emoțiile negative: nervi, rușine, tristețe. Eram mult prea criticați și priviți ca fiind ciudați, încât nici măcar vacanța nu o aștepta. El fericit din cale-afară, ea mult prea tristă. Concluzia o trage fiecare. Eu sunt întotdeauna pentru echilibru, pentru un numitor comun care să ofere bucurie tuturor celor implicați. Dacă nu e așa, atunci mai bine să nu fie deloc.
Din prima parte a cărții înțelegi și simți cum Nora vrea să se bucure de planul soțului. Cum? Renunțând la tot ce este tipic pregătirii Crăciunului: brad, împodobirea casei pe exterior, așa cum face toată strada, masa de sărbătoare.
Am cam simțit-o pe femeie într-o indispoziție continuă după aflarea veștii. Nora e un model de implicare pentru toți cei cunoscuți. Să renunțe la toată alergătura și tot ce mai implică sărbătorile de iarnă, nu e deloc specific felului ei de a fi. Cât de greu să fie să nu organizezi nimic, să nu cumperi cadouri, să refuzi să respecți tradiția din fiecare an? Totul pare simplu. Și nu-i displace nici ideea vacanței. Asta până când…
Un altfel de Crăciun – Planurile sunt (re)făcute
Luther devine robot și nu acceptă să dea înapoi sub nicio formă. Oare chiar nu se găsește ac de cojocul lui? Niciun vecin nu reușește să-l înduplece. Se pare că nu mai există cale de întoarcere, totul e stabilit, totul e pregătit. Entuziasm, kilograme în minus și ceva regrete îi aduc până în ziua plecării. Să te ții bine că e tare adevărată vorba aia ”planul de acasă..”
Planul perfect din mintea omului nu se potrivește niciodată cu cel din realitate. Cum familia Krank nu s-a stresat și nu a fost deloc în rând cu vecinii de pe stradă, surpriza a fost mare chiar și pentru ei doi – cei care și-au surprins cunoscuții.
Cum e să alergi după toate cele necesare fix în ziua în care totul e paralizat prin oraș? Poate răspunde Nora, cu siguranță! Cum e să primești numeroase sarcini – incomode și mult prea grele pentru un bărbat care-și dorea să scape de Crăciun, măcar într-un an? Poate răspunde Luther, fără nicio problemă.
Revenind la ideea că povestea amuzantă are în spate foarte mult adevăr, pot spune că am ajuns la o concluzie simplă: echilibrul te poate ajuta de fiecare dată. Extremele te fac să te clatini pe un drum drept.
Va fi salvat Crăciunul de la pieire? Până la urmă oare cât de mult a pierdut Luther? Oare nu avut nimic de câștigat din toată ”afacerea” asta? Trei răspunsuri ușor de aflat din Un altfel de Crăciun publicat la Editura Rao.
.