Would You Rather … Book Tag

Would You Rather (Mai degrabă)… Book Tag este genul de articol/provocare care-mi bucură sufletul în zile reci, întunecate și triste – exact așa cum este cea de astăzi. Știu că mulți se bucură de soare, dar aici mai e puțin și plouă iar. Would You Rather (Mai degrabă)… Book Tag este perfect când vrei să scrii despre cărți, recomandări și bucuria lecturii.

(Mai degrabă) ai citi numai autori bărbați sau numai autori femei?

Nu am treabă cu astfel de criterii atunci când vine vorba de lecturile mele. Nu țin morțiș să echilibrez cumva balanța atunci când vine vorba despre cine a scris cartea, mai degrabă mă uit la titlu, la stilul de scriere, dar de fiecare dată țin cont doar de starea mea interioară.

Dacă mă uit puțin la recenziile scrise până acum, adevărul e că predomină autoarele, dar s-a întâmplat, nu am făcut asta în mod intenționat, nu pentru că sunt atrasă de cărțile scrise de femei. Am citit și cărți scrise de bărbați, cărți bune, cărți care m-au îmbogățit sufletește.  Recomand Kristin Hannah – autoarea care mi-a atras atenția în mod plăcut, dar și autorul Marius Albert Neguț – autorul care m-a încântat cu debutul său literar.

(Mai degrabă) cumperi de la Barnes&Noble sau de pe Amazon? 

Am auzit de Amazon, dar nu am cumpărat nimic de acolo. Știu că Amazon-ul e baza pentru cei din afară sau cei care citesc fără probleme în limba în care au fost scrise.  De Barnes&Noble nici măcar nu am auzit. O fi la modă să cumperi de la Barnes&Noble sau Amazon, dar eu cumpăr cărți, atunci când o fac, de pe meleagurile noastre. Elefant, Libris, Cartepedia, TargulCartii sau direct de pe site-urile editurilor.

(Mai degrabă) toate cărțile să fie ecranizate drept filme sau seriale de televiziune?

Având în vedere că rar am chef de vizionat filme, cred că e bine că nu sunt ecranizate toate cărțile. Cărți de citit, filme de văzut, nu? Artă, dar e loc pentru amândouă. Dacă s-ar face film după fiecare carte, nu ar mai fi timp pentru filme de sine stătătoare.

(Mai degrabă) ai citi 5 pagini pe zi sau 5 cărți pe săptămână?

Depinde de stare. Am parte de săptămâni în care nu mă pot apropia de carte – din lisă de timp sau stare pentru citit, dar am și perioade în care citesc roman după roman în doar câteva zile. Nu țin seama de asta, nu caut să citesc mai repede sau mai mult – vreau asta, dar nu este scopul meu principal.

(Mai degrabă) ai deveni autor sau critic profesionist?

Dacă aș ține cont de ceea ce-mi spune lumea, autor. Dar e un obiectiv foarte îndepărtat. Critic profesional niciodată. De ce? Este simplu. În acest moment doar citesc și-mi spun părerea, iar de foarte multe ori părerea mea supără, enervează și atrage antipatii de foarte multe ori. Îți imaginezi ce s-ar întâmpla dacă aș fi critic? E foarte greu să accepți alte opinii, e foarte greu să nu o iei personal, ci drept motivație pentru a evolua. Rămân la ceea ce sunt: om pasionat de cărți și lectură.

(Mai degrabă) ai citi doar primele 20 de cărți favorite din nou și din nou sau doar cărți noi?

Cărți noi, clar! Am multe cărți necitite, cărți pe care mi le-am dorit și-ar fi păcat să nu le citesc, din lipsă de timp. Biblioteca plină și editurile scot cărți noi mult mai repede decât citesc eu. Multe noutăți literare îmi atrag atenția, pe care abia aștept să le citesc. Recitirea unor cărți este extrem de rară, doar atunci când vreau să-mi revină setea de lectură sau atunci când vreau să scriu o nouă recenzie romanelor.

(Mai degrabă) ai fi bibliotecar sau librar?

Bibliotecar, Am descoperit bucuria și plăcerea de a merge la bibliotecă. Atât de mult mă relaxează să fiu înconjurată de cărți, de persoane care iubesc lectura și vorbesc atât de mult despre cărți. Îmi place mult să fiu acolo, iar dacă aș fi mai tânără aș vrea un job de bibliotecar.

(Mai degrabă) ai citi doar genul favorit sau numai cărți din alte genuri?

Nu sunt loială unui singur gen literar, căci niciodată nu știi ce poți descoperi citind mult și divers. Îmbin mereu genurile și mă las purtată de poveste, de emoție, Caut mereu, indiferent de genul literar, să descopăr povești noi, stiluri noi, autori noi. altfel de cărți. Anul acesta am sesizat că-,o place să evadez, să ies din zona mea de confort în materie de lectură.

(Mai degrabă) ai citi doar carte fizică sau doar e-book?

Cel mai des citesc romane pe suport de hârtie, căci îmi place să simt cartea. Cu toate astea, să știi că nu refuz nici cărțile electronice – sunt ușor de transportat și de citit. Am perioade în care, dacă citesc în paralel, îmi place să citesc  o carte fizică și una în format digital.

S-au terminat întrebările fix când mă așezasem mai confortabil. Dacă vrei să răspunzi și tu la aceste întrebări despre cărți, m-aș bucura dacă le-ai scrie mai jos, în comentarii.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.