aproape de finalul anului 2022

Cărți de terminat în 2022 -titluri de pus pe lista anului

Nu sunt adepta ”cititorului grăbit”, dar tare-mi place acest set de întrebări literare – la care am răspuns și cu trei ani în urmă, e drept. Așa cum am mai spus cred și aici, am momente în care simt să recitesc povești -întotdeauna descopăr ceva nou ce anume ,ceva ce poate am omis la prima lectură. În cazul întrebărilor cu care m-am mai întâlnit, lucrurile stau cam la fel ca în cazul cărților, să știi. La aceleași întrebări pot oricând răspunde diferit. Mereu am cărți de citit și de terminat, iar acest decembrie stă foarte bine la acest capitol, din fericire.  Cărți de terminat în 2022? Cu siguranță, căci am câteva titluri pe care le pot trece pe lista lecturilor anului.

Din păcate, am avut parte în aceste luni de momente în care am simțit că nici măcar lectura nu mă ajută. Au fost săptămâni în care am refuzat să citesc, iar altele în care nu am citit mai mult de trei-patru cărți  – pentru că nu aș fi înțeles nimic și nu dau paginile doar ca să spun că devorez cărți. E bine așa cum s-a întâmplat și nu am pus niciun fel de presiune pe mine – deși, recunosc foarte cinstit că nu am fost fericită pentru aceste pauze.

Vreau să scriu pe blog și să citesc, iar Crăciunul e perfect pentru aceste două activități. Am foarte multe cărți terminate pentru care nu am reușit să scriu recenzie – pe partea asta stau și mai prost, din nefericire pentru mine și acest blog. Dar am eu soluție și pentru asta.

Cărți de terminat în 2022 – prioritățile să iasă în față

Dacă sunt cărți de terminat în 2022, ai zice că toate sunt priorități. Teoretic, da. În realitate, știu că nu mă pot forța să le termin pe toate în acest an – deși nu ar fi rău deloc. Dar cum lectura mi-e bucurie, o să citesc atât cât pot, cât simt și ce simt că pot. Unele cărți necesită timp și stare, altele doar liniște, iar restul doar să le deschid și să încep să citesc. Prioritățile se aleg singure, cel puțin așa e în cazul meu, așa funcționez eu ca cititor.

O carte începută anul ăsta pe care vrei s-o termini până la sfârșitul anului. Sunt mai multe cărți pe care le-am început. Și aș vrea să termin din ele până la finalul anului – autori străini, autori români, povești care mi-au stârnit curiozitatea. Nu le-am terminat odată ce le-am început ca să le ofer oportunitatea de a transmite până la capăt mesajul. Da, în unele cazuri chiar mi-e greu să abandonez cărți.

Pentru a răspunde la această întrebare aleg următorul răspuns. E unul foarte bine gândit, să știi: Unless you, Mona Issa –  o comedie romantică din care nu mai am foarte mult de parcurs. Și Dă sens vieții, John Maxwell.

Revin cu update în următoarele articole – cu ce cărți de terminat în 2022 am reușit să adaug pe lista cu cărți citite. 

O carte iernatică care să facă trecerea spre sfârșitul anului. Mi-aș dori din tot sufletul meu ca răspunsul să fie o nouă carte citită în scurtul an 2022. E cartea despre care am auzit și păreri bune, iar unele voci au susținut contrariul. Eu pornesc la drum cu o mare confuzie, dar titlul eu – O zi de decembrie, Josie Silver – îmi sună atât de bine și-l simt atât de potrivit pentru perioada în care ne aflăm. La fel de potrivită este și Sfârșitul șoaptelor – Decembrie 1989, de Ruta Sepetys. Sunt curioasă pe care dintre cele două le voi citi până la urmă.

Cărți de terminat în 2022 –  abia le aștept

Pentru a răspunde la întrebarea asta, am căutat ceva informații despre ce urmează să apară. E adevărat că am renunțat repede – din cauza multor gânduri care mă limitează și atunci când vine vorba de cărți și lectură. De cele mai multe ori citesc exact ce simt – cum simt. Cărțile mă aleg pe mine, nu eu pe ele. 

O apariție nouă pe care încă o aștepți. Rar citesc noutățile imediat ce apar – sunt mereu influențată de viteza cu care circulă opiniile despre o carte nou apărută. Și da, am momente când mi-e teamă să nu fiu dezamăgită. 

Citesc multe cărți apărute cu ani în urmă, noutățile vin la mine în bibliotecă, dar nu mă grăbesc să le transform în priorități. Și aici am regrete, să știi, căci amânarea poate însemna și resemnarea că nu voi citi niciodată acele cărți, de fapt.

În concluzie, aștept apariții care să mă convingă instant, să-mi transmită clar că sunt musai de citit imediat, că nu merită amânate – nici la citit, nici la scris despre ele.

Care sunt trei cărți pe care vrei să le citești până la sfârșitul anului? Fără să mă gândesc mult, spun primele trei titluri care-mi vin în cap acum. Dacă zăbovesc mult, s-ar putea să fie mai multe – și iar găsesc motive să mă cert singură.

  • Străveacul și alte vremi de Olga Tokarczuk  – am început cartea cu o motivație puternică: club de carte, literatură poloneză, Premiul Nobel. 
  • Umanii, Matt Haig – o provocare neîmplinită mi-a oferit o bucurie literară.
  • Cărbuni, Ioana Amalia Dragomir – versurile care spun o poveste.

O carte care te mai poate impresiona devenind cea mai bună din an. Se mai poate întâmpla oare asta, acum? Mai este atât de puțin din acest an – care nu știu când a trecut, dar știu că nu am citit cât voiam – nici ca număr, nici ca titluri. Sunt atât de multe cărți pe care le-am lăsat să aștepte, gândindu-mă că mai am timp suficient.

Trec mai multe titluri și aici. Nu pot alege unul fără să simt că le trădez pe toate celelalte. Oricât mi-aș dori să le citesc pe toate cele amintite aici și acum, nu voi reuși să le finalizez. Pot visa, mă pot strădui și ca să reușesc e nevoie de ceva, în primul rând – să citesc.

  • Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid
  • Povestea vieții mele – volumul III, Maria, Regina României
  • Fata cu umbrela galbenă, Cătălina Pană
  • Crăciunul lui Poirot, Agatha Christie

Cărți de terminat în 2022 – an nou, planuri noi

An nou, planuri noi, reușite sigure. Asta îmi doresc. Dacă tot vine 2023, zic să vină cu planuri noi, dar și mărețe. Nu știu exact acum ce înseamnă asta neapărat în numere, dar îmi doresc foarte tare ca anul viitor să fie mai bine – nu doar ca anul acesta, ci mai bine ca în toți anii care au trecut, fie că mă gândesc la cărți citite, articole scrise sau recenzii postate pe acest blog.

Ai început planurile de lectură pentru anul viitor? Nu. Și nici nu vreau să mi le fac încă – pentru că nu am terminat cu 2022, nu m-am finalizat planurile pe anul acesta.  Mai știu doar că vreau diversitate, fără liste. Vreau mai mult, fără presiune. Vreau mai bine, fără amânare. E suficient pentru acum.

Cărți de terminat în doar câteva zile. Dacă voi adăuga pe listă și alte cărți citite e foarte bine, dacă nu, crede-mă că e la fel de ok. Oricum am citit mai mult decât arată orice plan.

 2022, îți mulțumesc și acum. Pentru tot!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.