Black Beauty, Anna Sewell – Recenzie

Black Beauty mi-a amintit de alte cărți în care animalele, nu neapărat oamenii erau în centrul atenției, cu rol esențial în poveste. Și sunt și câteva pelicule foarte emoționante, neapărat de urmărit. Un alt subiect sensibil? Copiii. – cu poveștile, emoțiile și puterea de care dau dovadă îmi ajung la suflet. Revenind, Black Beauty e un alt nume pentru ”dorința de a recupera timpul” Este emoția care-mi reamintește că oamenii sunt oglindirea a ceea ce simt în interior – unii precum soare, alții doar nori de furtună. Dar fiecare cu un scop. Oamenii nu sunt așa cum sunt dintr-o pură întâmplare, transmit ceva. Și animalele la fel – poate nu sunt ca oamenii, dar simt mai ceva ca noi. Și dacă-ar putea vorbi… Ar povesti exact așa cum o face blândul Black Beauty – parcă-i simți bucuria sau tristețea citind povestea lui .

De fiecare dată când, adult fiind, reușesc să citesc o carte pentru copii, nu pot să nu mă gândesc la cât de târziu m-am apropiat de cărți . Apoi mă liniștesc pentru că realizez că, atunci când nu citești, la timp, cărțile copilăriei, de fapt, nu este chiar o pierdere. Pur și simplu o vei citi mai târziu, din dorința de a redeveni copil. Ce poate fi mai frumos de atât? Eu am ales copilăria la vârsta asta și e minunat. M-am bucurat precum un copil de toate aventurile de care a avut parte – am călătorit în timp, când simplitatea era numită fericire.

Armăsarul Black Beauty nu e de o frumusețe rară doar la exterior – frumusețea și puterea lui nu este doar fizică. Acesta, și comportamentul exemplar sunt moștenite de la mama – Ducesa și tatăl lui – Darkie , un cal de curse care a câștigat mai multe premii, printre care și două cupe la cursele de la Newmarket. Așchia nu sare departe de trunchi, așa că toate aceste calități ale lui Beauty vor reuși întotdeauna să ajungă la stăpâni care să-l aprecieze cu adevărat. Amintește și de excepțiile de care a avut parte – durerea provocată de acești stăpâni, nu l-au înrăit, ci l-au determinat să aibă răbdare și să spere că nu va sta în preajma lor prea mult.

Black Beauty – Fii model pentru cei din jur!

Ducesa nu uitat să-i spună încă de la început lui Beauty cât e de important este nu uite cele mai prețioase sfaturi de la ea – care îl vor ajuta întotdeauna, oriunde s-ar afla: să nu muști, să fii bun și blând. E important și să nu dai cu piciorul.

Un eveniment nou și interesant pentru el este o partidă de vânătoare. Pe care nu o va mai uita niciodată, căci atunci a văzut Black Beauty ce tragedii se pot întâmpla: a murit unul dintre participanți a murit, iar calul său a fost rănit – atât de tare încât a fost necesar să intervină. Din ce motiv s-a schimbat totul într-o secundă?

La patru ani, Black Beauty este pregătit pentru ce urmează: să poarte călăreți pe spate și să tragă vagoane. De la Farmer Gray, simpaticul armăsar ajunge la Birtwick Hall – unde își primește numele de Black Beauty și îi cunoaște pe Merrylegs, Ginger și Sir Oliver. Gordon – stăpânul și John – antrenorul, tratează foarte bine caii, inclusiv pe noul venit în grajd – totul e frumos până când o veste întristează totul și pe toți ai locului. Despărțirea este inevitabilă.

De acum Black Beauty va ajunge în mai multe locuri, va avea stăpâni diferiți – unii îl tratează mai bine, altora nici că le pasă: hamuri strânse, lovituri de bici și alte tratamente lipsite de umanitate îl întristează pe frumosul cal negru, dar ce poate face? Are momente când face ceea ce nu a făcut niciodată. Numai dacă altceva nu a funcționat pentru a opri omul din a lovi cu biciul sau a-l forța să urmeze îndemnuri care ar fi adus necazuri și mai mari.

Black Beauty – Nu uita ce-ai învățat! Acționează!

Stăpânul lui Barker – cel mai bun stăpân pe care l-a avut Black Beauty după ce a plecat de la Birtwick. Ceilalți stăpâni și îngrijitori îl obosesc, nu-l îngrijesc și mâncarea pe care o primește e din ce în ce mai puțină – da, sunt și îngrijitori care mint, fură și își fac munca cât pot de superficial – că doar e vorba de animale, nu? Cine ajunge să se poarte urât cu animalele, așa va trata și oamenii și jur, din nefericire. Din cauza asprimii cu care este tratat, Black Beauty se prăbușește – din cauza efortului la care este supus în fiecare zi

N-ai mai putea crede că Black Beauty, după tot tratamentul care i se aplică, ar mai putea să-și revină – asta pentru că ajunge în grija unui adevărat iubitor de cai. Nu rămâne la binefăcător, ci ajunge la familia Blomefield – vecini cu Gordon. Restul vieții lui Black Beauty înseamnă tot ce și-ar putea dori orice armăsar.

Black Beauty este una dintre cele mai frumoase povești – pentru adulți și copii care pune în evidență iubirea față de animale – de cai, în mod special, bunăstarea lor , dar și drepturile acestora.

Black Beauty – Lecția de viață

Povestea lui Black Beauty o adevărată bucurie, și o reală resursă pentru educația și dezvoltarea copiilor . Și o sursă de reamintire și pentru adulți.

Cele mai importante povețe care-l transformă pe Black Beauty într-un adevărat prieten sunt: empatia și compasiunea, prietenia și loialitatea, responsabilitatea, importanța sau beneficiile bunătății și a blândeții, despre acțiuni și consecințe, despre acțiuni pentru stoparea abuzurilor asupra animalelor

Black Beauty un roman clasic de citit și recitit la orice vârste. Vreau să-l mai păstrez pe Black Beauty mai mult alături de mine – o voi face prin ecranizările din 1994 și 2020, dar și animații – toate cu un impact emoțional asupra privitorului.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.