Câteva motive să iubești viața, Matt Haig – Nu întotdeauna funcționează sintagma ”10 căi spre vindecarea depresiei”

Câteva motive să iubești viața este un episod din viața lui Matt Haig. Toate cărțile traduse ale acestui autor se învârt în jurul timpului vieții umane. Umanii, Cum să oprești timpul și cea mai recentă – cartea oarecum autobiografică.

Câteva motive să iubești viața, Matt Haig poate fi o carte de dezvoltare personală, un roman cu temă psihologică. Dar și o carte-tratament împotriva depresiei. O carte de citit, o poveste de descoperit și multe lecții de învățat.

Poți fi unul dintre cei care nu suferă din cauza depresiei. Ești fericit în acest caz.  Dar asta nu înseamnă că nu ai nevoie, măcar din când în când, de motive ca să iubești viața. Ca să redescoperi ceea ce te mulțumește, că merită să trăiești sau cum ai putea depăși stările dificile.

Câteva motive să iubești viața, Matt Haig este cartea careți reamintește cine ești și pe cine te poți baza întotdeauna. Dar și cum te poți ridica deasupra problemelor tale.

Câteva motive să iubești viața – episodul dark din viața lui Haig

La vârsta de 24 de ani, Matt Haig suferă de depresie. E o etapă greu de acceptat. Dar și mai greu de trecut și deloc ușor de vindecat. Depresia nu trebuie ignorată, nu trebuie ascunsă și nici tratată superficial.

Nu este ușor să recunoști că suferi de depresie. Dacă ești bărbat, cu atât mai puțin. Dar ascunzându-te nu se rezolvă, nu dispare, nu se vindecă. De obicei, depresia nu vine singură, ci la pachet cu alte simptome: panică, anxietate, insomnie.

Matt Haig și-a dorit moartea în acea etapă a vieții lui. S-a gândit la ea ca la o soluție. A pășit spre ea cu gândul că așa va reuși să scape. Dar s-a îndepărtat de abis. A părăsit ideea sinuciderii – din teamă poate. Pentru el căderea în depresie a fost bruscă și extrem de puternică.

Depresia – boala secolului cu cele mai multe ”victime”

Depresia nu are aceleași manifestări la toată lumea. Nu are nici măcar aceleași simptome și nici  e nici la fel de ușoară sau la fel de severă pentru fiecare organism. Dar poate fi foarte ușor confundată cu oboseala sau tristețea.

Până nu treci printr-un astfel de episod, habar nu ai despre ce e vorba. Și ai tendința să crezi că se exagerează atunci când se vorbește despre subiect. De obicei, nu se descoperă niciodată în fazele sale incipiente, ci doar când a pus stăpânire pe tine. În momentul în care starea de depresie preia controlul, boala e deja evoluată. Și e nevoie de ajutor specializat.

Vorbim despre depresie, dar și despre persoane și organisme diferite. Ca să se ajungă la vindecarea depresiei e nevoie de tratament personalizat, pliat pe simptomele  existente. Mai clar, un singur tratament medicamentos nu va rezolva problema tuturor. O boală, mii sau milioane de cazuri, vindecarea se va face pe un tratament unic.

Tratamentul NU se acordă după ureche, nu se ia fără recomandare, nu este standard. Dozele se stabilesc în funcție de pacient. În cazul unora funcționează tratamentul cu pastile, în cazul altora acestea nu au efect. Trebuie ca mereu, medicul specialist să găsească alternative.

Câteva motive să iubești viața – semnal de alarmă

Poți oare să spui că ți-a plăcut ceva la această carte? Eu am să spun că mi-a plăcut atitudinea lui Haig, căci am simțit o lejeritate în exprimare. Am simțit acceptare și o energie plăcută.

Spunea autorul că a trecut de faza urâta a depresiei, de teama de a sta singur, de a merge la magazin. Toate au trecut, dar nu spunea că nu mai are momente când pică. Că a trecut, dar tot mai are situații în care teama și anxietatea îl încearcă. Dar știe că a depășit situații și mai grele, momente și mai dure. Și a reușit.

Câteva motive să iubești viața este modul prin care Matt Haig te poate ajuta să cunoști mult mai bine persoanele din jurul tău.  Poți identifica mult mai ușor simptomele și manifestările unei persoane depresive. Accepți și devii sprijinul celor care trec prin astfel de situații.

Depresia nu este o rușine și nu e transmisibilă

Până s-a aflat despre depresie – aceasta boală modernă, lumea a mai suferit și în trecut, dar nu avea nume pompos. Nu se discuta prea mult despre asta, dar nici nu erau atâtea cazuri. Depresia cea de toate zilele nu a fost, nu este și nici nu va fi o rușine.  Este o boală a minții – obosește de atâtea gândirii, scenarii sumbre și anticipație precoce.

Persoanele depresive au nevoie de susținere, de acceptare și iubire, nicidecum de izolare, critici și persoane care  să îi contrazică, să le pună la îndoială senzațiile și sentimentele. Dacă se face asta, în loc de ajutor, în loc să se îndepărteze de prăpastie, suferindul se va apropia de abis.

Câteva motive să iubești viața – puterea exemplului personal

E nevoie de curaj să-ți expui viața și anumite momente dificile. E nevoie de un  semnal din interior și de convingerea că puterea exemplului personal va fi de ajutor multora. E nevoie de încredere și de energie ca să dai lumii o parte din tine. Iar Matt Haig le-a avut pe toate.

Și crede-mă, foarte multe persoane suferă de depresie, de la oameni simpli, până la nume cu renume. De la dulgheri, la muzicieni, de la pictori, la scriitori, de la copii simpli sau copiii de bani gata.

Niciodată nu știi ce se ascunde în spatele zâmbetului perfect, a muncii cu orele, a imperiilor, a vieții perfecte. Depresia nu ține cont de nume, poziție socială, finanțe. Nu te întreabă dacă o cunoști. Dacă ești pregătit să treci prin ea sau dacă îi vei face față.

Câteva motive să iubești viața – recunoștința poate fi cheia spre eliberare

Recunoștința poate fi una din cheile cu care deschizi un geam spre lumină. Poate fi o sursă de încredere și speranță. Dar și o frânghie de care să te ții strâns. Familia, persoana iubită, reușite – mai mici sau mai mari. Toate sunt motive să-ți dorești să mergi mai departe, să treacă totul. Să te vindeci.

Matt Haig a avut parte de susținerea iubitei lui Andrea, de vestea minunată că va fi publicat. A avut iubirea toată de partea lui. Acestea sunt cele mai bune motive să iubești viața. Și să mergi mai departe.

Alte motive să iubești viața – simplitatea care înseamnă totul

Te trezești dimineața. Vezi, auzi, mergi și simți.Părinții sau copiii, prietenii și colegii, succeul pe plan profesional. Soarele, ciripit de păsărele,  yoga. Muzica, filmele și cărțile. Creativitatea și scrisul. Cerul senin, răsăritul, apusul și stele.

Depresia – dincolo de cuvinte și de ceea ce se vede

Depresia este un război interior personal, dar care nu poate fi câștigat de unul singur. Nu ai câștig de cauză fără ajutor primit din exterior. Depresia nu arată că ești slab, ci că ai puterea de a trece peste. În depresie fiind, nu trebuie să lupți singur cu gândurile, emoțiile și scenariile. Cere ajutor.

Depresia este vizibilă mult mai târziu, poate mult prea târziu. Fii prezent, ascultă, susține, crede, iubește. Iubește, susține, ascultă, fii acolo mereu. Depresia e mai mică decât tine, decât puterea ta interioară. Dar lăsată, poate face ravagii. Câștigă teren, controlează toată viața și corpul. Devine mare și greu de stăpânit.

Câteva motive să iubești viața, Matt Haig cartea care-ți spune un adevăr, care-ți arată o imagine, care-ți predă puterea înapoi. Sunt mult mai multe motive pentru care poți iubi viața.

Cumpără Câteva motive să iubești viața, Matt Haig de aici, de aici sau de aici. Și vei descoperi în tine resurse infinite să te iubești și să te accepți așa cum ești.

Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Anca Rucareanu
30 aprilie 2019 at 4:06 PM

Știam că îți va lăsa o urmă puternica aceasta carte. Mie mi-a plăcut foarte tare pentru simplitatea ei, pentru faptul că autorul este sincer și deschis.30 aprilie 2019 at 4:19 PM

Un subiect puternic, de actualitate. Sunt curioasa ce are de zis autorul.Geo
30 aprilie 2019 at 4:23 PM

Nu am cartea. Acum o trec pe lista de achiziții. Un subiect dur, care este de actualitate. Cu siguranta va fi pe placul meu.
O recenzie absolut ispititoare, Laura!Bogdana
13 mai 2019 at 5:03 PM

Cred ca este o carte extrem de utilă ,având în vedere că tot mai mulți oameni suferă de depresie,în special adolescenți,care ajung sa-si puna capat zilelor.13 mai 2019 at 6:11 PM

O carte interesanta,buna pentru toata lumea.Eu sunt o fire optimista si cu toate acestea,cred ca mi-ar prinde bine sa o citesc si mai cu seama celor ce au o problema psihologica.In ziua de azi multa lume se confrunta cu probleme de acest gen si cred ca aceasta carte ar fi chiar un remediu pentru ei!13 mai 2019 at 9:03 PM

O recenzie superba clar merita citita cartea!Deaconu daniela
13 mai 2019 at 11:07 PM

Foarte Interesanta
Ma tenteaza sa o iau și eu
Multumim de recenziehossu emil
14 mai 2019 at 10:35 AM

o carte superba usor de cititBadea Simona Gabriela
15 mai 2019 at 9:37 AM

Mi-a placut foarte mult recenzia acestei carti.Mădălina
15 mai 2019 at 10:56 AM

Foarte frumoasă recenzia, abia aștept să citesc această carte care tratează un subiect dur, ce nu ar trebui ignorat atât de ușor.Dana
25 mai 2019 at 1:13 PM

Atât subiectul cât și recenzia ta sunt foarte interesante! Mi-ar plăcea să descopere povestea, mă atrag genul ăsta de cărți. O recenzie minunată!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.