Christmas Tag – Ediția 2024
Christmas Tag nu a mai fost aici niciodată. 2024 a fost anul începuturilor, așa că e momentul perfect să îi facem intrarea printre obiceiurile anuale cele mai plăcute. Ideea nu-mi aparține, am preluat-o de la Ștefania Istrate și voi adapta, pentru bookcaffe.ro, un set de întrebări cu iz crăciunistic. După o perioadă cu neliniște, a venit momentul să mă bucur perioada asta festivă, de întrebări, filme, cărți. Poate chiar și de prieteni, bucurii și vești bune – care să îmi schimbe starea, neliniștea din suflet și realitatea.
Christmas Tag la care mă gândesc este despre emoție, bucurie, magie, iubire, suflet și cadouri – simțite mai mult, nu doar cele fizice, văzute și palpabile. Vreau să fie cel care reamintește, aduce zâmbete și speranță, care te ajută să retrăiești anumite momente – poate din copilărie și adolescență Christmas Tag despre sărbători de iarnă imposibil de uitat, despre clipe memorabile și bucuriile altora – care au adus emoție și pentru ceilalți.
Christmas Tag este motivul pentru care-mi place perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă, motivul care-mi umbrește bucuria și motivul care încă mai sper în magia care o poate aduce iarna în viața mea.
Christmas Tag – Întrebări festive
Mi-au plăcut întotdeauna întrebările despre cărți, tag-urile literare interesante și creative și nu puteam să nu mă provoc singură la un Christmas Tag – unde să pot povesti despre tot ce înseamnă Crăciunul pentru mine – ca să ofer oportunitatea celor care încă îmi citesc blogul să mă cunoască mai bine
Christmas Tag cu primele întrebări festive – și specifice sărbătorilor de iarnă nu au legătură doar cu cărțile de sezon, e drept, dar promit să nu uit de bucuriile literare care să te ajute – dacă vrei să citești sau să le pui sub bradul cuiva drag!
Un cadou de Crăciun pe care ți-l dorești sau pe care deja l-ai primit
Îmi doream de foarte mult un cadou. An de an mi-am promis că îl voi cumpăra și va fi cadoul meu – de la mine pentru mine, dar niciodată nu m-am hotărât să fie de Crăciun. Nici anul acesta nu era în plan, doar o promisiune – care urma să mi-o îndeplinesc într-o bună zi.
Anul acesta, la final de noiembrie, am realizat că nu mai am cum să amân. Mi-am comandat un e-reader nou. Tot Kindle, un cadou special – unul care are legătură tot cu cărțile. Am meritat acest cadou! Atunci când a venit curierul și-am deschis coletul mi-a amintit de momentul în care eram copil – și mă bucuram din tot sufletul atunci când deschideam cadourile de la Moș Crăciun. Reacția de la 38 se asemănă cu cea a unui copil mic – unul extrem de fericit.
Un cadou care încă aștepți să ajungă la tine
Îmi mai doresc mult, foarte multe un cadou material. Dar înainte de a putea să mă bucur de el, mai e nevoie de ceva. Da, de un alt cadou material. Dar cum Crăciunul nu este despre material, ci despre Naștere și Renaștere în interior, cadoul pe care mi-l doresc de ani de zi, nu e material și îl aștept încă. Sper încă la ziua când va face parte din viața mea.
O mâncare preferată de Crăciun
Pentru acest Christmas Tag m-am gândit dacă am o mâncare preferată de Crăciun și serios îți spun că nu îmi vine nimic în cap acum. Cozonacul e cel care îmi bucură mult papilele gustative – și îmi aduce aminte și de ocaziile când mamaia mea frământa cozonac în covată. Cum pregătea focul și dădea tăvile în cuptor. Doamne, ce vremuri!
Christmas Tag – Amintiri de neuitat
Amintirile cu bunicile și mătușile mele care făceau o adevărată sărbătoare din pregătirile pentru sărbători îmi spun cât de mult îmi lipsesc acele momente – și activități pe care le desfășurau cu drag și spor în curtea bunicilor.
Christmas Tag și acest Crăciun îmi vorbesc despre cât timp a trecut, că e imposibil să mă reîntorc în trecut pentru încă o oră de copilărie lipsită de grijile actuale. Da, nu am nicio superputere să opresc timpul. Iau tot ce e mai bun din fiecare Crăciun – care e mai gol, mai pustiu, mai gol și trist cu fiecare an care trece.
O amintire preferată de Crăciun
Nu știu ce să aleg, dar pentru că e Christmas Tag am voie să spun mai multe, nu? Măcar două, că mi-au apărut ambele instant în minte. Și-s la fel de simpatice și dragi sufletului meu. Eram copil și alt loc era acasă, dar întotdeauna, înainte de Crăciun, toată casa mirosea a portocale. Nu, nu era nevoie să le curățăm, ci doar să le ținem în sufragerie sau undeva la răcoare. Dar tot mirosea a portocale. Coaja lor era o adevărată bucurie aromată și atunci când tata fierbea vin – asta dacă mai rezista până atunci. Nu refuzam niciodată o bucurie savuroasă: mâncam coaja de portocală cu zahăr tos. Da, banalități. Poate lucruri care azi sunt prostii, dar atunci îmi bucura sufletul. Acum sunt doar lucruri nerecomandate, chiar suntem rugați să nu consumăm coaja citricilor.
O altă amintire de Crăciun este cum ne pregăteam de venirea Moșului. Într-un an nu l-am văzut pe Moș Crăciun, ci i-am aflat povestea bătrânului care bucură copiii. Chiar și după aceea am continuat să cred în bucuria sărbătorilor, în venirea celui mai iubit bătrânel cu barbă albă ca zăpada și-n cadourile care transformă totul în magie, în bucurie și iubire
Prima carte cu Crăciun primită de Crăciun
Tot despre amintiri vorbim. Am promit multe cărți cadou de Crăciun. Multe, destul de multe. Eu nu îmi amintesc de o altă carte festivă ca fiind prima. Dacă nu mă înșală memoria, mama mi-a dăruit prima carte de sezon, iar cartea cu Crăciun este Un Colind de Crăciun, de Charles Dickens
Christmas Tag – Despre frumusețea Crăciunului
Crăciunul este revenirea la simplitate, la bucuria pe care o simți – deși nu o vezi materializată. Anul acesta am dat play melodiilor de iarnă și colindelor ceva mai repede decât în alți ani. Și nu regret, doar m-am bucurat și mai mult de ceea ce va urma.
În acest Christmas Tag nu puteam să nu asezonăm totul cu muzică. Totul e mai frumos cu muzica potrivită – îți oferă căldură și emoție, picură magie în suflet.
Un colind/cântec de Crăciun pe care îl cânți în fiecare an
În săptămâna asta numai asta-mi vine în cap: ”Varsă, Doamne, har și bine”. Acul trecut am fost cu ”Sub fereastră la om bun” și ”Colindăm la tot românul”. Și aș putea continua așa mult și bine, căci mai sunt atât de multe care-mi bucură sufletul în perioada asta – bucuria asta îmi aduce lacrimi în ochi.
Un moment în care ai crezut într-o minune/o dorință care s-a împlinit de Crăciun
Nu am ceva de spus care să se fi petrecut deja, dar mi-ar fi plăcut tare mult să-ți pot spune ceva. Nu aș vrea să trec mai departe, așa că ”trișez” puțin. Nu știu ce șanse sunt, dar pot să sper, pot să visez, nu-i așa? Vreau ca cea mai mare dorință a mea să se îndeplinească de Crăciun.
Christmas Tag – Bucurii de sezon
Nu e Christmas Tag dacă nu spun de alte bucurii de sezon – care se completează perfect cu zăpada – care a lipsit în ultimii ani, miros de brad și ornarea de sărbători, Orașul Faptelor Bune – care se desfășoară anual, în ultima săptămână înainte de Crăciun, colinde. Ce lipsește de aici? Cărțile și lumânările parfumate – astea două sunt recomandările mele de nelipsit din casa unui cititor. Cititorul din mine nu se poate liniști fără căldura parfumată, fără gestul care îmi relaxează mintea și sufletul de fiecare dată când camera mi-e invadată de aroma specială a Crăciunului – măr, scorțișoară , dar nu numai. Christmas Tag e și despre povești cu arome de Crăciun și iarna de altădată!
Mai am și alte bucurii de sezon e și pauza de la stres, neliniște și gânduri. Să pui ”Stop” la tristețe și să pornești maratonul de vizionat filme – de Crăciun, filme preferate sau ecranizări pe care tot spui că n-ai timp să le vizionezi în restul anului. Crăciunul e despre timp pentru tine, pentru suflet.
O zicală/expresie preferată de Crăciun
Vorba în care cred cu tărie în special de Crăciun este simplă: ”Crede în puterea Crăciunului că ți se poate schimba total starea sau viața”.
Christmas Tag – Tradiții
Crăciunul este și despre obiceiurile sau tradițiile care îmi aduc bucurie și-mi dau o stare bună. Unul dintre obiceiurile dragi este un mesaj de la cineva drag. Nu-i puțin lucru să simți că cineva se gândește la tine. Și mă bucur – chiar dacă reușesc să arăt/exprim asta prin cuvinte.
Tradiție de Crăciun la care nu renunți niciodată
Una dintre tradiții – la care nu am renunțat niciodată este împodobirea bradului. Mereu îl împodobeam în Ajunul Crăciunului. Nu-mi amintesc niciun an în care să fi avut bradul colorat și luminat în altă zi din aproprierea Crăciunului.
Tradiția cea mai dragă era chiar în prima zi de Crăciun: vizita în satul copilăriei și casele bunicilor. Când nu a mai fost unul dintre bunici, tradiția vizitei s-a păstrat – deși aveam nod în gât și ochii în lacrimi. Era o bucurie. Acum sunt doar amintiri extrem de dragi. Niciodată nu va mai fi la fel. În 2024 bunicii sărbătoresc și ei Crăciunul. Dar departe de noi toți. Și pentru că știu că se bucură, de sus, nu am putut lipsi nici în acest an.
Christmas Tag – Prea multe cărți?
Niciodată nu am prea multe cărți și nu vorbesc prea mult despre cărți. În acest an am avut parte de fel de fel de momente. Am zis că 2023 a fost un an dificil. Doar că nu știam că 2024 va fi peste anul trecut. Nu spun asta cu reproș, nici cu vreo urmă de negativitate. Sunt recunoscătoare că am trecut prin toate experiențele acestui an. Și sunt încă aici – mult mai puternică decât am fost înainte. Despre 2024 voi vorbi și-n ultimul articol postat pe blog în anul ce stă să se încheie. Și poate nu doar aici.
Cărți de sezon pe care le recomanzi
Îmi plac tag-urile de sezon – precum Christmas Tag pentru că-mi reamintește de cărți despre care aproape că uitasem că le-am citit. Recomand câteva titluri despre care am și scris aici – vei putea să citești și recenzia cărților despre care-ți spun. Sunt povești pe care le-aș reciti oricând, cu bucurie și cu emoție – fără să țin cont că am mai citit aceste cărți cândva.
Până la Crăciun, de Elena Petrea Kyrintzis. O să-ți dea senzația că este Crăciun oricând citești povestea. O voi reciti și eu – ca să am recenzia scrisă și aici – recenziile de pe blog sunt scrise pentru mine, în primul rând.
Clasa zburătoare, de Erich Kästner. O poveste minunată pentru oricare membru al familiei. Frumoasă, sensibilă și educativă. E perfectă pentru Crăciunul 2024 și va rămâne în sufletul cititorului.
Doar un alt miracol, de Dama de Treflă. Știu că mai e un volum – pe care nu l-am citit. Dacă aș citi și volumul II nu aș sta pe gânduri și aș reciti cu drag și prima parte a poveștii. E o poveste atmosferică, extrem de dragă mie.
Și dacă vrei Un altfel de Crăciun, de John Grisham citește această poveste. Simpatică și plină de umor. Dar nu numai.
Ultimul Crăciun, de Leila Sandra o poveste pe care vei dori să o recitești în fiecare an.
Cărți pe care vrei să le citești în această perioadă
Sunt o mulțime de cărți pe care le-aș citi în aceste ultime zile ale anului 2024 – a trecut atât de repede, iar eu am citit atât de puțin. Nu mă refer la numărul de cărți, ci la senzația că aș fi putut citi mai mult. Mi-am dorit să citesc mult mai mult – nu ca să am mai multe cărți citite, ci ca să mă simt eu mulțumită de mine, dar cum nu sunt niciodată mulțumită, hai să mă opresc aici.
Nu fac o listă de lecturi pentru până la final de 2024. Pentru că aș pune iar multe și nu le-aș citi pe toate – nu sunt adepta listelor. Știu cu care carte-mi voi începe 2025. Pentru Anul Nou voi avea companie romanul Anul viitor pe vremea asta, Sophie Cousens.
Pun și ce carte citesc acum: Noaptea în care l-am întâlnit pe Moș Crăciun, de Ben Miller. De ce o citesc? Pentru că-i o călătorie interesantă, una în care întâlnești oameni diferiți de la care ai de învățat lecții importante. Și pentru că am nevoie de povești care să mă emoționeze și să-mi vorbească despre schimbare și umanitate – sau lipsa ei.
Îmi va sta aproape și Elena Petrea Kyrintzis. Nu vine singură, ci însoțită de Anthos (trei volume). Tare aș vrea să o termin până pe 31 decembrie. Și tot până atunci să și scriu despre cum această poveste înseamnă, pentru mine, mai mult decât pură ficțiune.
Cărți de sezon pe care vrei neapărat să le citești
Nu știu dacă mai apuc să citesc și altă carte de sezon în 2024. Dar nu vreau să treacă iarna aceasta până nu citesc Iarna cu fulgi însângerați, de Gabriel Chiriac și Selene, Daniela Faur. Nu-mi mai propun nimic altceva. La loc surprizelor sau a stării mele care-mi ”dictează” de foarte multe ori cărțile potrivite pentru mine.
Christmas Tag cu bucurie, miros de citrice și lecturi care să încălzească atmosfera. O incursiune festivă la final de 2024. Dar nu ne despărțim acum de acest an interesant. Promit.