Întoarce-te la mine, Simona Lungu (Bookzone) – Recenzie

Întoarce-te la mine este cea mai mare bucurie literară a lunii septembrie. Ficțiune istorică, plină de emoție, tensiune și provocări. Cu multe întorsături de situație, cu momente în care inima ajunge la gât și poate oricând să spargă pieptul. Este modalitatea perfectă prin care Simona Lungu știe cum să ajungă la inima cititorului, știe cum să atingă sufletul și să-l atragă într-un carusel al emoțiilor de tot felul.

Rugămintea Simonei Lungu este un debut încununat de succes, e o reușită totală. Este o poveste care se lipește de suflet. Personal, mi-a fost greu să încetinesc lectura, să fac pauză sau să mai amân întâlnirea cu volumul II. Când iei cartea în mână, când o deschizi și citești o frază, simți cum te contopești și curgi odată cu povestea. Nu este o poveste complicată, nu este scrisă într-un stil greoi, dar e scrisă cu atâta patos.

Se simte dorul de cuvinte, dorința de trăire intensă, se simte emoția – care crește treptat. Se simte bucuria cu care este scrisă cartea. Și totul e așa firesc. Nu am simțit nici măcar o secundă că povestea ar șchiopăta. Mă așteptam să simt că e roman de debut, dar nu am avut momente în care să mă gândesc la acest aspect. Mă bucur să descopăr autori români contemporani la început de drum și care scriu atât de profund și curat.

Întoarce-te la mine – pierderea este de neînlocuit, dar viața continuă

Facem un salt în timp și suntem martori oculari și afectivi pentru tot ce s-a întâmplat în Constanța, odată cu atacul sovieticilor. În 1941, amenințarea suflă în cefele tuturor, iar o zi banală devine fatidică pentru toată suflarea. Totul se schimbă într-o clipă. Pierderea este dureroasă, vinovăția apasă greu un suflet tânăr, dar trebuie să meargă mai departe.

Ana își pierde părinții și se simte a nimănui. Deși are familia din partea tatălui, chiar dacă are un acoperiș deasupra capului, ea trăiește cu vina. Și cu durerea pricinuită de singurătate. Vrea să ajungă la părinții ei, dar mătușa are alte planuri pentru ea, căci nu mai poate sta degeaba în casa ei.

Mai mult forțată și dornică să nu mai audă că nu face nimic și că a înnebunit, face doar ceea ce i se spune. Obține un loc de muncă.  Muncește pentru germani, alături de mătușa sa. Se obișnuiește greu,  dar își vede de treabă fără să atragă atenția și viața ei merge mai departe. Nu se mai simte povară pentru cei din jur.

Frica de necunoscut te aruncă în labirint ca să înfrunți tot ce te sperie

După moartea părinților, Ana nu iese din casă, nu socializează, nu vrea să mai trăiască. Locul de muncă o forțează să înfrunte realitatea, să vadă oameni în jur, să nu se mai gândească. Toate astea o obosesc și poate dormi noaptea. Iar asta nu e singura surpriză de care are parte tânăra Ana. Când nu se așteaptă, îl reîntâlnește pe Ștefan, ocazie cu care, fără niciun fel de pregătire, este sărutată, iar el devine iubitul ei.

Bucuria pe care o simte nu durează mult, din păcate. O nouă schimbare o scoate și mai tare din zona de confort. E forțată de împrejurări să rămână singură înconjurată de bărbați. Iese din ce în ce mai mult din zona de siguranță, iar frica i se citește pe chip.

Frica are mirosul ei inconfundabil, slăbiciunea se citește în ochi. Iar Ana nu poate face față singură provocării de a înfrunta un bărbat dornic de adrenalină nocturnă. Salvarea ei poartă un nume: Bruch – pentru toți era răutatea întruchipată.

Întoarce-te la mine – greutățile vin să te pregătească

Deși aude fel de fel de povești despre Bruch, Ana știe că el a salvat-o din ghearele nenorocirii. În timp ce toți se tem de el și se feresc să-l provoace, Ana este din ce în ce mai atrasă de privirea lui. Își dorește din ce în ce mai mult să afle povestea celui care a devenit îngerul ei păzitor. Oare va avea ocazia să descopere adevărul din spatele durității?

”Cere și ți se va da”  sau cum s-a împlinit dorința Anei, mai repede decât ar fi putut spera. Vestea că o femeie și un copil au venit și rămân alături de bărbatul care i-a făcut inima Anei să bată mai tare, a ajuns și la urechile ei, iar tristețea i-a prins sufletul într-o menghină.

Și de-ar fi știut frumoasa Ana ce urmează, sigur și-ar fi dorit să fugă departe, cât mai departe ca să nu mai știe nimic din tot ce se întâmplă. Ana e o copilă, cu inimă bună, iar asta o va duce departe. Dar nu-i oferă siguranța și protecția de pericole și greutăți.

Viața testează pe fiecare, dar rezistă numai cine poate și e suficient de puternic

Ana rămâne alături de micuțul Erich și așa reușește să se apropie și de temutul Bruch. Apropierea dintre ei nu este doar datorită copilului, căci flama iubirii se aprinde cât ai clipi. Iar ceea ce era doar un gând, devine realitate umbrită de război.

O poveste de iubire între o româncă și un neamț e o iubire imposibilă, interzisă de ambele părți. Dar necunoscutul, dorința ce nu mai poate fi ascunsă, o face pe Ana să cedeze. Nevoia de a gusta din ceea ce oferă viața, îi determină pe cei doi să-și trăiască povestea de iubire departe de ochii curioșilor, iar copilul era paravanul perfect – cel puțin așa credeau cei doi.

În vremuri grele, nici măcar iubirea nu este o certitudine. Încrederea este mereu pusă sub semnul întrebării, frica a luat locul sângelui și circulă prin vene. Războiul nu aduce nimic bun, ci doar trădare, greutăți și multă gelozie. Dar și tensiune, despărțiri și gândul că e pentru totdeauna. Moartea urmărește din umbră. Devine din ce în ce mai des singura șansă sau tovarășă de drum. De unde nu există niciodată garanția întoarcerii.

Întoarce-te la mine – promisiunea revederii

Acolo unde există iubire, există și foarte multe greutăți. Ana și iubitul ei nu scapă de niciuna dintre ele. Anei îi este testată răbdarea, încrederea și speranța. Stă mult prea multă vreme departe de bărbatul iubit, iar vestea că războiul s-a terminat, nu aduce liniște, ci doar durere în inima tinerei mame. Ea luptă necontenit pentru copiii ei. Deși Bruch nu apare, încă mai speră într-o minune. El a promis și e un om de cuvânt. Dar oare morții îi pasă de promisiunile îndrăgostiților? Rămâne de văzut!

Iubirea lor are de dus propriul război, dar poate iubirea să învingă întotdeauna distanța, răul și fiecare piedică apărută în cale? Poate iubirea găsi calea spre inima femeii care a promis că-l va aștepta mereu? Pe Ana o motivează trei suflete, ea nu renunță la luptă și păstrează o fărâmă de lumină pentru întunericul ce va veni. Sau poate nu.

Întoarce-te la mine – amintirile amare îndulcite de iubire

Oricum ar fi, revederea nu va fi ușoară. Vindecarea nu va fi floare la ureche.Iar gelozia ce o simte va face totul și mai dificil. Când crezi în minuni, ele au cele mai mari șanse să devină realitate. Ana are parte de adevărate miracole. Chiar dacă fericirea îi este umbrită de secrete ce ies la lumină, știe că nimeni și nimic nu mai stă în calea fericirii și iubirii lor.

După călătoria în trecut, după modul cum a spus Ana povestea, chiar nu mai credeam că mă mai poate surprinde Simona Lungu cu ceva. Dar m-a surprins plăcut. Cum? Cu finalul poveștii dintre Ana și Bruch. Unul plin de amintiri, nostalgie, dezvăluiri și lacrimi de bucurie. Un final din care nu a lipsit recunoștința și dovada clară că iubirea adevărată există. Și rezistă în fașa intemperiilor vieții

E primul roman de ficțiune istorică autohtonă pe care am avut bucuria să-l citesc. Atunci când Anca mi-a zis că o să-mi placă mult și că o să-mi revină pofta de lectură, am dat ochii peste cap. Și-am zis ”bine, fie cum zici tu”. Apoi, după doar câteva pagini, m-am gândit la ea și-am rugat-o să mă ierte pentru neîncrederea mea.

Debutul literar care te va încânta

Romanul Întoarce-te la mine, scris de Simona Lungu este recomandarea pe care o voi face întotdeauna, chiar și cu ochii închiși. Fără niciun fel de ezitare, adresez rugămintea (nu obligația) de a citi această poveste minunată. Sunt sigură că va fi pe placul devoratorilor de ficțiune istorică, dar nu numai. E perfectă pentru oricine, oricât de pretențios ar fi în materie de lectură.

Dacă te-am făcut suficient de curios, dacă îți plac romanele de ficțiune istorică, dacă vrei să citești mai mult cărți ale autorilor români contemporani, dă-i o șansă Simonei Lungu! Cumpără pachetul cu cele două volume și bucură-te de lectură!

 

 

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.