Laura Pop – cu cărțile pe masă și cuvintele în sânge
Laura Pop un autor cu cărțile pe masă care a reușit să-mi atragă atenția prin simpaticul Panda Huck. O autoare care dovedește că, în calea scrisului nu poate sta nimeni și nimic. Nici oamenii, nici profesia și nicio altă frică sau piedică. Motivația și bucuria de a scrie poate transforma totul într-o poveste. Chiar și numerele spun povestea care adună reușitele, scade greutățile, înmulțește zâmbetele și împarte bucuria, satisfacția, succesul și nu numai. Despre încredere, speranță și dragoste pentru cuvinte – asta împarte azi cu noi toți, cea care l-a adus în viața copiilor pe Huck.
Orice discuție cu un iubitor de cuvinte așternute pe hârtie este ocazia perfectă de a cunoaște, dar mai ales, de a simți oamenii care dăruiesc tot ce au mai frumos în suflet și ceea ce va rămâne peste timp în viața oamenilor dragi, dar și a necunoscuților – pe care poți să-i transformi în prieteni pe viață, dar fără să-i cunoști vreodată față în față.
bookcaffe.ro: Bună, Laura! Mulțumesc mult că astăzi ne duci într-un univers colorat, vesel și numai bun de explorat – copilăria, nu numai de către copiii curioși, ci și de către părinții aflați mereu în căutarea resurselor de educație și petrecerea timpului liber alături de copii.
Laura Pop: Bine te-am găsit! Îți mulțumesc pentru oportunitatea oferită.
bookcaffe.ro: Cum a reușit Laura Pop să îmbine lumea cifrelor cu balsamul cuvintelor?
Laura Pop: Pe vremea când contabilitatea era principala mea ocupație, mă simțeam într-o permanentă stare de agitație interioară și de neliniște. Aveam mereu acel sentiment că eram pe un drum greșit, că nu îmi descoperisem adevărata menire. De când scriu cărți pentru copii, parcă văd lumea cifrelor cu alți ochi și o las să se îmbine armonios cu lumea cuvintelor. Îmi pare minunat că, în momentele cu puțină inspirație artistică, contabilitatea are capacitatea de a mă reconecta în scurt timp cu lumea poveștilor.
Laura Pop – intenții + fapte – piedici – tentații = reușită?!
Atunci când vrei ceva, intenția contează întotdeauna, iar următorii pași vor face mereu diferența. Să ai intenția de a scrie contează doar atunci când începi, scrii constant și nu renunți. Dorința de a scrie nu se împlinește dacă nu faci ceva pentru asta. Scrisul e singura faptă care arată progresul pe care îl faci în a duce intenția la nivelul următor. Scrierea unei cărți e un proces lung poate în care piedicile și tentațiile nu vor întârzia să apară.
Să scrii o carte e un proces, e o etapă în care nu doar scrii o carte, ci te descoperi pe tine, îți descoperi calitățile, vulnerabilitățile, înveți să depășești piedici, dar și cum să refuzi desele tentații care te încearcă. Cărțile pentru copii, deși par mai ușor de scris, sunt sigură că nu e deloc așa.
bookcaffe.ro: Te-ai gândit vreodată că poveștile pe care le scrii nu vor ajunge să vadă lumina tiparului? Ce anume te-a făcut să nu renunți la scris?
Laura Pop: Bineînțeles, cred că sunt temerile oricărui scriitor debutant. Dar motivația de a-mi găsi adevărata menire a depășit orice temeri.
bookcaffe.ro: În cât timp ai scris cartea Panda Huck?
Laura Pop: Mi-a luat cam 4 luni să scriu cele trei povestiri și tot atâtea să aduc cartea în forma actuală.
bookcaffe.ro: Pe viitor, rămâi fidelă scrierii cărților pentru copii sau iei în calcul să dai naștere și poveștilor dedicate adolescenților?
Laura Pop: Intenția mea e de a scrie și cărți pentru copii mai mari, de ce nu și pentru adolescenți sau adulți.
bookcaffe.ro: Cât de dificil e să vinzi cărți pentru copii?
Laura Pop: Piața de carte a înregistrat foarte mari scăderi începând cu anul 2020. Mulți editori se bazează pe titlurile autorilor deja consacrați și apreciază că e o investiție mult prea mare și riscantă într-un autor debutant.
Laura Pop – educație prin lectură în beneficiul copiilor
Educația copiilor nu începe la școală, ci acasă, în familie. Nu o spun eu, ci alții. Eu doar cred asta cu tărie. Așa că, având aici o autoare de cărți pentru copii, nu am putut să nu abordez tema educației prin lectură – beneficii, părți mai puțin bune și chiar tentațiile digitale – cele care fură mult din copilăria celor mici.
bookcaffe.ro: Care crezi că sunt beneficiile lecturii cărților de povești încă de la o vârstă fragedă?
Laura Pop: Cărțile de povești îi invită blând pe copii în lumea cuvintelor și a ilustrațiilor. O carte de povești, în special cele în format clasic, pe hârtie, îi ajută pe copii să descopere literele, să le stimuleze imaginația și să le dezvolte vocabularul.
bookcaffe.ro: Într-o lume plină de tentații digitale, cum convingi copiii să citească măcar două cărți pe lună?
Laura Pop: Sunt de părere că totul ține de disciplină și de talentul părinților de a-i convinge pe copii să citească cel puțin două cărți pe lună. Întâi de toate, ție ca părinte trebuie să-ți placă să citești și să consideri lectura ca fiind importantă pentru dezvoltarea copilului. Pe urmă, consider că părinții ar trebui să le insufle copiilor pasiunea pentru citit.
bookcaffe.ro: Care sunt beneficiile educației copiilor prin lectură și cum anume le influențează aceasta dezvoltarea?
Laura Pop: Le dezvoltă imaginația, abilitățile de comunicare, vocabularul, capacitatea de concentrare și de observare, gândirea, creativitatea și memoria.
bookcaffe.ro: Există efecte negative pe care copiii le pot prelua prin lectura unei cărți nepotrivite vârstei lor?
Laura Pop: Consider că o lectură nepotrivită îi poate influența negativ pe copii fiindcă le poate crea o serie de convingeri limitative, de genul „Nu merit, nu pot, nu sunt în siguranță”, dar și inducerea fricii.
bookcaffe.ro: Care dintre obiceiurile mai puțin bune dezvoltate de copii, pot fi îndreptate prin intermediul poveștilor care îți poartă semnătura?
Laura Pop: Să fie darnici, buni, să împartă cu ceilalți și să aprecieze eforturile părinților, să devină răbdători și responsabili pentru acțiunile lor.
Laura Pop – Panda Huck este cel mai bun prieten al copiilor
Prietenia nu-și țese poveștile odată cu intrarea în colectivitate, ci mult mai devreme. Jucăriile de pluș sau personajele din poveștile preferate de cei mici sunt prieteni de nădejde de fiecare dată.
bookcaffe.ro: Dacă Panda Huck ar exista în realitate, ce ar spune el fiecărui copil, pe lângă lecțiile strecurate în poveștile sale?
Laura Pop: Să ne jucăm, să râdem împreună, să zâmbim și să le reamintim părinților cât de fascinantă e copilăria.
bookcaffe.ro: Ce aduce nou ursul Huck în viața copiilor care îi descoperă cele trei povești captivante?
Laura Pop: Prin cele trei povești captivante, ursul Huck le dezvăluie copiilor o paletă întreagă de emoții, atât negative, cât și pozitive, cu accent pe cele pozitive. Huck prezintă momente de îngrijorare, supărare, tristețe, dar și entuziasm, bucurie, liniște, empatie, prietenie, iubire, fericire, încredere, speranță, apreciere, optimism si recunoștință, ca modalitate de exprimare a aprecierii.
Laura Pop – planuri pentru 2023
Panda Huck e prima carte, dar mai sunt atâtea de spus copiilor – prin cuvinte, imagini, culoare. Anul acesta va fi numai bun pentru noi apariții literare.
bookcaffe.ro: Ce noutăți pregătești pentru 2023 și poți împărtăși/dezvălui copiilor – mici și mari?
Laura Pop: În anul 2023, cel puțin un manuscris va vedea lumina zilei. Nu aș vrea să dezvălui prea multe despre acesta. Pot spune doar că cititorii mici și mari vor îndrăgi cu siguranță personajul principal, un animăluț fabulos și carismatic. Cartea va fi lansată cel târziu la începutul lunii martie și are promisă și o continuare, până la sfârșitul anului curent.
Laura Pop – Gânduri bune și-o recomandare pentru părinți
Suntem la finalul întâlnirii noastre și gândurile tale sunt de ajutor copiilor și părinților.
bookcaffe.ro: Ai un mesaj pentru copii?
Laura Pop: Jucați-vă, dragii mei! Bucurați-vă de fiecare lectură și de fiecare joc!
bookcaffe.ro: Părinților ce anume ai vrea să le transmiți prin intermediul blogului?
Laura Pop: Părinților, le transmit să trăiască din nou copilăria, alături de copiii lor.
bookcaffe.ro: De ce ar trebui cartea Panda Huck să fie în topul alegerilor părinților?
Laura Pop: Panda Huck este o carte valoroasă pentru că reunește într-un singur volum o paletă largă de virtuți și emoții pozitive pe care copiii le pot descoperi și implementa în viețile lor.
bookcaffe.ro: Mulțumesc din suflet pentru timpul acordat discuției noastre. Dacă vrei să mai spui ceva cititorilor, eu mă retrag. Dar sunt foarte fericită că te-am cunoscut! Mult succes în noile proiecte!
Laura Pop: Și eu îți mulțumesc cu recunoștință pentru discuție. Mă bucur că te-am cunoscut. Doresc să le mulțumesc tuturor cititorilor pentru aprecierile din social media și pentru încrederea acordată. Sper să fie alături de mine în continuare fiindcă pregătesc multe proiecte noi și interesante.