O tragedie americană, Theodore Dreiser

O tragedie americană, Theodore Dreiser este o călătorie prin ungherele inimii.
Dacă vrei o lectură ușoară și relaxantă, renunță la ideea de a citi acum această serie. Dar eu îți sugerez să citești romanul indiferent de situație. Fie că te decizi să-i dai șansa în viitor, vă recomand să vă bucurați de poveste, de fiecare pagină, de fiecare descoperire. Merită.
Per-total este  lectură captivantă, care îți ține companie câteva zile bune, dar nu ai nici o șansă să te plictisești. Este timpul pe care-l investești în tine, în autoeducarea și modul în care viața îți reamintește, sau îți predă cele mai importante lecții și cele mai frumoase conștientizări.
Nu se citește atât de ușor pe cât aș fi vrut, acțiunea este lentă, dar și complexă, întortocheată, cu multe personaje, fiecare cu gândurile, secretele și dorințele personale..
Trilogia O tragedie americană, Theodore Dreiser s-a bucurat de succes răsunător este împărțită în volume, cu același număr de pagini, ce reușesc să te țină cu sufletul la gură, te intrigă, te introduc într-un mediu ostil, lipsit de atractivitate, de perspectivă. Sunt o familie săracă..mai ales din punct de vedere sufletesc.

Mirajul bogăției (O tragedie americană #1)

Povestea aduce în prim plan o familie ce trăiește după regulile creștine, părinți limitați, copii ce nu au puterea de a decide nici măcar pentru viața lor, care suferă din cauza imaginii pe care o au în ochii celor din jur. Se gândesc neîncetat la ceea ce nu au, sunt abătuți și adoptă tăcerea atunci când au propriile idei pe care nu și le pot exprima.
Fuga din familie nu este poate o soluție bună, dar măcar este oportunitatea  surorii lui Clyde de a scăpa din colivia în care era forțată să-și trăiască viața. Pleacă de acasă într-o noapte, și deși toți cred că se va întoarce, tânăra nu apare. Abandonul nu este o soluție potrivită, dar totuși este cea care oferă o șansă, o nouă viață, o nouă perspectivă. Oferă libertate și oportunitatea de a te ”conduce” singur, după propriile reguli, idei, simțăminte, de a învăța din tot ce face totul așa cum simți, de a greși, de a nu mai da explicații, de a nu mai cere voie.
Clyde este cel care capătă și el o urmă de curaj, iese dintre cei patru pereți, îți caută de muncă, viața i se schimbă, mediul social în care activează este și el total schimbat, devine popular printre colegi și prieteni, participă la petreceri, simte primii fiori ai iubirii. Muncește, câștigă bani – mai mulți decât părinții lui. Cunoaște gelozia. Totul e necunoscut, dar tot ce trăiește îi oferă libertate și fericire și o senzație de putere și control.
Cunoaște dorința de a iubi carnal. Vrea să simtă fiorii iubirii și chiar dacă religia și regulile în care a fost crescut, renunță. Încalcă toate regulile și se lasă pradă pasiunii. Așa se întâmplă când crești departe de ”normalitate”, când ești îndoctrinat de ideile altora, departe de bogații materiale și financiare.
Clyde simte dorința de a avea bani, de a avea haine și alte bogații – așa cum au și ceilalți din jur. Și odată ce le are, vrea din ce în ce mai mult, vrea să obțină tot ceea ce nu a avut acasă.
Atunci când ești privat, dar cunoști mirajul bogăției materiale, chiar acest miraj te amețește, te schimbă, te ademenește. Oare va reuși Clyde să obțină mai mult? Oare nu-l va împiedica nimic să țintească și mai sus în drumul său spre îmbogățire?
Clyde se desprinde de lumea în care a trăit constrâns, gustă, atinge, cunoaște, se bucură, se lasă acaparat de noutate, devorează, renunță fără regrete, dar oare toate acestea sunt fără nicio urmare?

 Prețul parvenirii (O tragedie americană #2)

În acest al doilea volum al trilogiei, lucrurile se complică pentru Clyde,continuând să se cufunde într-o lume plină de tentații și aparențe. Bogăția lui materială îl poartă pe căi nebănuite, iar faptul că are – ceea ce până nu demult era doar o dorință sau doar o imagine din visul lui, îl determină să comută greșeli ce nu au cum să rămână fără urmări. Nu are cum să nu fie răsplătit pe măsura nesăbuinței lui.
Ce evidențiază Prețul parvenirii? Fix prețul pe care Clyde îl va plăți mai devreme sau mai târziu, preț pe care îl va plăti cumva – chiar și în potriva voinței sale, căci o vorbă plină de înțelepciune spune : ”După faptă și răsplată”. Cu ce mână dai, cu aia primești, iar Clyde își oferă plăceri, își creionează în minte idealuri, dar uită ceva: uneori, ceea ce vrem.. nu este și ceea ce vom primi.
Dacă mă întrebi pe mine, tânărul visător..forțează destinul, își forțează norocul, iar la un moment dat, scapă de sub control toată viața lui. Faptele și acțiunile sale..îl conduc spre rezultatele obținute, nicidecum spre ceea ce și-a dorit el de la noua sa viață.
Clyde se păcălește cu dulcele vieții sale, crezând că niciodată nu va avea parte de pelin, că niciodată nu va simți amărăciunea regretului, că niciodată nu va dori să dea timpul înapoi, să o poată lua de la capăt – pentru a nu mai repeta greșelile comise.
Viața lui Clyde suferă o nouă transformare -una care nu-l împlinește, ci îi încurcă planurile, dar va găsi el o cale pentru a scăpa și a-și împlini obiectivele financiare și cele care-i asigură viitorul.
Cât de departe va merge Clyde? Va reuși să-și ducă planul la bun sfârșit?

Regrete târzii (O tragedie americană #3)

După atâta bine, după atâtea reguli încălcate, după fericirea mascată, pe Clyde îl acaparează regretele – unui trai departe de orice principiu. Viitorul pentru tânărul ce a fost nesăbuit nu este deloc roz, ba chiar ceea ce urmează îi limitează viața, îi răpește viitorul și viziunea, bucuria și bunăstarea.
Acuzațiile pe nedrept, îl duce pe Clyde într-o prăpastie, îl condamnă la singurătate, la momente în care ar vrea să dea timpul înapoi, să schimbe totul, să o ia de la capăt. Poate acum învață să aprecieze puținul, să mulțumească pentru tot și să se gândească de două ori înainte de a se arunca cu totul în necunoscutul ce i-a întunecat mintea.
Trăiește o adevărată viață de coșmar, dar adevărul nu poate fi schimbat – e un adevăr dur- își pierde iubita, iar el trebuie să-l accepte și să-l îndure. Este autorul moral a tot ce se întâmplă, autorul propriei sale situații actuale.
Doar în momente de criză, doar atunci când Clyde dă cu adevărat de greu, conștientizează faptul că dorința lui l-a adus în acest moment. Abia atunci când te dai cu capul de pragul de sus, poți vedea clar totul. Clyde simte acum amarul, primește reversul medaliei și se vede cu adevărat nefericit. Înțelege că bogăția nu aduce doar fericire, ci și necaz, iar acum bogăția și poziția socială nu-l poate scăpa de necazul în care a intrat – cu voia sau fără voia lui.
Nimic nu te mai poate ajuta – nici măcar banii, atunci când în poveste pătrunde și politicul – cel care îi îngreunează situația, iar dovedirea nevinovăției lui Clyde nu prezintă nici un fel de interes pentru nimeni din afară.
Într-un final realizează că nu mai are decât o singură dorință: să scape de chinul interior în care se află, dar oare va reuși asta? Care va fi oare finalul acestei povești de viață. Care va fi viața lui Clyde?
O poveste plină de lecții, de semne de întrebare. O călătorie spre îmbogățirea cea efemeră și fără valoare. Ce te mai poate scăpa de la moarte? Ce anume îți mai poate salva sufletul, atunci când nu vrei nimic altceva decât să fii ceea ce nu ești și să ai ceea ce nu este absolut necesar. O conștiință curată sau un loc în societate și putere financiară?
Citești și te cutremuri. Citești și te trezești analizându-ți propria viață. Lectură savuroasă!
Mulțumesc mult targulcartii.ro pentru trilogia O tragedie americană de Theodore Dreiser.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

9 mai 2017 at 1:20 PM

Pare interesanta. Uite asa se mărește lista mea :))





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.