Totul pentru dragoste, Kristin Hannah – Recenzie

Totul pentru dragoste! Un sacrificiu în numele iubirii, o luptă acerbă cu gândurile, oamenii și conștiința încărcată de vină. O bătălie cruntă a sufletului pentru binele uman. Chiar dacă persoana de alături nu ți-e rudă de sânge, inima te poate uni cu oricine, oricând. Dintr-o dorință interioară care simți că vrei să o împlinești pentru binele mai multor persoane, incluzându-te și pe tine. E acea dovadă de iubire pură și necondiționată pe care doar o mamă o poate arată tuturor, indiferent de consecințe.

Ce ai fi dispus să faci pentru dragoste? Pentru fiecare ”totul” înseamnă altceva. Poate nopți nedormite, zile nenumărate în care devii glasul celuilalt, forța lui de a lupta până la capăt. În ”totul”este cuprinsă și dovada că iubirea pe toate le îndură, pe toate le rabdă, pe toate le poate. Totul până reușește să învingă distanța, piedicile, mentalitățile, nesiguranța, neputințele. Învinge chiar și glasul sângelui sau logica.

Nu am niciun fel de așteptare atunci când vine vorba de autoarea Kristin Hannah, dar de fiecare dată știu că nu va lipsi emoția din povestea pe care urmează să o descopăr. Și singurul lucru care îmi stârnește pofta de citit și curiozitatea este modul cum mă poate surprinde. Oare mă mai poate fermeca cu ceva? Da! întotdeauna cu poveștile ei magice.

Totul pentru dragoste – povestea în care iubirea nu obosește niciodată!

Totul pentru dragoste – nefericirea apare în viața tuturor

Și în viața fericiților își mai face apariția, măcar așa, din când în când. Dar parcă de nefericiți a prins drag și nu se mai dă plecată. Nefericirea e dureroasă,  fiecare o primește așa cum e pregătit. O mamă singură, ce nu știe decât să-și trăiască viața de pe o zi pe alta, fără nicio siguranță sau urmă de speranță. O mamă pierdută rezistă datorită fiicei ce duce greul. Undeva în această lume un cuplu renunță la tot, renunță chiar și la viața în doi pentru că nu au cum să dea timpul înapoi.

Angie a fost căsătorită cu Conlan și ani la rând a încercat să-și mărească familia. Și-au dorit atât de mult un copil. Oricât de mult s-a străduit, lipsa pruncului a dus la destrămarea căsniciei.  Cei doi își trăia diferit nefericirea. Iar asta a făcut ca distanța sufletească să se adâncească.  Inevitabilul nu mai trebuie să mire pe nimeni. Toată viața sa, toate dorințele și speranțele s-au năruit în momentul  în care s-a pus punct și a fost nevoită să o ia de la capăt.

Două eșecuri  – divorțul și neputința de a redeveni mamă, te pot duce pe marginea unei prăpăstii.  În astfel de momente dramatice, Angie, își amintește de toată nefericirea și evenimentele care i-au răpit copilul și miracolul de a deveni părinte. A renunțat la dorința care ar fi împlinit-o ca femeie, dar și la soțul ei și a pus punct. Cu toate acestea, nu orice decizie este finală, nu orice nefericire e eternă.

Totul pentru dragoste – începutul nu promite întotdeauna lumina

Revenirea acasă înseamnă, pentru Angie, o perioadă în care viața ei avea nevoie de un update. Nu e un regres, ci nevoia de a vindeca anumite lucruri sau relații cu familia. Acasă e doar o întoarcere spre propria vieți. I se cere o reorganizare a propriilor idei, răbdare și puterea de a ieși din zona de confort. Dacă se așteaptă cineva ca noul început al femeii să fie minunat și plin de lumină, să știi că mai e mult până acolo.

Noul vine întotdeauna cu provocări, cu nevoia de planuri, discuții și decizii. Dacă nu schimbi nimic, dacă nu faci lucrurile diferit, schimbarea va întârzia să apară. Dacă nu îndrăznești să riști, nu poți ști care sunt rezultatele. Deși a zis că nu vrea, Angie preia frâiele micii afaceri deținută de familie. Va fi bine sau va fi rău. Dar încercarea femeii, dă rezultate. Micile investiții în restaurant, produc schimbarea de care era atâta nevoie. Afacerea reînflorește, nevoia de personal e din ce în ce mai mare.

Undeva, un suflet de copil – Lauren – are nevoie disperată de un nou început. Trebuie să se ajute pe sine și să-și ajute mama. La o vârstă fragedă, adolescenta este forțată să preia responsabilitatea familiei sale – ce locuiește într-o garsonieră închiriată, iar viitorul nu promite decât că adultul va cheltui tot, iar copilul va trebui să se descurce și să facă față greutăților vieții. Va găsi tânăra sprijinul de care atâta nevoie pentru a merge mai departe?

Cine te naște și te părăsește numai mamă nu se numește

Angie și Lauren ajung să se întâlnească aproape în fiecare zi, fiecare din ele găsește în cealaltă ceea ce le lipsește mai mult. Dacă adolescenta se simte rușinată să spună de situația de acasă, Angie este certată pentru modul cum o tratează pe noua angajată. Da, se atașează foarte tare de copilă și ajunge să o ajute să participe la evenimentul cel mai important la care nici nu mai spera să ajungă. Angie îi dăruiește fetei tot ce nu a putut oferi propriului copil. E bine sau o fi rău că e din ce în ce mai implicată în viața tinerei? Concluzia e una singură: când cineva are nevoie, sufletul te va duce acolo unde trebuie să fii.

După zile multe în care Lauren vede în Angie o prietenă, dar și o mamă – pe care nu a avut-o niciodată, altă încercare avea să se abată asupra vieții bietei fete. Neavând acasă nimic mai mult decât o mamă de ocazie, caută în alte părți afecțiune, iubire, ajutor, susținere, înțelegere. Când e dat să trăiești ceva, nu o numi niciodată întâmplare.

Când credeai că relația mamă-fiică se va suda, mai există o opțiune, iar femeile vulnerabile în fața unor schimbări majore vor lua întotdeauna decizia ușoară – care le scapă de orice responsabilitate și grijă. Crezi că vestea unui copil e cea mai gravă problemă? Nu este. Lauren rămâne să aibă grijă de ea și copilul său. Singură nu mai este de acum niciodată. Ce va urma pentru cele două femei?

Totul pentru dragoste – care este cea mai grea decizie?

Lauren nu renunță la copil, dimpotrivă. Este hotărâtă să-l nască și să-i ofere o șansă la viață – la o viață mai bună. Pot cei doi soți să facă asta oare? Nu are nimeni de unde să știe ceva despre viitor, dar totul e stabilit și pregătit pentru ziua cea mare.

În ziua în care Lauren dă naștere unui pui de om, fericirea și neliniștea – repetării trecutului se împletește, iar viitorii părinți așteaptă momentul adevărului. Acesta vine cu…o schimbare majoră de planuri. Nimic nu mai poate fi făcut sau schimbat. Partea bună e că căsnicia nu este din nou pe butuci. Partea rea e că Lauren și copilul sunt singuri și ai nimănui. Să fie acesta finalul? Lauren și Angie să-și fi încheiat misiunea una în viața alteia?

Totul pentru dragoste este o poveste despre viață și încercările ei, despre rătăciri și regăsiri, dorințe, eșecuri și frici. Dar este și despre puterea iubirii, nevoia schimbării și o a doua șansă.

O poveste magnifică despre puterea femeii de a trece peste orice hop, oricât de greu ar fi să se ridice și să o pornească din nou la drum. Despre încredere, voință, speranță și dragoste de semeni! Vocea inimii strigă mai tare decât vocea mintii revoltate.

Editura Litera dăruiește povești ce rămân în suflet pentru totdeauna!

 

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.