Diamantul din șatră, Nelu Sorin Stancu

Vei fi tentat să crezi că Diamantul din șatră, Nelu Sorin Stancu spune doar o poveste. Aceeași poveste despre o iubire imposibilă dintre doi oameni veniți din lumi diferite și uniți de iubirea fulgerătoare. Vei fi tentat să crezi că este doar o poveste cu și despre rromi, una care să-ți arate viața din șatră. E și despre asta. Dar nu numai. Vei citi despre tradiții, viața lor în momentele de liniște, dar și despre piedici, întuneric, luptă pentru supraviețuire și dreptate. Vei cunoaște secrete din lumea lor – una nu foarte diferită de a noastră, despre modul cum sunt tratați de către societate, despre cum au fost alungați, trădați și lăsați să moară departe de locul pe care ei îl numesc cu atâta dragoste acasă.Mă așteptam să fie o carte bună. Este bună, groasă, dar foarte bine scrisă, argumentată, complexă și completă.
Cartea asta arată foarte clar lupta dintre etnii, lupta pentru putere, lupta pentru stăpânire, lupta cu cei din jur, dar și nevoia unora de a purta măști, de a ascunde trecutul și durerea lor interioară cu ajutorul durității, a temerii și a nepăsării. Dar oare nu se ascunde nici o dramă în viața celor care sunt atât de răi, cei care-și arată puterea prin rănire, sânge și eliminare?.
Se vor cunoaște tradiții, principiile, valorile și strictețea vieții în șatră, dar și iubirea pentru cei pe care-i consideră de-ai lor. Se va citi despre iubire, simplitate, blesteme, salvarea sufletului și dorința de autodepășire.
Diamantul din șatră vorbește și despre iubire, logodnă și nuntă, despre trădări și o nouă iubire imposibilă. Despre cum se poate greși și muri atunci când blestemul cade asupra ta, chiar dacă nu s-a dorit asta. Diamantul aduce în paginile sale și averea rromilor – averea materială, care se valorifica mereu în aur și podoabe.
E o poveste ce se întinde pe sute de pagini, dar care se citește foarte repede. Te prinde rapid și iremediabil în mrejele sale, te conduce să cunoști bucuria, fericirea, pacea, liniștea, dar și tumultul, teama, neputința, moartea. Dar după fiecare impas, șatra știe să învețe mereu să o ia de la capăt, să trăiască și să se bucure de viața lor colorată și veselă.
Atunci când am văzut titlul cărții și coperta, m-am gândit că diamantul este valoros, cu mare putere materială – ar fi putut reconstrui șatra distrusă și spălată cu sânge nevinovat. Citind cartea, tind să cred că Diamantul din șatră era altceva. Altceva ce nu era material și nici nu avea valoare financiara, ci una sufletească, emoțională și umană.
Pentru mine, Diamantul din șatră este.. UN OM! Om ce a luptat să-și depășească starea, ce a citit, a ascultat, a întrebat, a reținut, a părăsit șatra ca să ajungă departe. Iar acolo..departe a  avut curaj să învețe și să obțină rezultate. Această putere, acest curaj are mai mare valoare. Un suflet este de mii de ori mai valoros ca oricare diamant palpabil, aurit și strălucitor.
Aștept cu nerăbdare să citesc următorul volum – pe care deja-l simt la fel sau poate chiar mai interesant, mai spumos, mai plin de pasiune ca acesta.
Recomand cartea pentru o lectură relaxantă, dar plină de tradiții, culoare, iubire, pe de o parte, întuneric, răutate și sânge, pe de altă parte. Chiar și așa..romanul Diamantul din șatră nu va înspăimânta pe nimeni.
Poți cumpăra cartea de pe site-ul Diamantul din șatră.
Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Elsa, Florina Sanda Cojocaru

29 ianuarie 2017