Elogiul minciunii, Patricia Melo

elogiul-minciuniiDespre cartea Elogiul minciunii a Patriciei Melo nu am știut nimic până în momentul în care nu am început să citesc această carte. Abia atunci am citit coperta IV care spunea ceva, nu foarte mult sau ceva care să-mi spună despre ce va urma să citesc.

Chiar și așa, știind câte ceva, făcându-mi o idee cât de mică nu a fost de ajuns, căci citind mi-am dat seama că niciodată nu m-aș fi așteptat la o asemenea acțiune.

Dacă ești tentat să spui „clar! Nu i-a plăcut cartea!”, ei bine… nu este așa. Dimpotrivă.

Mă bucur foarte tare pentru faptul că nu am știut nimic despre cartea asta, mă bucur că nu am citit păreri și recenzii înainte de a o primi, mă bucur chiar și pentru faptul că nu am înțeles aproape nimic – în afară de faptul că voi citi despre șerpi, iar asta m-a făcut să-mi spun în gând: „Wow, despre șerpi nu am citit nici o carte până acum.”. Dar mereu există un început în toate.

Cartea Elogiul minciunii este cartea care te surprinde total, de la prima pagină până la ultima. Este cartea labirint: pornește dintr-un punct, te învârte , te plimbă prin labirintul întortocheat al poveștii, iar când ești sigur că ajungi la sfârșit, te surprinde încă o dată în plus – de parcă n-ai fost suficient de surprins până atunci..și într-un final ajungi la capăt, fiind convins că ai găsit ieșirea. Însă eu încă am rămas captivă. Totul este încă în fază de procesare.

Mi-a plăcut mult. M-a surprins, deși pe undeva a fost și previzibilă, dar nu atunci când am prevăzut eu, ci când a dorit cartea să îmi confirme supoziția și tot ce am intuit încă după câteva zeci de pagini.  Este  bine scris deși…

Acțiunea se derulează pe repede înainte. Nu ai timp să te acomodezi bine cu  situația, căci lucrurile se schimbă la 100 de grade. Altă situație limită care te ține cu inima la gât, altă intrigă. Și citești mereu cu întrebarea „oare ce urmează acum?” pe buze.

Un roman scurt, dar spumos, plin de surprize, dar care te țin în priză pe tot parcursul celor 173 de pagini. Așteaptă-te să-ți fie făcute țăndări toate așteptările. Așteaptă-te să nu fii surprins de început, dar captivat de acțiune și de rapiditatea cu care te întâmplă totul. Așteaptă-te să nu-ți placă, dar să fii prins în poveste precum un șarpe  pe care-l ai alături și ți s-ar încolăci  în jurul gâtului. Așteaptă-te să-ți fie frică de șerpi, dar să participi la acțiunile unei femei decisă și capabilă de orice pentru a obține ceea ce își dorește, chiar și de crimă.

Finalul a fost la fel de surprinzător, căci mă așteptam să fie altfel. Dacă tot romanul a fost alert, finalul a fost molcom, prea molcom. Cu toate plusurile și cu minusul din final, rezultatul este de două ori plus :).

Pe tine te invit să cumperi cartea de aici. Să o citești rapid, iar eu mulțumesc Editurii Univers pentru faptul că mi-a oferit această carte spre recenzie.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

25 martie 2015 at 8:57 PM

Suna interesant, iar eu sunt mereu in cautare de scriitori portughezi si/sau brazilieni noi 🙂Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.