Eu încă te iubesc, Cristina Chiperi – Recenzie

Eu încă te iubesc sunt cuvintele care pot schimba realitatea cuiva pentru totdeauna. E cea mai frumoasă declarație, dar și dovadă a faptului că acțiunile noastre transmit mereu un mesaj. Se prea poate să nu înțelegem clar nuanța acestuia, e adevărat.  Mai mereu interpretăm atitudini, tragem concluzii, facem scenarii. Dar adevărul îl aflăm doar de la cel care îl spune. Avem nevoie doar de puțin curaj și puțină adrenalină în venă pentru a risca.

Dacă te întrebi cine este autoarea Cristina Chiperi, pot să-ți spun ceea ce știu eu, fără prea multă informare înainte.  Cristina Chiperi locuiește în Italia, dar își are originile în Republica Moldova. A cunoscut succesul la doar 16 ani, atunci când a început să scrie, pe Wattpad, la romanul My dilemma is you. De la un roman s-a ajuns la o trilogie, devenită rapid Bestseller Internațional. Trilogia s-a vândut și în România într-un număr foarte mare de exemplare.

Cartea Eu încă te iubesc a fost scrisă ca urmare a admirației pe care o are autoarea pentru actorul Dylan O`Brien.  Martorul incontestabil al admirației este chiar numele protagonistului din roman – și el e tot Dylan. Dar pe ea, protagonista cărții, nu o cheamă Cristina, cum poate te-ai fi așteptat, ci Lucy. Cei doi debutează cu o prietenie ca la carte, o prietenie adevărată – cum rar găsești în ziua de azi. Am fost tentată să cred că ei demontează mitul binecunoscut cu prietenia între un băiat și o fată.  Există sau e un fals?

Eu încă te iubesc – teama de a nu pierde ceea ce ai

Teama în relații, de orice natură ar fi ele, apare doar atunci când apar umbrele, îndoielile și secretele pe care nu le poți spune nimănui, nici măcar lui, celui pe care îl numești cel mai bun prieten. Lucy simte această teamă, căci simte ceva mai mult decât prietenie pentru minunatul Dylan. Totul ar fi fost mai simplu, dacă el nu ar simți că se topește de dragul altei fete.

Când doi se ”ceartă” și sunt cei mai buni prieteni, dar nu simt adevărul dincolo de cuvinte și atitudine, al treilea câștigă. Daniel câștigă simpatia lui Lucy și toți din jur cred că s-au îndrăgostit la prima vedere. Adevărul este altul, dar nu foarte departe de părerile exterioare.

Lucy iubește, Daniel iubește și el. Nu poți să fii indiferent față de persoana pe care te oferi să o ajuți. Nu poți să nu simți nimic pentru fata căreia îi propui im joc al seducției pentru a trezi gelozia în sufletul băiatului care te vede ca prietenă, dar nimic mai mult. Ea vrea ca Dylan să o remarce, el vrea să fie alături de fata de care s-a îndrăgostit. Da, se fac și astfel de compromisuri în iubire, chiar dacă ești conștient că vei suferi.

Nu lăsa adevărul să stea în calea întrebării ”Oare ce s-ar fi întâmplat dacă?”

De foarte multe ori, atunci când e prea târziu, te tot întrebi ”Oare ce s-ar fi întâmplat dacă..? Dacă ai fi avut curaj să-ți mărturisești sentimentele, fricile, nebuniile, nu să le reprimi, să le ascunzi și să te prefaci că nu există. Dacă ar exista curaj, altfel ar arăta viața fiecăruia.

Dacă Lucy ar fi avut ceva mai mult curaj și i-ar fi spus lui Dylan adevărul, putea să piardă tot ce părea să aibă. Sau să câștige mai mult decât și-a imaginat vreodată. Ce crezi că a ales? Amânarea și așa și-a amânat și ei șansa pe care o voia atât de mult.

Ea amâna, el mereu îl vorbea de fata de care era îndrăgostit. Ea era acolo pentru el mereu, el o căuta doar pentru a cere ajutorul, pentru a se apropia de cealaltă. Ea ascundea iubirea pentru el, dar el își afișa iubirea pentru alta. Ce încurcătură, cât chin, câtă furtună e într-un strop de apă în viața de adolescent. E o luptă ce se dau în amândoi. Și chiar dacă sunt cei mai buni prieteni, fiecare luptă singur.

Eu încă te iubesc – jocurile adolescenței au gust amar

Daniel și Lucy decid să-l facă gelos pe prietenul Dylan. Totul e bine, rezultatele există chiar dacă nu sunt vizibile și îndrăgostitul Dylan e pe altă frecvență.  De ce sunt în stare adolescenții atunci când (cred) că iubesc? De toate, de nimic, de orice. Tinerii din Eu încă te iubesc nu fac nici ei excepție. Și nici rezultatul plin de regret nu ar trebui să mire prea tare.

Lui Lucy  îi mai vine o idee ”strălucită” despre modul în care ar putea să își elibereze calea spre inima lui Dylan. Tot ce obține este un prieten dezamăgit și trist și cu toate planurile date peste cap, anulate. Atitudinea ei nu mi-a plăcut foarte tare. De ce nu a ales să-și pună în evidență calitățile și să lupte cinstit pentru inima lui? Mă întreb asta pentru că și la final am rămas mască.

Finalul e cumva mai aproape de realitate, e verosimil, dar parcă tot mi-a displăcut modul de a gândi a lui Lucy. De ce a luat decizia radicală pentru că Dylan a mărturisit mai târziu? Ea cum a procedat, nu tot la fel? De ce el e mai vinovat ca ea și de ce ea merita o șansă întârziată, iar lui i s-a închis ușa în nas?

Gelozia haină grea – distruge povești de iubire și prietenii trainice

Gândește de zece ori, decide o singură dată, dar nu te grăbi. Unele decizii nu mai pot fi schimbate, nu te mai întorc din drum și lasă un gol în ființa ta.  Gelozia e haină grea, dar care face mult rău în interior. Nu o recomand ca și soluție. În cazul adolescenților mai merge,căci mai au timp de vindecare. Dar în cel  al adulților, gelozia urâțește, distruge, rănește.

Eu încă te iubesc este o poveste de iubire, prietenie și decizii care duc spre viitor. Este despre viață, adevăratele sentimente și curaj (sau lipsa lui), Dar și despre puterea de a accepta decizii care nu te avantajează, care nu te lasă să rămâi în viața celui iubit.

Nu am citit niciun volum din trilogia My dilemma is you ca să pot face o comparație, dar am auzit că prima nu-și merită faima și nici timpul. Cu câteva excepții, Eu încă te iubesc, mi-a plăcut destul de mult.

Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.