În spatele ușilor închise, B.A.Paris (Editura Trei) – Recenzie
În spatele ușilor închise nu este o carte horror, dar îți dă fiori pe șira spinării. Este locul în care perfecțiunea este știrbită, idealul dispare, iubirea se transformă, iar fiecare zi se transformă într-o luptă. Este tabloul care arată foarte bine că omul în stare de orice pentru supraviețuire și pentru cei dragi.
Este genul de carte care te prinde în capcana frumuseții ei, fură realitatea, oprește timpul și pune sângele în mișcare. Poate fi devorată în doar o zi fără nicio problemă, dar gândul va rămâne la ea multă vreme după ce ai terminat de citit. În spatele ușilor închise spune o realitate, dar perfecțiunea cu care te întâmpină mi-a cam dat de gândit. E povestea în care protagonista alunecă rapid spre prăpastie, iar asta numește ea noroc.
Faci o călătorie între trecut și prezent. Între adevăr și aparență, dar și o luptă între normalitate și opusul ei. Este un film transpus în cuvinte, căruia nu-i lipsește emoția. Rapiditatea cu care se întâmplă totul nu te lasă să renunți la lectură. Tot la fel de repede te bucuri de faptul că e doar o carte și nu e vorba despre tine.
Perfecțiunea nu există, dar atrage invidia celor din jur
Ai văzut vreodată un cuplu care să se potrivească perfect? Sunt sigură că da. Cuplu Grace-Jack este unul din acele cupluri care ar putea concura oricând la orice concurs matrimonial. În public totul e minunat, iar după admirația celor din jur, ai spune că pentru cei doi curge numai lapte și miere.
S-au cunoscut întâmplător, s-au plăcut din prima clipă, iar de acolo până la cererea în căsătorie nu a mai durat mult. Ai fi spus că miracolul s-a produs, că a fost Grace norocoasă să-l întâlnească pe Jack – bărbatul arătos, bărbatul ideal pentru ea. Pe ea a atras-o ca un magnet, dar nu numai acesta a fost motivul pentru care a acceptat să-i devină soție.
Printre picături de perfecțiune, iubire și bucurie, te cuprinde și o stare de neliniște. Grace are grijă de sora ei, Millie, care are nevoie de toată atenția, iubirea și sprijinul ei. M-am așteptat ca ele să fie alături de părinți, dar o altă veste sumbră mi-a arătat cât de întunecată poate fi realitatea unora. Nu, Grace, nu se plânge de niciun fel de greutate, dar nu te gândi că-i este ușor cu această responsabilitate. Își iubește sora, dar Millie este specială și are nevoie de atenție.
Cum să invidiezi când nu știi care e adevărul? Jack este atras de Grace, dar o place foarte tare și pe sora ei. Nu ți-am zis eu? E bărbatul ideal, pare ireal de ideal. Și e foarte sigur pe fiecare pas pe care-l face spre inima celor două fete. Promisiunea unei noi vieți, un nou drum plin de fericire – asta știe și așteaptă Grace.
În spatele ușilor închise – despre ce aștepți și ce primești, de fapt
Totul bine și frumos, căci așa e înainte de nuntă, nu? Fericirea e singura așteptare a lui Grace, iar viitorul se vede atât de frumos de la distanță. În prezent fiind, viitorul nu are cum să nu arate bine. Promisiunile făcute lui Grace, arată viitorul luminos. Va fi bine. O viață nouă, într-o casă perfectă, alături de Jack și Millie.
În ziua nunții perfecțiunea este umbrită de un accident pe care-l are Millie. Zici că nu e timpul de nuntă, știind că sora e dusă la spital. Doar zici, dar nu se întâmplă așa. Nunta nu se amână, dar se amână altceva: Grace pierde șansa de a scăpa de un viitor soț total nepotrivit pentru ea.
În luna de miere nu e miere, ci fiere. Se declanșează iadul în care va trăi Grace cine știe până când. Departe de casă, de cei dragi și de sora ei, Grace află adevărul despre Jack. Despre cine este soțul ei. Cade masca, dispare perfecțiunea, fericirea. Rămâne singurătatea, teama și tot ce îi va mai dărui viitorul alături de soțul ei.
Fericirea de ochii lumii aduce nefericirea totală departe de ea
Grace era o femeie puternică, frumoasă și hotărâtă. Gândindu-se la ea și sora ei, la viitorul ei, acceptă căsătoria. Iar după ea, pentru Millie, acceptă să tacă, să păstreze aparența perfecțiunii și a fericirii mult visate. Ea nu mai are voie să lucreze, el este avocat renumit, ea nu are voie să aibă prieteni sau să iasă în oraș, el face asta prin prisma meseriei pe care o are. Ea gătește perfect doar când au musafiri și trebuie să dea bine în fața lor. Ea mănâncă din ce în ce mai rar. Ea e captivă, el e liber să facă orice vrea.
Grace acceptă totul de dragul surorii ei – pe care o vede din ce în ce mai rar. Jack comandă în casa perfectă, iar Grace se supune voinței lui. De ce? Ca să nu sufere și mai tare sora ei bolnavă. Sacrificiul făcut de Grace este total, iar sora ei, așa cum este ea, simte că ceva nu e în regulă. Simte și nu ezită să-și ajute sora mai mare.
Tot ce face Grace este pentru ca sora ei să nu ajungă în casa groazei. Încearcă să o țină departe de Jack, cel care doar i-a făcut promisiunea unei vieți liniștite, o cameră galbenă și multă fericire. Totul e doar minciună, cele două fiind doar pionii. Ca să-și poată el alimenta ”plăcerea” bolnavă. Nu pe Grace o vrea, nu o poate suporta pe ea, dar prin ea va ajunge la femeia care îl va face să simtă plăcerea fricii.
Când nu mai e nimic de făcut, cauți soluții până găsești măcar una singură
Nu Millie e cea bolnavă, ea doar este salvatoarea care o scoate pe Grace din captivitate. Adevăratul bolnav este cel care pierde cel mai important proces din toată cariera lui. Eșecul acesta este o parte din soluția pe care o căuta Grade, de care avea ea nevoie.
A existat iubire între ei? A existat iubirea lui pentru a vedea teroarea în ochii soției lui. Semăna teroare prin tot ce făcea în casa visurilor ei: captivă fără apă și fără mâncare, forțată să-i vadă rezultatele nebuniei lui, iar asta nu e tot.
Cum va reuși să se salveze pe sine? Salvarea ei înseamnă salvarea propriei surori. Ce va face Grace? E nevoie de sânge rece și de restul planului bine pus la punct. Oare va reuși
În spatele ușilor închise – thriller psihologic, nu crime
Acest roman mi-a amintit de o altă poveste citită de mine. Și atunci, ca și acum, am stat mereu cu sufletul la gură. În Femeia de la fereastră am avut inima cât un purice mai mult de jumătate din carte, poate chiar trei sferturi din ea. În cazul poveștii din În spatele ușilor închise, fiecare cuvânt mi-a dat o stare de emoție. Totuși, Seria Helen Grace nu o întrece nimic! Recomand cu tot sufletul și Prada de Michael Crichton, e genială!
Mi-a plăcut mult romanul, chiar tare mult, dar tot nu-l consider crime. Nu l-am trăit așa, nu l-am simțit de loc astfel. Abia aștept să mai citesc genul acesta de cărți, să devorez genul ăsta de emoție pură.
Thrillerul psihologic În spatele ușilor închise a fost publicat la Editura Trei.
În spatele ușilor închise nu știi niciodată ce se întâmplă. Poate exista culoare sau întuneric, fericire sau teroare, mângâieri sau dureri neînchipuite. Mai crezi acum în perfecțiunea văzută cu ochiul liber?
Vrei un sfat? Nu mai amâna lectura acestui roman!