Prada, Michael Crichton – Recenzie

Prada, Michael Crichton  este o carte altfel, este o lectură diferită, dar și specială. Romanul acesta te face martor la evoluție, la secrete, greșeli colosale și povești dincolo de ce se vede. Este cea de-a doua întâlnire cu Crichton. Și trebuie să recunosc faptul că, deși abia așteptam reîntâlnirea cu el, Prada, m-a speriat puțin. L-am citit pe Michael Crichton în clasa a XI-a, iar Noaptea samurailor m-a fascinat, mi-a furat somnul și mi-a făcut inima să bată mai tare.

Toată acțiunea din Prada se desfășoară pe o perioadă foarte scurtă, dar nu ai nici măcar o secundă vreme să te plictisești. Ți se oferă detaliile esențiale pentru a putea afla toate perspectivele, pentru a ști încotro te îndrepți. Dar cu toate astea, scenariile s-au tot schimbat în mintea mea.

M-am temut groaznic de Prada lui Michael Crichton. M-am temut destul de tare, căci așteptările au fost extrem de mari – fiind vorba de Michael Crichton. Așteptări mari și siguranța că eu și Sf-ul suntem pe marginea prăpastiei – două motive care m-au făcut să devin extrem de sceptică. Dar curiozitatea, modul în care mi-a fost recomandată și dorința de a mai citi ceva scris de acest autor, au învins.

Romanul carusel – îmbinare de genuri literare

Prada, Michael Crichton poate deveni lectura perfectă, căci autorul are curajul să îmbine genuri literare. Thriller, suspans, știință și SF. Crezi că poți face față la așa ceva? Dacă eu am putut să termin de citit această carte, poți și tu!

Am citit Prada, Michael Crichton pentru că mi-a fost recomandată, iar cei de la TârgulCărții.ro mi-au împlinit o nouă dorință literară.  O poveste total nouă, care m-a scos puțin din zona de confort. Mulțumesc!

Cartea aceasta poate să te „sperie” puțin prin descriere și titlul ei, dar te asigur de faptul că povestea te va cuceri. Tehnologie, secrete și o poveste de viață. Este povestea care-ți dă de gândit mult. Prada este despre frământările unui soț și tată, a unui părinte care simte că pierde teren în fața unei soții ce se transformă sub ochii unui soț confuz și neputincios Hai că parcă nu mai e așa de speriat, nu?

Prada, Michael Crichton te poartă printr-un labirint al tehnologiei, prin secrete și pericole, prin emoții și senzații greu de descris în cuvinte. Te pune față în față cu temerile, cu pericole – ce pândesc la fiecare colt. Cine este ”Prada” și cum și-l forțează pe Jack să-și înfrunte coșmarurile vii pe care le are încă de când nu știe adevărul?

Prada nu se lasă deloc ușor, nu renunță și nici nu are de gând să-l menajeze pe Jack absolut deloc. Ba dimpotrivă, Prada îl ademenește, îi urmărește fiecare pas și apare în fața lui fix atunci când nu se așteaptă. Prada se luptă cu un om, cu un soț și tată – ce luptă pentru  viața sa, a colegilor, dar și a celor trei copii.

Prada – drumul spre pericole iminente

Jack și Julia formează o familie, împreună cu Nicole, Eric și Amanda. Deși mezina, Amalia, are doar 9 luni,  mama Julia lipsește din viața de familie, pe motiv că muncește prea mult pentru firmă și pentru cei de acasă.

Ceea ce mi s-a părut ciudat a fost reacția pe care o au copiii în preajma mamei, evenimentele care au loc în casa lor atunci când ea se întoarce acasă, au atras atenția soțului, iar tu ca cititor.. îi vei da dreptate și vei ajunge la scenarii precum înșelatul. Adevărul este că toate semnalele din partea Juliei te duc spre acest deznodământ.

Julia este o mamă cu comportament ciudat, copiii o consideră bolnavă, iar Jack este convins că are pe altcineva. Misterul în jurul Juliei crește odată cu îmbolnăvirea subită a Amandei. La doar 9 luni ajunge pe mâna medicilor, căci tot corpul îi era acoperit de iritație – care dispare așa cum a apărut. Dar reacția organismului ei continuă să atragă atenția tatălui. Mediul de lucru pe care îl au părinții poate fi o posibilă cauză de îmbolnăvire.

Jack nu este casnic de plăcere, ci a fost eliberat din funcție, iar reproșurile Juliei nu întârzie să apară, căci doar ea muncea pe rupte – nu ajungea acasă când spunea, lipsea chiar și noaptea. Era totul ciudat la ea, iar confuzia și frustrarea creșteau contant între soți, dar și în sufletul lui.

Accidentul suferit de Julia este un alt semnal de alarmă care îl pune pe Jack în gardă. În timpul spitalizării, Jack este reangajat – altă ciudățenie, dar doar așa poate afla adevărul.

Prada – în război rezistă numai cine poate

Prada, Michael Crichton este o ficțiune foarte bine gândită și scrisă. Fiind vorba de tehnologie, însă, nu am putut să nu mă gândesc, măcar puțin, la faptul că.. măcar  o parte din toată teroarea cărții, poate deveni realitatea trăită de noi cândva.

Știința poate oricând sfida normalul, realitatea și, de ce nu, viața. Și cum în ziua de astăzi nu mai e nimic imposibil, nu mai poți să te miri de ceva. Modernul naște oricând  războaie în care rezistă numai cine poate – și cum poate.

În Prada lui Crichton intri în tainele nanotehnologiei și te lași pradă călătoriei  – care e plină de necunoscut, de secrete și pericole incompatibile cu viața.

Nanotehnologia poate face foarte mult bine în medicină, dar nu numai în sănătate, ci și în alte domenii. Orice evoluție, orice face bine poate naște pericole, poate produce și foarte mult rău. Ca întotdeauna, binele este cu doău tăișuri, are și revers. Răul pe care îl poate produce poate combătut sau ținut în frâu de informaticieni.

Datorită lui Michael Crichton intrăm în tainele inteligenței artificiale, iar Jack știe mult mai mult – de asta este chemat la firma soției. Este un țap ispășitor în caz de eșec sau un paravan pentru cei care ascund secretul răului.

Odată expus pericolului, Jack nu mai dă înapoi – deși i s-a spus să nu intervină, ca el și copiii să fie bine. Misterul este mult prea mare ca să nu încerce să-l elucideze, ca să nu înfrunte adevărul – oricare ar fi el. Pericolele se țin scai de el, dar nu renunță, deși bănuiește că nu poate câștiga luptele cu roiul de nanoparticule.

Acest roi, odată confruntat, te poate conduce spre moarte. Jack a văzut moartea cu ochii – și nu doar o singură dată. A fost la un pas de distrugere, dar oare nu asta voia, cu adevărat întreaga echipă? Care este adevărul din spatele refuzurilor, a neștiinței?

Un om care bănuiește prea multe trebuie redus la tăcere. Și asta este lupta pe care o duce Jack cu toți cei care refuză distrugerea roiului care ucide. Este o luptă greu de dus. E o luptă împotriva celor puternici, a celor care dețin, de fapt, controlul.

Va reuși Jack ceea ce și-a propus? Va reveni acasă la copii împreună cu Julia sau va descoperi adevărul despre soția lui? Jack înfruntă puterea tehnologiei, moartea și oamenii care-l vor departe. Va fi mințit, păcălit și aproape de prăpastie.

Deznodământul te va ține pe jar. Întreaga acțiune te pune în mișcare, te invită la lupta pentru supraviețuire. Accepți provocarea, știind că ai șanse minime de reușită?

Pe TârgulCărții.ro găsești oferte literare de nerefuzat. Cu ajutorul acestui site prietenos vei învăța să iubești cărțile din ce în ce mai mult!

Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

2 aprilie 2019 at 2:05 PM

Este exact o combinaţie a genurilor pe care le citesc frecvent, bine, mai puţin SF, iar titlul m-a atras din prima! Iar descrierea ta mi-a întărit convingerea că va fi o lectură captivantă! Intru pe Târgul Cărţii să văd ce cărti frumoase găsesc.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.