Kit Black, Monica Ramirez – Librex

M-am reîntâlnit astăzi cu Kit Black, Monica Ramirez asta după ce mi-a refuzat invitația la nunta de sâmbătă seara, pe motiv că nu are ținută adecvată și nici nu știe să danseze nici măcar un vals, căci de hore nici nu cred că putea fi vorba. Acum regretă refuzul, căci i-am arătat un dans moldovenesc. Și mai că se apucase de dans – așa anti-talent cum a zis că este.
Nu am ezitat să-i spun că a rămas la fel de frumoasă, de fermecătoare și puternică. I-am repetat de multe ori faptul că atitudinea ei a fost de milioane. Mi-a plăcut atât de mult cum a făcut față tuturor situațiilor pe care le-a întâlnit în viață și în lupta ei pentru depășirea condiției în care trăia. Și le-a trecut pe toate cu fruntea sus, cu forță și cu demnitate.
Dacă mă întrebi pe mine o admir foarte mult pe Kit Black și o asemăn foarte tare cu cea care i-a dat naștere – nu mama din carte, ci mama care a făcut posibilă întâlnirea noastră, Monica Ramirez. Îi seamănă: e puternică, frumoasă, hotărâtă și cu un suflet minunat.
Kit Black este chipul a milioane de tinere care-și trăiesc viața departe de ceea ce poate fi numit ”acasă” sau ”familie”, dar este și vocea a milioane de femei nefericite. Kit Black urlă, dar urlă în tăcere, deși se revoltă, nu se plânge, ci doar își dorește să nu devină copia fidelă a mamei sale – o femeie, cândva frumoasă, adorată, dar care s-a lăsat pradă plăcerilor. Iar la final nu a ai rămas decât cu boala și cu așteptarea – inevitabilului sfârșit.
Sigur, Madeline o are și pe tânăra sa fiică, mereu deghizată în bărbat pentru a se feri de poftele carnale ale bărbaților ce vin zi de zi să se ”înfrupte” din trupurile femeilor pregătite să se ofere pe tavă.
Trăiește lângă mama sa, dar visează la ziua în care va putea să plece departe de acel loc blestemat, de amintiri și de un prezent ce nu-i promite decât prăbușirea și prăpastia ce așteptă să o înghită și să o transforme într-o altă femeie ratată. Visează la ziua în care își va putea cumpăra încălțări și o sabie.
Kit Black iubește marea, dar viața ei se schimbă chiar înainte de pleca. Visul ei este pe cale să se împlinească, căci nu se gândește de două ori atunci când, pentru banii cu care-și va cumpăra cele necesare, aproape că-și vinde sufletul.
Una caldă, alta rece. Seara care a purtat-o pe Kita pe culmile necunoscute ale plăcerii, când ea a recunoscut iubirea adevărată, când a simțit totul și a fost fericită, ea a cunoscut și reversul medaliei. A fost fericită, dar a gustat fără rezerve și din dezamăgire, vină și amărăciunea lacrimilor din iubire.
Pleacă pe mare, dar nimic nu e roz, nimic nu e așa frumos precum preconiza, dar măcar era departe de trecut, unul de care a trebuit să se rupă și pe care l-a părăsit. A plecat cu inima  făcută bucăți, din care durerea mușca fără milă. S-a îndepărtat și a dorit să uite totul.
La fel de deghizată pentru a nu se expune, îl apără pe Terry de la care află că a atras atenția căpitanului, iar până la o nouă situație limită nu mai este decât un pas. Kita e nevoită să decidă: ea sau căpitanul? Secretul ei sau să permită bărbatului să o posede? Și face alegerea ce îi oferă un nou statut: femeie pirat și căpitan.
Îl cunoaște pe Jean Lafitte, dar nu se lasă atinsă nici de acesta. Chiar dacă trece tot mai mult departe de cel care îi face inia să bată mai tare, pentru ea nu e suficient, căci nu-l poate uita pe Armand, bărbatul șarmant, promis altei femei.
Îl reintâlnește pe Armand, acum soț și tată, ocazie cu care realizează cât de mult îl iubește. Și deși ar vrea, nu poate urî femeia care este alături de bărbatul la care și ea visează Au parte de o scurtă întâlnire, după atâta timp departe unul de altul, ocazie cu care, cuvintele tăioase nu pot ascunde iubirea din ochi.
Un alt moment tensionat, un alt moment în care iubirea triumfă, uită de ură, de orgoliu, de resentimente și suferință, de durere și prezent..este cel în care Armand este răpit și bătut cu bestialitate, iar bătăioasa Kita îi scot din mâinile celor care parcă-i promit moartea. Urmează zile pline de durere fizică pentru Armand și neputință pentru Kit, dar care îi rămâne alături. Îl vede stingându-se, dar nu renunță nici unul. Armand se prinde de ultimul fir de viață, iar ea nu-l abandonează până în ziua în care se simte bine.
După ce Armand scapă din ghearele morții, nu poate pleca fără să ofere ambilor o amintire, o ultimă noapte de dragoste. Amândoi fiind conștienți de faptul că fiecare trebuie să-și vadă de viață.
Deși spune că toată viața ei este pe mare, iată că minunata Kit Black renunță, nu de oboseală, ci pentru că este ”forțată” să o facă. Viața femeii-căpitan se schimbă din nou, de data aceasta în cel mai frumos mod cu putință. Lasă în urmă totul și începe o nouă viață, departe de mare și pirați.
O zi la librărie și întâlnirea cu Yves schimbă ceva în interiorul ei, făcând-o pe Kit Black să promită băețelului cărți frumoase despre câini. Promisunea făcută micuțului rămas cu sechele și fără mamă – în urma unui accident, ajunge la adresa unde trebuiau duse cărțile, dar acolo întâlnește pe… Armand Etienne Dupuis, iar minunea pe care o vede în fața ochilor… îi seamănă perfect.
Cartea Kit Black de Monica Ramirez este despre puterea unei femei, despre dorința, curajul și lupta ei zilnică pentru a reuși tot ce și-a propus. Este despre tărie, demnitate și forța de a nu renunța, de a nu se lăsa pradă soluțiilor simple, care-i promit lux și o viață îndestulată, dar cu resturi din iubirea ce o merită din plin. Este despre puterea de a crede în sine, în viață și în schimbare, dar și despre neșansă, condamnare și greutăți.
Sărăcia nu te condamnă la eșec, nu te condamnă la nefericire și la o viață lipsită de logică, sens și realizări, iar Kit Black știe să facă diferența, nealegând binele, care se dovedește a fi mai rău decât răul însuși.
Kit Black este despre iubirea ce nu dispare odată cu distanțarea, despre curajul de a înfrunta orice piedică, despre puterea de a crede în iubirea pe care cu toții o merităm și o primim de la viață, mai devreme sau mai târziu.
Recenzia scrisă în 2015 o poți citi aici.
Acum este posibil să ne mai întâlnim peste ani, poate chiar la o altă nuntă sau cine știe ce eveniment fericit. Dacă e voi revedea sau nu, vom vedea, dar un lucru este clar: nu o voi uita niciodată pe Kit Black.
O poți întâlni și tu pe Kita. Este chiar la această adresă. Și știi ce e și mai frumos? Că nu trebuie să te duci nicăieri, căci vine ea la tine, iar întâlnirea cu ea chiar o să-ți placă.
Lectură savuroasă!
Mulțumesc mult pentru carte, Monica! Felicitări pentru o încă o poveste minunată ce-mi va rămâne în suflet pentru totdeauna!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

4 septembrie 2017 at 10:15 PM

O carte foarte frumoasa. Pacat ca este scurta pentru ca mi-a placut foarte mult ideea ei :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lectura în școală

21 septembrie 2017