Orbi, Petronela Rotar (Herg Benet) – Recenzie

Orbi, de Petronela Rotar nu m-a lăsat  în pace până nu l-am terminat.  L-am devorat, la început, dintr-o infinită  curiozitate, apoi din nevoia acută de a mă rupe de povestea aceasta. Cred că nu mi s-a mai întâmplat asta până acum, dar de această dată, cred că am stat cu ochii dați peste cap minute în șir. Și-am reacționat sonor și verbal la fiecare paragraf.

Am avut anumite așteptări, am tot sperat, iar după mai bine de jumătatea cărții, nici măcar speranța nu am mai avut. Voiam să se termine, să mă rup de realitatea Alexei. În aceasta poveste am cunoscut doar o femeie doborâtă de propriile decizii, o femeie – sclavă a bărbatului pe care l-a cerut de soț. Cu ce scop? Acela de a avea alături genul de individ pe care nu-l suportă.

Romanul Orbi, de Petronela Rotar ascunde drame dintr-un trecut care se vrea uitat, imagini cu o copilă terorizată de atitudinea unui tată alcoolic, cufundat într-un singur sunet asurzitor ”Să dispară”. Ascunde frici și emoții refulate, dar și nervi îndreptați spre cea care  s-a sacrificat mult pentru a nu-și lăsa copiii fără tată.

Orbi – adevărul nu e pe calea pe care o urmezi

Orbi sunt cei care știu adevărul, dar nu-l acceptă nici atunci când se dau mult prea des cu capul de sus. Mi-e atât de greu să cred că există femei care sunt copia fidelă a Alexei. Și sunt manipulate de bărbați ce seamănă perfect cu Călin. Și mă întreb de ce? Și-aș vrea să sper că mă mint, că toate femeile care muncesc, au o carieră de succes și bani, sunt atât de nefericite în povestea pe care o trăiesc departe de ochii însetați de bârfe, supoziții și îmbolnăviți de grija altuia.

Când adevărul îți urlă în față, când el nu te mai lasă să suporți calvarul și o realitate  în care nu te mai vezi și nu mai exiști, atunci e timpul să schimbi direcția, să schimbi realitatea, să construiești o altă poveste în care să te regăsești, să trăiești și să primești ceea ce meriți. Într-o căsnicie în care primești doar firmiturile fericirii carnale, nu poți trăi, ci supraviețuiești și te lupți să nu fii strivită de greutatea manipulării.

Alexa își spune povestea. Mânată de greutatea poverii ce o poartă pe umeri, aceasta caută susținerea autorităților. Nu poate intra în propria casă și nu poate pune capăt unei căsnicii – sora bună a calvarului.  Firul narativ se împletește. Tânăra de doar 30 de ani, își amintește viața ei înainte de Călin, perioada în care a împărțit totul cu el și noua ei viață departe de cel care i-a fost soț.

Soluții există și sunt întotdeauna dincolo de teamă și de scenarii

Înainte de întâlnirea cu fermecătorul Călin, Alexa tocmai ce își încheiase povestea de dragoste de care s-a bucurat alături de Andrei. Acesta era însurat și-a părăsit-o pe Alexa pentru a fi alături de familie. Sigur va învăța Alexa lecția din această experiență.

Sau poate nu. Suferă mai mult decât e cazul, păstrează toate mesajele pe care i le scrie și mai că ar face orice ca el să revină în viața ei. Nu se întâmplă așa, motiv pentru care pleacă la mare, la 2 Mai. De ce pleacă? Nu, nu vrea să-l uite pe însuratul Andrei. Mai degrabă vrea să găsească pe cineva care să-i ia povara de pe suflet. Nu, nu spun că e rău. Până în acest punct, Alexa nu face nimic nepotrivit, din punctul meu de vedere. Dar va aluneca mult prea mult. Și va suferi și mai mult. Cumva, ea cere de la viață și mai multe experiențe în care să arate că poate îndura și mai multe.

La mare îl cunoaște pe Călin din București. Și nu știu dacă trecuseră cele douăzeci și patru de ore, că ea deja se simțea ca fiind iubita lui. Deja avea un comportament de iubită geloasă pentru că nu era băgată în seamă. Încă din prima zi, atitudinea lui trebuia să atragă atenția Alexei, dar nu. Tot ce aflase despre Călin o amuza. Era atât de romantic atunci când dormea pe preș la ușă. Era și mai atrăgător când îngurgita bere după bere. Un bărbat atât de bun, dar care nu muncea, merita o fată precum Alexa, nu-i așa?

Orbi – prima oară greșești din neștiință, dar a doua oară o faci voit, nu mai ai nicio scuză

Alexa nu-și învață lecția, așa cum poate era de așteptat. După o experiență în care verigheta s-a opus iubirii dintre ei, Alexa îl vrea pe Călin. Dar și acesta este puțin cam luat. Fără acte, dar cu una bucată copil. Nici măcar nu a părut să tresară atunci când a aflat adevărul despre statutul său – nu era bărbat disponibil. În loc să-l lase liber și să fugă, ea pică din lac în puț. La ce mai avem parte de suferință, dacă nici măcar nu suntem prevăzători? Când suferi o dezamăgire sufli și-n iaurt. Și nu te arunci cu capul înainte. Zic.

Atât de mult îl iubea după doar câteva zile, încât nu a mai suportat. Și l-a cerut de bărbat. A făcut ce?! Altfel spus: s-a legat la cap fără să o doară. S-a legat când nu o durea, ca mai apoi.. să nu mai suporte durerea, să nu-l mai suporte. La niciun an de la nuntă, ea îl voia afară din casa ei. Alexa! De ce?! Demnitatea, draga mea! S-a pierdut-o pe drum – și demnitatea, dar și Alexa. Nici măcar o a doua veste șoc nu a oprit-o pe Alexa.

O femeie nu arată că-i femeie dacă-și întreține soțul nesătul de bere. Nu așa te arăți demnă de respect, de iubire și de ceea ce reprezinți. Câtă dezamăgire am simțit în momentul în care era nefericită, îl acuza că o urmărește, dar singură îi furniza parolele. Asta după ce, Călin avea și mai multă treabă: să spargă conturile Alexei și da, să bea bere.

Orbi – așteptări inutile, speranțe deșarte

Degeaba le arăți unora adevărul, căci ei se lasă orbiți și se mint singuri, deși sufletul le urlă din captivitatea la care a fost supus fără drept de apel. Degeaba am sperat într-o minune, că totul se va îndrepta și se va întâmpla ceva care va schimba total situația Alexei. Și părerea mea despre această carte. Am sperat mai mult că Alexa se va trezi, că nu se va mai lăsa manipulată, controlată și mințită de bărbați. Avea probleme acasă, dar ea tot mai vorbea, în taină, cu toți. Avea acasă un disperat care o suna, dar nu a putut să-și schimbe numărul.

Traume, greșeli, dependență, secrete, durere refulată. Răbufniri, urlete, amenințări, violență verbală și fizică. Îți vine să crezi că Alexa este cea care a lovit și cea care țipa cel mai mult la Călin?! Mie nu. Imaginea femeii de succes, popularitatea ei la locul de muncă, nu se pupă deloc cu femeia de acasă: una spășită, tristă și dependentă de partide de amor rapid și dureros.

Dacă am vorbit despre Alexa cea dinainte și de Alexa – soția lui Călin, hai să spun și de divorțata Alexa. După divorțul de Călin, nu a scăpat imediat de el, dar Alexa cea liberă merge la terapie. Nu-i place ei atât de mult, dar cu ajutorul Bogdanei află adevăruri la care nici nu s-ar fi așteptat. Își înfruntă trecutul, se eliberează. Și e din ce în ce mai bine. SE va salva și va reuși să o ia de la capăt. Dar nu sunt sigură că s-a vindecat și că nu s-a îndrăgostit de bărbatul cu părul vâlvoi de la STOP. Dar dacă avea indicator, poate nu a făcut nicio boacănă.

Nu există un singur vinovat. Unul e mai mult, altul mai puțin vinovat, dar niciodată vina nu aparține unei singure persoane

Călin e tipul de mascul feroce numai atunci când se referă la ea, niciodată la el. El un vampir de energie, un soț întreținut, dar profită și-i reproșează infidelități întâmplate doar în mintea lui, o acuză de faptul că i-a provocat răni imposibil de vindecat. Un bărbat care vede paiul din ochiul ei, dar niciodată bârna din ochii personal. Un bărbat ce caută mereu să se adăpostească în spatele femeilor cu bani, ce pune pe umerii femeilor din viața lui orice responsabilitate. Cu ce se ocupă el? E violonist ne-practicant, băutor de bere, spărgător de parole, mascul și mai feroce în pat și un ratat notoriu.

Știu că am mai scris și mai sus, cine e Călin, dar mi-a plăcut mult prea tare cum mi-am așternut gândul ăsta pe hârtie, așa că, te rog, iartă-mă.

Cât de vinovată este Alexa și câtă vină poartă Călin? Care va fi pregătit să-și recunoască greșelile și cine oare va dispărea în ceață? Unde a greșit ea? S-a lăsat folosită trupește, emoțional și financiar. S-a lăsat umilită, nu-l mai voia, dar îl primea de fiecare dată în patul ei.

Mi-a plăcut că a apelat la terapie, că nu a renunțat. Și-am apreciat că a recunoscut că nu știa ce înseamnă să fii căsătorită. Ea nu știa, el a profitat. Am simțit că la fiecare ceartă a lor, îi spunea voalat: ” M-ai cerut în căsătorie, deci trebuie să accepți tot ce zic, tot ce-ți fac. Am voie să cred ce vreau eu, să te controlez și să trăiesc pe spinarea ta”

Orbi, dar mai bine sau AȘA NU

Orbi, de Petronela Rotar mi-a amintit ce tot spun eu atunci când mi-e dat să văd un specimen precum Călin file de poveste.  Am tot zis că eu aș bate de trei ori pe zi un astfel de bărbat. Și s-ar putea ca la ”gustare” să-i dau tot bătaie. Serios că nu mă văd făcând altceva.

Știu că a plăcut multora dintre cei care au citit cartea. Poate că eu sunt mai ciudată, mai pretențioasă și mult prea (in)sensibilă atunci când vine vorba de astfel de romane. Sau poate, pur și simplu, am avut eu așteptări mult prea mari de la acest roman. Un mare plus pentru copertă. Ea m-a făcut să simt mult mai mult decât povestea din spatele copertei.

Orbi de Petronela Rotar a fost publicat în anul 2017 la Editura Herg Benet. Chiar ți-aș propune să citești acest roman să putem discuta mai mult. Dacă l-ai citit deja, aștept să-mi spui opinia ta. Lectură plăcută!

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.