Panda Huck, Laura Pop – 3 povești pentru viitorul copilului
Copilăria mi-a fost frumoasă, dar fără nicio carte pentru copii care să-mi încânte ochii și sufletul cu povești memorabile. Nu existau cărți, dar eu găseam întotdeauna bucurie pe drumul spre micuța bibliotecă a mamei, de unde luam o carte, pe care mă prefăceam că o citesc. Mă bucuram de joaca mea de-a cititorul. Acesta este unul din motivele pentru care, acum, adult fiind, îmbrățișez cărțile pe care le primesc, mai ales dacă sunt dedicate copiilor. Pe Panda Huck l-am citit imediat ce a ajuns în noua lui căsuță. Ne-am bucurat de faptul că putem povesti părinților despre copilărie, bucurie, prietenie, recunoștință, iubire și alte secrete.
Până să am cui citi Panda Huck, o citesc eu – pentru suflet, pentru bucuria copilului care nu a descoperit lectura din copilărie. Va veni o zi în care ursulețul Huck va fi prima carte citită de copii mei, dar până atunci aleg să fac un salt în timp – pentru a savura copilăria și a dezvolta pasiunea pentru lectură și devoratul cărților.
Panda Huck cucerește prin culoare, imagini și povești. Ce are special această carte? Evidențiază importanța unor valori, care odată dobândite de copii, devin un obicei sănătos pentru viitor. Un copil care știe din timp, devine un adult care simte, gândește, trăiește și acceptă mult mai ușor tot ce vede în exterior. Iar ceea ce deprinde de la o vârstă fragedă reprezintă binele ce va contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului, adolescentului și a tânărului. Ceea ce se învață în copilărie este amintire prețioasă pentru adult. Dar va fi, cu siguranță, și ceea ce va da mai departe și altora.
Panda Huck – niciodată nu e prea târziu să înveți
Motivul că e copilul foarte mic sau prea mic pentru a face anumite activități sau pentru spune anumite cuvinte este plauzibil până la un moment dat. La început, părintele e vocea copilului, apoi adultul este imaginea pe care copilul o imită cel mai des – face exact ceea ce vede că faci și-ți absoarbe și cuvintele – exprimate poate stâlcit, neștiind dacă e bine sau, dimpotrivă, nu mai trebuie repetat. Aș spune că există o perioadă în viața copilului, în care adulții sunt adevărate cărți vii, din care învață mai repede decât și-ar putea cineva imagina.
Nimeni nu s-a născut învățat, unii copii învață mai repede, alții mai târziu. Însă, niciodată nu e prea târziu pentru a face schimbarea – un copil care nu știe trebuie doar să-și dorească să cunoască cât mai multe. Huck e ursulețul care nu știa nimic despre prietenie, bunătate, ajutor, nici cum să reacționeze atunci când primește ceva, când greșește sau a supărat-o pe mama lui. Poate Huck să învețe și să se transforme într-un Panda Huck obișnuit și fericit precum ceilalți din jurul său? Da, totul e posibil, doar dacă Huck vrea să facă această schimbare. Dorința nu este suficientă, ci trebuie să mai facă și niște pași pentru asta. Ce trebuie să schimbe Panda Huck ca viața lui să se schimbe în bine?
Întotdeauna există soluții, iar ursulețul le caută cu sârguință. Întrebările au întotdeauna răspuns – unul sau mai multe, iar Panda Huck e pe calea cea bună. Dorința e minunată, dar întotdeauna vor conta faptele, adică ceea ce face el pentru a împlini ceea ce își dorește. Vrea să afle ce înseamnă bunătatea, prietenia și cum anume își poate da și el seama că este iubit de mama lui, chiar și atunci când face lucruri rele.
Panda Huck – repetarea e mama învățării
După tristețea pe care o simte că nu știe ce este prietenia și bunătatea, micuțul simpatic, își întreabă prieteni ceea ce nu mai poate ascunde – curiozitatea îl determină să apeleze la cei din apropiere. De ce nu a apelat la mama lui oare? De jenă, căci atunci când a primit brățara bunătății, el nu a apreciat cadoul. Și nici nu a mulțumit pentru bunătatea mamei. Pentru că nu știa.
Tot ce a aflat despre bunătate la ajutat foarte mult. A avut ocazia să descopere motivul pentru care nu știa ce înseamnă bunătatea. A primit răspunsuri și exemple clare. A înțeles cu ocazia discuțiilor cu prietenii că bunătatea înseamnă a oferi ceva – din ceea ce ai sau cunoști, a dărui ceva celui care nu are și nu știe.
De ce nu a fost bun Panda Huck? Pentru că lui nimeni nu i-a cerut ajutorul, pentru că el nu are frați sau surori pe care să le îmbrățișeze, cărora să le citească povești și să le spună ”te iubesc”. E adevărul lui, dar ceea ce a aflate alții îl va ajuta, iar copiii – care vor descoperi prima povestea lui Huck, vor vedea că el chiar a înțeles și nu doar a adresa întrebarea ”Ce este bunătatea?” degeaba. Dovezile stau scrise în această frumoasă carte.
Panda Huck – care este secretul succesului?
În următoarele povești, Huck continuă să surprindă prin curajul său, prin perseverența de care dă dovadă, prin încrederea pe care o capătă – motivat fiind de ceea ce vrea să reușească. E un urs, nu doar simpatic, ci și foarte dornic să se autodepășească – să nu mai fie cel mai lent din pădure, să nu mai rămână mereu în urmă, să-și depășească prietenii. Crezi că poate să facă tot ce vrea? Va putea totul și chiar mai mult, cu o singură condiție: să nu renunțe, să continue, să caute ceea ce are nevoie și-l va ajuta să-și atingă obiectivul. Pe lângă curaj și încredere, are nevoie și de un prieten de nădejde care să-l însoțească până la final. Atunci când vor putea să se bucure împreună de rezultat.
Care e secretul lui Panda Huck? Încăpăținarea de a nu renunța, gândul că nu se lasă până nu găsește ceea ce caută, curajul cu care merge mai departe – cu entuziasm că se îndreaptă, cu pași mici și siguri, de reușită, de finalul călătoriei. Dar știi tu oare că nu doar destinația aduce bucuria, ci și drumul spre ceea ce ne dorim?
Iubirea. El descoperă iubirea. Află că iubirea este un sentiment puternic – mai ales atunci când e vorba de relație mamă-fi. Iubirea nu dispare niciodată – sau chiar atât de ușor. Iubirea mamei trece peste multe – că e dezordonat, neatent sau nu ascultă, nu mulțumește, nu regretă și nu-și cere scuze
Nimeni niciodată nu este fericit că a provocat supărare sau suferință, dar orice mamă știe că puiul ei rămâne la fel de minunat, chiar și în situații dificile sau în zile în care nu acordă importanța persoanelor sau lucrurilor din jur– cu hainele, jucăriile, obiectele care se sparg ușor.
Ce anume va alege să facă ursul Huck pentru a se împăca cu mama pe care a supărat-o și cum crezi că va afla dacă mama îl iubește chiar și în zilele în care face lucrurile astfel de cum s=ar aștepta mama lui?
Panda Huck este o călătorie prin lumea bunătății, a prieteniei și a iubirii – pentru mamă, prieteni – mai vechi, dar și prieteni noi. E povestea curajului și a pașilor spre schimbare. – care duc spre bucurie, armonie și relații frumoase. Panda Huck e prietenul tuturor și un exemplu pentru cei din jur.