Secretul Helenei, Lucinda Riley (Editura Litera) – Recenzie

Secretul Helenei te poartă prin labirintul unor vieți cela suprafață par a fi perfecte. Dar cum fiecare are un trecut, secretele nu sunt greu de adoptat. Sunt o scăpare, o necesitate pentru a uita de suferință și de a continua să trăiești. Helena are secrete de la care nu a putut niciodată să se deconecteze. Revenirea la Pandora o obligă să le retrăiască. Dorul și frica pun stăpânire pe sufletul ei.

De aici până la schimbarea de atitudine nu mai e decât un pas. Prezentul reprezintă totul, dar trecutul o trage din nou în menghină. Iar durerea pune capăt fericirii ei. Fericirea alături de familia ei trebuie să-i dea curaj și putere. Curaj pentru a se elibera de trecut. Și putere de a accepta consecințele.

La Pandora revin amintirile, revine trecutul pe numele său Alexis. Și totul se împletește. Dar nu armonios, ci perfect potrivit ca toată viața Helenei să se destrame. Toată viața ei a reprezentat dorința de a fi fericită. Și a făcut totul pentru a fi fericită. Dar suferința și-a scos colții. Și a lovit-o acolo unde durea mai tare. Când nu se aștepta.

Secretul Helenei – Greșelile trecutului își aduce consecințele în prezent

Cartea te atrage prin culoare, dar și prin atmosfera minunată pe care autoarea o oferă cititorilor. Imaginile descrise prin cuvinte sunt atât de vii, încât nu ai cum să nu te simți parte din poveste – chiar la Pandora. Atracție totală a simțit și Helena pentru bărbatul care a cucerit-o, dar a abandonat-o fără pic de regret.

Alex face parte din trecutul dureros al Helenei, dar nu reprezintă o greșeală, ci o nouă șansă. La care tânăra femeie nu avea cum să îi dea cu piciorul. Făcuse deja un pas pe care îl regreta. Venirea pe lume a lui Alex i-a alinat puțin suferința. Și i-a dat un sens, un motiv pentru care să meargă mai departe.

Reîntâlnirea cu bărbatul chipeș de la Pandora o pune pe Helena în gardă. Alex e un băiat special, un copil care știe mai mult decât arată. Care simte mult mai profund orice stare emoțională a mamei sale. Alex nu-și cunoaște tatăl biologic, dar devine foarte suspicios vis-a-vis de Alexis. Prea existau multe coincidențe, iar băiatul simte că povestea lor nu a ajuns la final.

Povestea care nu te lasă să te desprinzi de personaje este cea care-ți va rămâne în suflet

Alex e rezultatul unei povești de iubire. O poveste de iubire care se încheie cu multă suferință. Este și copilul care îi vindecă sufletul mamei, dar ea nu poate spune nimic băiatului. Și toate durerile nespuse le închide în suflet. E conștientă că nu vor rămâne pe vecie nedescoperite, dar nu e pregătită să spună soțului ei tot adevărul.

Acum are parte de o viață fericită. Își iubește soțul și cei trei copii, dar faptul că ascunde o parte din viața ei, din trecutul ei, îi umbrește fericirea și îi răpește strălucirea din ochi. Suferă în tăcere. Dar secrete acestea nu au cum să nu rănească. Și nu e vorba doar de ea, ci de toți cei dragi ei. E vorba de suferința persoanelor pe care le iubește cel mai mult. Și teama pentru ceea ce ar putea isca trecutul ei, o sperie.

Villiam o iubește, dar întâlnirea cu ea pe tărâmul Pandorei, îl sperie și pe el. Simte că soția lui e pierdută, simte că ceva este în neregulă. Îl cunoaște pe Alexis și bănuiește că între ei a fost ceva. Și încă mai există ceva – mult mai puternic decât soția lui. Devine agitat și liniștea din sânul familiei se duce pe apa sâmbetei. Butoiul cu pulbere stă să explodeze. Vacanța de vară, timpul frumos petrecut împreună riscă să se transforme în amintire.

Secretul Helenei – privește totul prin ochi de adolescent

E atât de frumos să privești viața prin ochii lui Ales. La cei 13 ani ai lui, Alex primul născut al Helenei, vede altfel tot ce se întâmplă la Pandora. Și Helena face tot posibilul să-și țină în frâu emoțiile și să-și ascundă starea interioară. Dar fiul ei o simte, o cunoaște cel mai bine. Și știe că e pe cale să-și piardă mama. Sau să o regăsească pe adevărata Helena.

Nu e un copil rău, e dificil de înțeles de oricine, e privit cu neîncredere de mulți dintre cei care urmează să-și petreacă vara pe tărâm cipriot. E greu de acceptat de tineri ca el. E acolo pentru mama lui, pentru tatăl vitreg și pentru frații lui mai mici. Dar simte că nu e acolo unde trebuie. Nu se simte în largul lui. Și scrie într-un jurnal totul. Tot ce se întâmplă la Pandora e trecut prin filtrul său emoțional și așternut pe hârtie. Va conta pentru mai târziu? Cu siguranță. Viața îl va aduce tot aici peste o vreme, peste ani.

Alex are doar 13 ani, dar poate înțelege mult mai multe decât crede Helena. E mult mai matur decât vârsta pe care o are și are momentele lui de rebeliune, dar întotdeauna are puterea de a ierta, de a iubi dincolo de cuvinte. Relația cu mama lui e una specială, cu William e foarte apropiat – deși nu e tatăl lui, îl iubește mult, iar pe surioara și fratele lui îi iubește mai mult decât poate crede atunci.

Măștile cad, adevărul iese la lumină – nu mai vrea să fie o povară

Și toți vor avea de suferit. Pe Alex îl tot măcina întrebarea despre adevăratul lui tată, pe William îl durea atitudinea soției. Și misterul care o învăluia pe femeia iubită. Știa că nu cunoaște o parte din viața Helenei. A putut accepta asta, din iubire pentru ea. Dar Pandora reactivează dorințe și gelozii (fondate sau nu) pentru cei doi.

Un episod dureros pentru Helena revine cu și mai mult regret, cu și mai multe lacrimi și durere că nu mai poate fi schimbat nimic.  Atunci William speră că Helena s-a eliberat și că totul e bine. Acest adevăr eliberează, dar trecutul nu e atât de ușor de dus în suflet, de  cărat pe umeri. E umbra care o va urma mereu pe Helena – oriunde ar fi.

Dar cum nimic nu e întâmplător, adevărul nu vrea să iasă la lumină pe jumătate. Totul sau nimic.  Pandora se va zgudui din temelii, trecutul devine o sabie ascuțită și foarte precisă, persoane dragi devin străine, iar Helena va trebui să înfrunte furtuna. Va reuși să facă față sau toată fericirea ei cu William va deveni istorie?

Secretul Helenei sau cum adevărul doare, rănește. Dar tot el poate reconsolida relații și povești, vindeca suflete și aduce iertarea pentru niște persoane imposibil de iertat. Adevărul înseamnă iubire.

Secretul Helenei, Lucinda Riley face parte din colecția Blue Moon de la Editura Litera. Dacă mi-a plăcut? Da! E o poveste care ți se lipește de suflet și rămâne acolo pentru totdeauna. Mi-a dăruit o stare de bine, dar și bucuria că am devorat o carte de la care nu aveam niciun fel de așteptare.

Lectură plăcută!

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.