Când o lume întreagă ne desparte, Lynn Austin – Recenzie

Când o lume întreagă ne desparte, Lynn Austin este cea mai neașteptată poveste pe care am citit-o în  ultima vreme. Deși coperta cărții mă ducea cu gândul la o poveste altfel, total diferită, taina dintre pagini m-a surprins.

Dacă am adus în discuție coperta grăitoare, nu pot să nu spun și despre titlul nemaipomenit. Am ales cartea fix datorită titlului, neștiind ce mi se va pregăti. Am fost surprinsă? E puțin spus.

Când o lume întreagă ne desparte, Lynn Austin ascunde între paginile sale o poveste care-ți aduce inima la gât. Există posibilitatea să uiți să respiri. Te desprinzi de propria realitate și o trăiești până la final pe cea a lui Penny, Esther și Peter. Nu poți rămâne indiferent nici la durerea lui Mendel.

Când o lume întreagă ne desparte, Lynn Austin atrage atenția din toate punctele de vedere. Scoate în evidență viața – cu bunele și mai puțin bunele sale.  Acest roman este un cumul de lecții de viață, motivație, speranță și încredere.

Când o lume întreagă ne desparte – punct, de la capăt și decizii radicale

Un necaz nu vine niciodată singur, iar viața nu i-a întrebat pe copii dacă sunt gata să rămână singuri. Dacă sunt pregătiți cei doi  să-și lase tatăl să plece departe. Eddie vrea să plece spre moarte – ca soluție la suferința pricinuită de pierderea avută.

Poate fi orice impas o oportunitate? Penny așa simte și acționează. Acceptă necunoscutul, cearta părinților, refuzul copiilor, frica și tremurul sufletului. Acceptă să facă parte din familia lui Eddie – până când se va întoarce din călătoria lui.

Care este este oare planul ascuns al femeii care a auzit mereu critici de la cei care ar fi trebuit să o încurajeze, indiferent de orice? Va trece peste toate chiar și peste :” Nu purta papuci de stricată”,  ”Uite cum arăți”, ”nu vorbi cu străinii”. Își va asculta sufletul și va face orice să-și împlinească dorința ascunsă.

Decizia lui Penny a fost simplă, greutatea abia apoi își va face simțită prezența. Durerea nu va lipsi, lacrimile nu vor conteni, frica va fi mereu prezentă. Dar realitatea e una singură, iar ea are șansa să se autodepășească. Să arate cine este, ce este, câtă putere deține și cât de departe poate ajunge.

Când o lume întreagă ne desparte – un test dificil al timpului

Eddie se înrolează în armată, Peter și Esther simt că-și pierd și tatăl – și se revoltă, iar Penny nu renunță la planul ei. Oare vor reuși cu toții să ajungă acolo unde își doresc?

Nu știi niciodată ce-ți rezervă viitorul, dar nici măcar nu bănuiești câtă putere ascunzi în interior. Dar fiecare din personajele centrale va afla asta. Provocările și testul dificil al timpului începe mai repede decât s-ar fi așteptat Penny.

La doar douăzeci și un pic de ani, tânăra se luptă cu demonii interiori – neputința, frica și neacceptarea. Duce o luptă pentru a obține acceptarea și prețuirea copiilor. Dar duce o alta, mai grea cu părinții – care nu o susțin deloc în această etapă. Ba mai mult, o ceartă, o descurajează și o rănesc.

Penny nu mai e un copil, e o femeie curajoasă, extrem de puternică și pregătită să înfrunte viața.  Greutățile vin, nu pleacă, dar vecina lui Eddie simte schimbarea în cele mai neașteptate momente.

Esther, la vârsta ei, are nevoie de mamă, de tată și de susținerea frățiorului. El  întâmpină cea mai grea problemă și nimeni nu-l poate ajuta. De ce refuză Peter să vorbească celor din jur?

Credința nu ține cont de etichete, de trecut sau de rănile suferite

Iacob Mendel este un personaj emblematic în toată această poveste. E genul bătrânului înțelept, a bunicului blând și răbdător. E înțelegător și bun ca pâinea caldă. Peter și Esther, dar și Penny găsesc în el un prieten, un părinte și un ajutor la nevoie.

Și-a pierdut soția, dar și restul familiei. Este un evreu  a cărui înțelepciune luminează mintea și sufletul vecinilor săi. Cu fiecare lovitură pe care o primește de la viață, Mendel își pierde încrederea și credința. De ce? Pentru că e război, pentru că mor oameni nevinovați și există suferință nemărginită. Știe că există Dumnezeu, dar e la fel de convins că El nu ascultă rugăciunile nimănui.

Să fie oare adevărat? Tristețea și incendiul de care este acuzat, nu face altceva decât să-i întărească convingerile și refuzul de a se mai ruga. Ce rol are răul și unde este Cel care pe toate le poate? Este prezent în mijlocul luptelor dintre bine și rău, lucrează în tăcere deplină și aranjează totul perfect. Face asta chiar dacă oamenii nu văd imediat schimbările.

Creștinii și evreii – război infinit, dar fără temei

Iacob Mandel este evreu, vecinii lui sunt creștini, dar niciodată, la nevoie, mai ales, nici măcar o dată, nu au ținut cont de religie. Religia nu are nicio treabă, nici măcar o secundă cu credința.

Și evreii, dar și creștinii CRED în Dumnezeu – indiferent că e numit așa sau în alte mii de feluri. Credința unește suflete și nicio religie nu le mai poate separa sau diferenția. Umanitatea e una singură, credința la fel.

Ca de fiecare dată, există două tabere. Cei care accepta omul, exact așa cum este, cu credința pe care o are. Și cei care nu cred, nu suportă și nu acceptă pe altcineva în preajma lor.

În Când o lume întreagă ne desparte există înfățișarea lipsei de omenie. Un tânăr ceva mai mare decât Esther, dar care nu-l suportă pe Mendel. Din jidan și boșorog nu l-ar fi scos dacă nu avea intenții ”serioase” cu tânăra ce se visa mare. Răutatea va ieși întotdeauna la iveală, iar adevărul care-l condamnă pe Mendel este țipat în gura mare de Peter.

Răutatea naște monștri, dar bunătatea face întotdeauna minuni

După multe încercări, multe zile întunecate de gândul morții, multe lacrimi, Penny reușește să atragă atenția copiilor – nu o mai resping, nu-i vorbesc urât. Relația și prietenia dintre ei este trainică și descoperă ceva important: Împreună trec peste toate.

Unde oare e Dumnezeu? Tainic, delicat, produce minuni, schimbă destine și răspunde la întrebări și rugăciunile sufletului. Niciodată când vrem noi, poate.  Poate nici cum ne dorim, dar nu lasă nimic la voia întâmplării. Își arată de fiecare dată puterea, dar răspunde des și la întrebarea ”Există Dumnezeu?”

Iacob Mendel descoperă, readucând-o pe Esther pe drumul cel bun, că niciodată nu a încetat să creadă, să spere. A văzut că Dumnezeu răspunde la fiecare rugăciune a lui. Chiar și la nevoia de a afla despre băiatul, nora și nepoțica lui.  După ani, după rugăciuni intense, după multe răzvrătiri, Mendel primește scrisorile și vestea că familia lui trăiește. Și a făcut față unui război.

Iubirea – povestea pe care oricine ar vrea să o trăiască

Penny știe că-l iubește pe băiatul din vecini, pe Eddie. Visează mult la ziua în care se va întoarce acasă, iar ea nu va mai fi doar fata care a avut grijă de copiii lui.

Pe tot parcursul lunilor în care l-a așteptat acasă, a sperat și a visat, viața lui Penny s-a schimbat radical. A îndrăznit să iasă din zona de confort, să își asculte intuiția, să-și facă prieteni printre străini. A țintit chiar și mai sus de atât și a învățat să conducă autobuzul, a înfruntat durerosul adevăr despre viața sa.

A plecat să afle despre Roy – prietenul ei cel mai pun, a plecat de acasă pentru a-și înfrunta temerile. A fost alături de Esther, de Peter și de Iacob Mendel – de la care a învățat atât de multe. A învățat să-și spună durerea și să-și deschidă sufletul.

A cunoscut iubirea adevărată – pe care a recunoscut-o mai greu. A avut puterea să recunoască in lucru: nu-l iubea pe Eddie, voia doar să se simtă iubită, să simtă cum este să fii iubită. Și a aflat asta fix atunci când a acceptat adevărul.

Când o lume întreagă ne desparte – când nu renunți totul e posibil

Dacă nu renunți, chiar și atunci când e dificil, totul devine posibil. Și se schimbă totul într-o fracțiune de secundă.

Războiul ia oamenii dragi de lângă familii, E fața clară a răutății, dar niciun rău nu e veșnic, niciun adevăr nu poate fi tăinuit la infinit, nicio iubire adevărată nu dispare peste noapte.

Eddie revine la copiii săi, iar emoția pe care o simte tinde să-i vorbească despre sentimente și dorințe noi, dar Penny nu poate porunci inimii sale. Trebuie doar să-și urmeze destinul. Va simți Penny cum e să iubești și să fii iubită?

Nici măcar unul nu a renunțat să creadă, să spere și să viseze la ziua revederii. Copiii și-au regăsit familia, Penny a fost răsplătită, iar Mendel știe că nu e singur pe lume.

Când o lume întreagă ne desparte – tot răul e spre cel mai mare bine

Povestea aceasta nu este alertă, nu este așa cum m-am așteptat, dar e lecția de viață de care aveam nevoie acum. Este acel mesaj clar pe care îl primești cât ai cea mai mare nevoie de un semn că totul va fi bine.

Când o lume întreagă ne desparte, Lynn Austin creionează puterea femeii care îndrăznește, visează, speră, iubește. Este despre credință, speranță, dragoste, omenie, curaj. Dar și despre răutate și modul cum Dumnezeu (sau numește-L cum vrei și simți) lucrează, prin oameni și tăcere totală.

Când o lume întreagă ne desparte, Lynn Austin sau iubirea care nu desparte niciodată nimic și pe nimeni. Povestea care spune clar un crez: când o lume întreagă ne desparte, dragostea și credința unește. Ceea ce unește iubirea și credința nici omul, nici distanța nu poate separa vreodată.

Când o lume întreagă ne desparte, Lynn Austin sau modul în care iubirea adevărată rezistă. Iubirea adevărată și visată apare, dar nu știi niciodată când sau de unde.

Recomand Când o lume întreagă ne desparte, Lynn Austin, căci habar nu ai cât de mult te va impresiona, dar și ajuta.

Când o lume întreagă ne desparte, Lynn Austin a apărut la Editura Casa Cărții și poate fi cumpărată de aici. Sunt sigură că nu va fi singura mea întâlnire cu această  autoare specială.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Francesca
8 mai 2019 at 9:37 PM

Un alt roman de-al lui Lynn Austin, care mi-a placut mai mult decat acesta, este A New Beginning (Un nou început, Casa Cartii).

Insa dacă vrei sa fi surprinsa din nou, iti recomand romanul Domnița şi cricarul, apărut tot la Casa Cărții, anul trecut. Eu am fost editoarea traducerii si iti pot spune ca e minunat!  admin
  8 mai 2019 at 10:33 PM

  Sunt onorată să primesc vizita pe site a editoarei unei cărți scrise de Lynn Austin! Promit că următoarea carte de la ea va fi cea pe care mi-ai recomandat-o! Îți mulțumesc mult!Geo
9 mai 2019 at 10:46 AM

O recenzie care-mi stârnește curiozitatea in privința cărții. Felicitări!9 mai 2019 at 9:53 PM

O carte complexa, care vorbeste despre lucruri profunde. Multumesc pentru recomandare!  admin
  10 mai 2019 at 9:15 AM

  Da, este o carte foarte profundă, care-ți oferă emoții puternice. Abia aștept să mai citesc romane scrise de această autoare!11 mai 2019 at 8:59 AM

Mi-a plăcut foarte mult cartea, dar nu este cea mai buna carte a autoarei. Eu vin aici doar sa îți recomand să mai citești și alte cărți semnate de ea.Loredana Kusmodi
13 mai 2019 at 5:04 PM

Superbă recenzia. Trecuta pe wishlist! 😍😍✔✔✔✔Manuela Stanica
13 mai 2019 at 5:04 PM

Foarte frumoasa recenzia!Am si eu aceasta carte pe lista de dorinte.Roxana Năstase
13 mai 2019 at 5:06 PM

M-ai convins să pun cartea pe wishlist! Pare foarte foarte frumoasă. ❤️Rezmuves Andrada
13 mai 2019 at 5:17 PM

Recunosc, nu am auzit de această carte până în prezent, dar recenzia ta mi-a stârnit interesul. Felicitări!Iuliana Toaca
13 mai 2019 at 5:20 PM

MI-A PLACUT MULT RECENZIA ACESTEI CARTILisac Bia Raluca
13 mai 2019 at 5:39 PM

Am crescut cu cărțile aceste autoare; toate transmit mesaje foarte frumoase🤗Toate cărțile ei sunt geniale😍13 mai 2019 at 5:47 PM

O recomand cu drag,o carte de interesErica Elena
14 mai 2019 at 2:15 AM

Mulțumim pentru sugestie și recenzia pertinentă care te face să vrei să citești povestea cu toate amănuntele și subintelesurile.Larisa Eveline
14 mai 2019 at 2:02 PM

Nu auzisem de aceasta carte pana acum, dar pare sa fie foarte interesanta si captivanta. Am trecut-o pe lista de lecturi, multumim pentru recenzie!Roxana Elena Suma
15 mai 2019 at 11:01 AM

Vreau sa fiu lasata fara aer, fara cuvinte, vreau sa ma impresioneze, vreau sa o citesc! Multumim pentru o recenzie fara cusur!Andraș Andreea
15 mai 2019 at 2:31 PM

Foarte frumos ai scris despre carte. Abia astept sa o citesc si eu. Ador cum scrie autoarea. Din ce am citit pana acum de la ea, cel mai mult mi-a placut Fiicele Evei.Mada Nistorescu
15 mai 2019 at 7:05 PM

M ai facut curioasă in privinta cărții 🤭Florin Grecu
17 mai 2019 at 4:26 PM

O carte minunataIspir Gabriela
17 mai 2019 at 9:21 PM

Am citit-o si eu e minunata!Nicoleta
25 mai 2019 at 10:07 AM

Multumesc frumos pentru aceasta minunata recenzie,de mult vroiam sa mi-o cumparLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.