Minunea, R.J.Palacio – Recenzie

Minunea, R.J.Palacio este cartea care-ți poate schimba percepția despre oamenii care te înconjoară. Odată citită această carte, vei da defectului o nouă definiție, iar după lectură întreaga ta realitate se poate schimba. Vei alege Minunea?

Minunea, R.J.Palacio spune povestea lui August Pullman, dar întotdeauna putem fi August – chiar dacă avem defecte fizice. Chiar dacă defectele nu ne sunt în văzul tuturor.  Este un izvor de emoție și de lecții despre viață. Este despre oameni, cu oameni și pentru oameni. August poate da oricui lecții de viață. Indiferent de vârstă,  poziție socială, de ceea ce ne-ar putea diferenția de el.

Minunea, R.J.Palacio spune foarte clar că nu putem decide cum să arătâm fizic, dar măcar putem decide modul cum ne simțim.  Decidem să ne ascundem chipul, dar un chip ascuns nu ne ascunde sufletul și emoțiile pe care le trăim. Și care ne pot transforma  în totalitate.

Minunea – o lecție despre bunătate și curaj

Povestea din Minunea îmi amintește de Băiatul care voia să-și construiască lumea. Să mai aud eu pe careva spunând asta ”Doar adulții îi învață pe copii”. S-o crezi tu! Citește aceste două cărți (și altele, de ce nu?) și mai vorbim apoi despre cum numai adulții dau lecții copiilor.

August Pullman are 10 ani și merge pentru prima dată la școală. Povestea lui este una tristă, situația și defectul fizic l-au ținut departe de școala normală. Dar acest copil are nevoie de prieteni, socializare și o viață normală – dusă într-un mediu sănătos. Stând acasă nu înseamnă protecție, ci împiedicarea formării și pregătirii lui pentru adevărata viață.

Deși teama că va fi respins pune stăpânire pe el, deși părinții au mari emoții, îl ajută pe August să-și ia zborul spre fericire. Părinții îi deschid aripile, căci l-au pregătit și învățat să zboare. Acum, la 10 ani, e gata să zboare liber.

Colegii lui îl privesc ciudat – defectul lui facial, din naștere, atrage atenția oricui, iar ceilalți îl evită și etichetează, iar August merge mereu cu capul plecat. Dar când are curajul să privească în ochii celui de alături, se simte rușinat și incomod.

E tăcut, iar răutatea o tratează ca fiind nevinovată. Dar acasă suferă  din cauza marginalizării. La școală răspunde cu bunătate, acasă lasă durerea să capete glas. Și plânge amarnic durerea de a fi diferit.

Curajul de care dă dovadă August e o adevărată lecție de viață, iar bunătatea lui merită răsplătită. E adevărat că nu totul se poate schimba peste noapte, dar cu răbdare, cu încredere și determinare, orice e posibil.

Bunătatea ce se oglindește în ochii lui e o dovadă de iubire. Dovadă de iubire pe care nu toți colegii lui o vor aprecia așa cum trebuie. Rezultatul? Suferința și durerea pe care o simte August atunci când află că a fost mințit.

Fiecare suflet are o taină, o durere și o neputință

Olivia Pullman este sora mai mare a lui August. Cu toate că ea nu are nici măcar o urmă de defect fizic, asta nu înseamnă că nu are parte de dezamăgiri.  Un trup perfect nu te scutește niciodată de dureri interioare, nici de lacrimi sau de singurătate.

Miranda este cea mai bună prietenă a ei, dar aceasta se îndepărtează de Via, iar prietenia lor intră într-un con de umbră. Depărtarea provoacă răni adânci, lacrimi amare și momentele de singurătate sunt tot mai dese.

Deși își iubește fratele, Via suferă foarte tare – pentru ea, dar și pentru el. Având acest defect facial, frățiorul ei mai mic are mai multă nevoie de atenția mamei, de ajutorul ei. Nu din răutate, ci din nevoia de a vorbi cu mama ei, Olivia are momente în care este geloasă pe August. Și furioasă din cauza situației lui.

Suferința nu caută defecte, nu are nevoie de permisiune, nu te întreabă dacă poți să-i faci față. O vizitează și pe Via, dar și pe Miranda. Cine ar fi crezut? Ceea ce pare a fi perfecțiune nu asigură fericirea. Unii, în tăcere, tânjesc după ceea ce ceilalți, după o prietenă precum Via. Visează la un frate precum August și la niște părinți atenți.

Minunea – nu ești defect, nici diferit, ci doar special

În ciuda piedicilor pe care le-a întâmpinat August la școală, în ciuda colegilor care nu au înțeles durerea lui – pentru că nu au fost în situația lui nici măcar o clipă, August reușește să se facă remarcat. Prin ceea ce este, prin ceea ce știe, nu doar prin cum arată. Da, el are un defect facial, dar nu e defect, nu e diferit, ci e doar un copil special. Și-a reușit să cucerească cât mai multe inimi. Tot mai mulți colegi i s-au alăturat. De ce? Pentru că August Pullman este o minune. În totalitate. Iar minunile sunt perfecte.

Nu defectul face omul, nu corpul său ascunde esența. Nu un corp defect reflectă sufletul și nu în el se poate oglindi bunătatea și iubirea pentru cei din jur. Nu defectele definesc omul, nu ele ar trebui să facă diferența dintre suflete.

Nu judeca un om după chip sau defect, căci s-ar putea să fii mai plin de defecte ascunse decât el

Povestea lui August mi-a amintit de povestea mea. De cât de mult am suferit eu din cauza marginalizării și a etichetelor atribuite de cei din jurul meu. Mi-am amintit cât de greu am ajuns eu la sufletul celorlalți. Și cât de ușor judeci după aparențe.

Citind cartea Minunea, R.J.Palacio, dar vizionând și filmul, am înțeles că defectul este doar mental. Și-l ai doar dacă îi dai putere să dețină controlul. Un defect fizic te poate bloca doar dacă îl lași să facă asta.

Sigur, a te împăca cu un defect fizic vizibil este un proces greu, dureros și care necesită foarte mult timp. A accepta defectul înseamnă să te poți privi în oglindă și să zâmbești. Multă vreme nu am putut să mă uit la mine. E greu, dar nu imposibil.

Defectul nu este o barieră în calea fericirii tale, doar tu simți că ar fi o piedică. Dar dacă ți-aș spune că..un defect este cel care îți arată mai bine sufletul, mai crede?  Ar trebui să mă crezi, căci știu prea bine ceea ce spun. Arată exact ceea ce contează cu adevărat în viață. Dacă vrei să fii fericit cu adevărat.

Minunea – oprește lacrimile dacă mai poți

Am citit Minunea, R.J.Palacio acum doi ani, dar povestea mi-a rămas vie în suflet până astăzi. Și-am promis că voi scrie recenzia cărții cât de repede. Azi am văzut și filmul. Și mi-a plăcut parcă mai mult decât cartea.

În momentul în care citeam romanul și ajungeam la o situație extrem de emoționantă, mă opream din citit și respiram. Abia apoi reluam lectura. Astăzi, în timp ce mă uitam la ecranizarea romanului, nu mi-am putut opri lacrimile.

Minunea, R.J.Palacio schimbă vieți și deschide pofta de citit și alte cărți ale autoarei. Nu aș spune nu nici măcar unei noi povești traduse la noi la Editura Arthur. Abia aștept să mă reîntâlnesc cu R.J.Palacio.

Cartea Minunea, R.J.Palacio poate fi achiziționată de aici, de aici sau de aici.

Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

6 mai 2019 at 7:20 PM

Aceasta este o carte pentru care încă îmi fac curaj… Felicitări pentru recenzia minunată! <3Geo
6 mai 2019 at 9:16 PM

Sincer, coperta cărții asteia mă enervează. Pur si simplu nu îmi place!
Recenzia stârnește curiozitatea si chiar mă tentează. Felicitări!    admin
    6 mai 2019 at 9:49 PM

    Chiar pe coperta asta scrie așa ”nu judeca o carte după copertă” :). Așa cum nici nu trebuie să judecăm omul după chip. În ciuda coperții, cartea merită toată atenția. Lectură plăcută!Lavinia Chiranescu
13 mai 2019 at 4:51 PM

Mereu am evitat aceasta carte, nu stiu de ce. Dar imi voi face curaj sa o citesc. Multumesc pentru recenzie!Mihaela Cristinaru
13 mai 2019 at 7:59 PM

Mi-a placut enorm de mult recenzia ta! Clar o voi trece pe listă! Love you!😍😍😍Dumitrescu Stefanela
13 mai 2019 at 8:51 PM

Nu am citit-o încă, dar o trec pe listă!Timea Lea
13 mai 2019 at 9:47 PM

Recenzia asta ma face s-o citesc si eu, in ultima vreme tot mai des imi sare in cale, deci cat mai repede o citesc!Lulu
15 mai 2019 at 9:26 AM

Frumos scris despre ea și e drăguță și cartea. Eu am citit-o la 11 ani și mi-a plăcut, iar mama a citit-o anul trecut și avea lacrimi în ochi. O carte și pentru copii, și pentru adulți!Magda
15 mai 2019 at 10:48 AM

Am citit cartea Minunea împreună cu fetita mea, am fost la film toată familia. O carte care te marchează și te face să te gândești că viața este frumoasă in ciuda tuturor greutăților.Panait Nicoleta
15 mai 2019 at 11:19 AM

Am aceasta carte,am luat-o pentru ca am stiut ce speciala este si ce impact o sa aiba asupra mea si a piticului meu (pe care sper sa i-o citesc eu cât de curand)…filmul nu l-am vizionat,o sa l vad împreună cu piticul meu.Mihail Iulian
17 mai 2019 at 4:49 PM

Mi-a placut mult carteaOlivia Dinescu
17 mai 2019 at 6:43 PM

O carte minunata!Ionut Daniel
17 mai 2019 at 9:41 PM

Foarte frumos!Marius Adamei
17 mai 2019 at 10:03 PM

Frumos tare!6 martie 2024 at 8:31 PM

Știu, e o carte apărută mai demult dar mie acum mi-a fost recomandată, de fiică-mea. Am vrut să văd ce au mai zis și alții care au citit-o. Clar, o trec pe listă.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.