Coperta și titlul care nu-ți spun nimic despre carte: Parfumul dragostei, Lisa Kleypas – Editura Miron

Există oare o diferență între Christmas Eve at Friday Harbor și traducerea Parfumul dragostei? Una destul de mare, zic eu. Știu că nu se pot traduce exact, dar cred că se putea găsi o variantă mai bună pentru acest titlu. Sau măcar coperta. De ce? Nimic din titlul romanului tradus la noi, nimic din coperta (și ceea ce se vede înainte de a citi), nu m-a dus cu gândul la o carte cu subiect festiv și e păcat.

Este prima carte scrisă de Lisa Kleypas pe care o citesc, dar asta nu a făcut altceva decât să mă încurajeze să citesc acest roman – deja auzisem foarte multe cuvinte de laudă la adresa acestei autoare, iar eu începeam să mă simt prost că nu am reușit să citesc nimic – atât cât să-mi fac singură o părere despre stilul de scriere. Descrierea cărții face referire doar la prima parte a cărții Parfumul dragostei, Lisa Kleypas – roman ce face parte dintr-o serie de cinci volume. În momentul în care am terminat de citit, m-am simțit confuză și puțin dezamăgită.

Mi-aș fi dorit ca, pe lângă cele scrise mai sus, acest roman să conțină doar prima poveste. A doua parte a cărții nu este altceva decât o povestire cu parfum de epocă. În acest caz nu mai este vina traducerii, dar nici o tragedie, ci doar o opinie personală, o dorință a mea de a face trecerea de la una la alta într-un alt mod – mai puțin abrupt, mai puțin vizibil. Voiam ca legătura dintre cele două să nu rupă cartea în două, să nu existe o așa diferențiere – am început să citesc o carte, dar am terminat o alta, ăsta mi-a fost sentimentul final.

O tragedie schimbă mai multe vieți, dar unește suflete pentru totdeauna

Holly și Mark își pierd mama și sora într-un cumplit accident rutier, iar viața lor se schimbă pentru totdeauna și va lăsa urme adânci în sufletul amândurora. Holly nu mai vorbește din acea noapte fatidică. Urmează o perioadă dificilă, cu schimbări majore și situații limită. Victoria – sora celor trei frați Nolan, își încredințează fiica lui Nick, căci știe că doar el poate avea grijă de copila de doar șase ani.

Deși Nick nu avea nevoie de o fetiță în viața lui, știe foarte bine că nu o poate lăsa în grija altcuiva, nici măcar în grija unui dintre frați – a făcut asta în noapte în care Nick era alături de posibila viitoare mamă a lui Holly, dar remușcarea și iubirea pentru micuța lui, l-a adus din nou acasă după doar câteva ore. Nimeni nu poate face față unei asemenea schimbare, dar Nick nu a dat înapoi și nu s-a plâns nici măcar atunci când, în toate încercările lui de a o vindeca pe nepoata lui, rezultatul întârzia să apară.

Vindecarea nu se află la medici și tratamente, ci în iubirea pe care o dăruiești

De cele mai multe ori căutăm soluții peste tot și la oricine, totul pentru a găsi soluția, pentru a vindeca și ajuta la depășirea unor momente și traume, dar uităm că fiecare deține o sursă de vindecare și ajutor – ce face minuni: iubirea – o simte fiecare și o are fiecare în interior, dar puțini o folosesc – spun asta în cunoștință de cauză și pentru că am folosit iubirea ca și tratament pentru vindecarea depresiei.

De iubire și magia acesteia avea nevoie și Holly pentru a putea vorbi. Și cum nimic nu e întâmplător, nici magia iubirii nu poate face miracole decât prin intermediul unei persoane speciale, cum altfel? Niciodată nu este vorba despre o persoană a cărei viață a fost și este roz, dar mereu este despre acea persoană dispusă să ajute pe alții – iar prin acest ajutor să se redreseze și pe sine.

Iubirea transformă, redă speranța și deschide porți spre noi oportunități

Maggie este femeia care nu știe ce înseamnă viața pe norișori roz, dar știe cât de greu își revine după moarte soțului – nici măcar după un an de la pierderea lui nu-și poate reveni. Oare era nu are nevoie de puțină magie? Oare ea are suficientă iubire de dat? Dar dacă ar învăța și să primească exact ceea ce oferă?

Când lucrurile sunt menite să se întâmple nimic nu va sta în cale, ba chiar se va găsi cea mai bună cale pentru ca toate să se rezolve și destinul să se împlinească. Da, Holly a trecut prin traumă, a pierdut-o pe cea care i-a dat viață, iar tatăl lipsește cu desăvârșire din viața ei. Da, a fost nevoie de toate pentru ca Holly, Nick și Maggie să se poată întâlni la poarta ce duce spre vindecarea fiecăruia.

Habar nu are Maggie cât de bine îi face micuței să interacționeze cu ea, cu poveștile, cu locul magic, plin de culoare și bucurie. Habar nu are că Nick nu crede în reușită, dar Holly devine, pentru el, dovada vie că minunile există. De atât a fost nevoie, de câteva momente în care cele două să stea împreună, ca Holly să își revină din traumă – sau poate refuzul ei inconștient de a comunica cu cei din jur.

Din momentul în care Maggie reușește ceea ce medicii nu au putut face pentru Holly, tânăra din magazinul cu jucării va avea un rol important, atât în viața fetiței, cât și în viața lui Nick. Lucrurile evoluează rapid, parcă împotriva voinței sale, iar rezultatul nu poate aduce nimic bun – asta în opinia femeii care nu mai crede în iubire.

Odată cu prezența lui Maggie în viața familiei Nolan lucrurile sunt într-o continuă schimbare – schimbări în bine, pozitive, dar și schimbări absolut necesare care să aducă fericirea în viața tuturor.

Din povestea asta nu lipsesc lecțiile de viață, momentele de tensiune, neînțelegerile, teama și umorul – care descrețește frunțile după fiecare moment dificil pe care trebuie să-l depășești ca și cititor. E bine venit, iar curcanul e un deliciu – nu doar de Ziua Recunoștinței, vei vedea.

Puntea de trecere dintre povestea modernă și povestea de epocă.. este șubredă și abruptă

Facem un salt în trecut la 1820. Nu că ar fi rău, dar voiam ca legătura dintre cele două să fie mai sudată – astfel am simțit perfect diferența, discrepanța și nu am înțeles de ce a fost nevoie de două povești atât de diferite în aceeași carte?

De această dată facem cunoștință cu Lidian, care își pierde tatăl, iar de mama sa și situația lor financiară precară trebuie să se ocupe personal. Așa cum se întâmplă în aceste situații, mama ține morțiș ca fiica să se căsătorească repede cu un bărbat a cărei situație financiară să le poată scoate din încurcătură. Este soluția perfectă și situația poate fi ușor rezolvată, dar Lidian refuză categoric să facă acest pas – e îndrăgostită de Chace și este hotărâtă să-l aștepte oricât, ca apoi că se căsătorească. Gândul că se va întoarce din Europa, o ține departe de orice pretendent, iar încăpățânarea ei este și mai mare în seara în care acceptă să participe la bal.

În cadrul acestui eveniment, care adună toată lumea bună, îl întâlnește pe Lordul Eric de Grey – un tânăr însoțit de sora sa. Nici povestea Lordului nu este fericită, căci o etichetă nu te scutește de durere și pierderi, dar devine punctul de atracție al balului pentru fiecare domnișoară – nu și pentru Lidian – veșnic amorezată de Chace.

Apropierea dintre Lidian și Dollie va atrage atenția Lordului, dar tânăra îl respinge și pe el, pe motiv că inima mei aparține altui bărbat. Această atitudine nu-l sperie, ci îl încântă, îl motivează să insiste și să o aducă pe Lidian chiar în casa lui.

Puterea și poziția pe care i-o oferă banii, îl ajută și mai mult decât ai putea crede. Simte că femeia de care este atras precum un magnet, este manipulată, așa că nu se dă în lături de la nimic – nici măcar atunci cândva putea să-i arate tinerei Lidian adevărul despre bărbatul pe care spunea că-l iubește.

Nici mama lui Lidian nu rămâne indiferentă, iar viața celor două se poate schimba pentru totdeauna – asta dacă vor accepta adevărul și vor deschide ochii să (re)cunoască iubirea adevărată.

Puterea transformatoare a iubirii și magia pe care o poate aduce aceasta în momentul în care știi ce-ți dorești

Niciodată nu este prea devreme. Niciodată prea târziu ca să te convingi că iubirea face totul posibil, iar imposibil devine orice nu îndrăznești să visezi – chiar și cu ochii deschiși.

Parfumul dragostei, Lisa Kleypas este povestea care te ajută să speri, să crezi și să-ți dorești să trăiești și să te bucuri de iubire și fericire. Este povestea care arată foarte clar că iubirea te surprinde exact atunci când nu te aștepți.

Parfumul dragostei, Lisa Kleypas nu este un roman ce nu merită citit, ci este povestea de la care se putea mai mult – am avut noroc mult, căci nu am avut așteptări, deci, nici dezamăgirea nu a fost mare.

Cartea Parfumul dragostei, Lisa Kleypas (#1 Friday Harbor) poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Miron, de aici.

Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.