Cuplul din vecini, Shari Lapeni – Recenzie

Cuplul din vecini ar putea fi povestea care să te țină cu sufletul la gură. E un thriller bun, dar mie una mi s-a părut extrem de cunoscut tiparul, motiv pentru care, până la un anumit moment, mi-am tot spus că seamănă izbitor de tare cu o altă poveste – Plânset de copil, tot de la editura Trei

Anne și Marco Conti merg împreună la o petrecere din apropierea casei, dar nu par a fi fericiți și îndrăgostiți. Totuși, au un copil abia născut, dar lor le cam lipsește emoția și împlinirea de pe chip. În loc să descoperi o pereche apropiată, vezi doi oameni extrem de obosiți – între care se mărește prăpastia. Ceva îi îndepărtează cu rapiditate și niciunul nu pare conștient de ceea ce li se întâmplă.

Nu doar ei doi vor avea de suferit de pe urma acestei nopți pe care, mai mult Marco decât Anne, și-a dorit să o petreacă departe de casă. Deși au luat măsuri de siguranță și totul era sub control, viața familiei va lua o întorsătură dramatică.  Starea mamei se înrăutățește și mai mult atunci când decid să se întoarcă acasă. Copilul a dispărut și nu avea cum să-l înghită pământul. Cum va reacționa Anne, ce atitudine va adopta Marco și care dintre cei doi se va simți mai vinovat?

Dinamica acțiunii te va induce în eroare, vei fi la fel de confuz precum Anne – care suferă de depresie postnatală și nu mai știe exact ce s-a întâmplat de fiecare dată când a fost acasă să o vadă pe Cora. Starea ei se explică, iar asta o poate transforma în principala vinovată.

Cuplul din vecini – Piste puține, adevăr în siguranță

Adevărul, oricare ar fi el, se va afla, mai devreme sau mai târziu. O astfel de situație nu se rezolvă fără piste clare, iar elucidarea poate întârzia destul de mult. În cazul Conti, ceața e densă și nicio informație nu trebuie ignorată. Anchete, declarații și discuții. La locul faptei e o agitație de nedescris, Anne e din ce în ce mai adâncită în suferință, Marco e cu mintea undeva departe – parcă total rupt de tot ce se întâmplă. Timpul trece în defavoarea Corei.

Cine poate ajuta în acest caz de răpire, cine poate da detalii care să conducă la adevăr? Nu e totul precum pare. Noaptea nu a tăinuit întru totul cele petrecute în doar câteva clipe.

Atâta vreme cât există doar bănuieli, adevărul nu poate fi scos la lumină, iar vinovatul răsuflă liniștit. Undeva, planul e foarte bine pus la punct și nu poate da greș. Cine e în spatele acestei povești complicate? Din vina cui suferă un copil absolut nevinovat.

Ce poți face în momentul în care nu știi decât că îți vrei copilul, din nou, acasă, în siguranță? Ești dispus să faci orice efort,  chiar și unul financiar. Mai ales că, părinții lui Anne nu duc lipsă de putere financiară. Pot rezolva banii ceea ce poliția nu reușește?

Miroase tot mai tare a joc murdar, a lipsă de scrupule, a putred, a minciună și iluzie. Să fie oare adevărul tot mai aproape? Dar dacă lipsa Corei zdruncină din temelii realitatea în care a trăit Anne până atunci?

Cuplul din vecini – Hoțul neprins este negustor cinstit?

Nu doar negustor, ci om disperat și neputincios.  Unul dispus să ceară ajutorul, dar refuzat. Un bărbat care nu suportă modul în care îl privesc ceilalți. În afaceri și-n război e permis orice. Chiar și  ura, teatrul și răzbunarea. E voie orice ca tu să nu devii un ratat notoriu, un dependent de averea socrilor.

Sunt din ce în ce mai neliniștiți de așteptarea fără rezultat, simt presiunea ziariștilor care nu mai părăsesc zona, iar polițiști pun din ce în ce mai multe întrebări. Cine se apropie, pas cu pas, cât mai mult de făptaș? S-a crezut în planul fără cusur? Totul lasă urme, iar secretele capătă glas atunci când crezi că nimeni și nimic nu te poate da de gol, că nu ai de ce să te simți vizat.

Oricine ești, orice ai, oricât de bine te-ai ascunde, masca pe care o porți te poate dezvălui în orice secundă. Nimic nu te poate salva. Propriile fapte te vor duce exact acolo unde meriți să fii. Lăcomia te va înfunda, minciunile îți va lua absolut tot ce credeai că ai, iar banii vor ajunge să te lase fără viitor.

Cuplul din vecini – Și-au trăit liniștiți…

Dar de unde? Recuperarea Corei și înlăturarea vinovatului nu transformă viața familiei Conti într-un basm. ”Și-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” nu este finalul potrivit pentru ei, din păcate.

Preocuparea totală s-a îndreptat asupra micuței fete, iar starea precară a mamei a fost ignorată. Urmările sunt grave și se transformă în realitate. De câte ori poate un om să scape basma curată  într-o viață? După fapte și răsplată, Marco? Consecințele nu cer întotdeauna privarea de libertate.

Oricât de mult îmi plac thrillerele, în cazul acestuia sunt și unele chestii care m-au determinat să oftez, să-mi dau ochii peste cap și să consider că e nedrept ceea ce se întâmplă. Pe lângă sentimentul că am mai citit undeva exact aceeași poveste, cred că, pe alocuri, acțiunea a fost trasă de păr, iar finalul.. și-a dorit să fie neașteptat? A fost o mare nedreptate. Și s-a dres cumva situația.

Tare curioasă sunt dacă romanul va fi ecranizat într-o bună zi. Autoarea Shari Lapeni mai are câteva cărți traduse la noi și vreau să văd dacă va respecta aceeași rețetă creativă. Sper că nu.

Editura Trei are portofoliul literar plin cu thriller și mistery din care te poți inspira pentru următoarea lectură captivantă.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.