Fata din Brooklyn, Guillaume Musso – Editura ALL

Nu m-am mai întâlnit de ceva vreme cu autorul Guillaume Musso, iar acum am avut ocazia să devin un investigator pentru a afla adevărul despre Fata din Brooklyn. Am căutat printr-un trecut umbros un adevăr bine ascuns, bine, dar nu perfect.
O poveste de iubire ce se rupe brusc în fața unor imagini terifiante. Un secret întunecat, o reacție firească (poate) și un prezent fără femeia iubită, dar cu o mulțime de întrebări, confuzie, durere, dar și regret.
O călătorie în care adevărul este demascat pas cu pas, documentele sunt analizate, pistele sunt urmărite atent, minciunile pică precum măștile de pe chipurile celor implicați.
Realitatea prezentă este dureroasă: abandonul și părăsirea viitorului soț înainte de nuntă, minciuni, iar femeia iubită se transformă într-un călău periculos. Dar nu doar asta ascunde viitoarea nevastă. Falsitate, răutate, oameni nevinovați, neputință, teamă, secrete ce răstoarnă tot adevărul – de nu mai știi ce e adevărat și ce anume ți-ai închipuit sau e doar în propria minte sunt fantome – care sunt descoperite, înfruntate și eliminate, cu răbdare, tărie și hotărâre – de a nu renunța până la final. Iar finalul e doar unul: adevărul ce a stat pitit zeci de ani.
Toată acțiunea se întinde pe parcursul a trei zile – pline, intense, cu piste – bune și mai puțin bune, cu dorința de a afla totul, fără ca poliția să fie implicată în vreun fel. imaginează-ți un puzzle din care lipsesc piesele. Multe piese, multe piste, multe detalii – care să completeze și să arate trecutul așa cum a fost.
La ce ar mai ajuta aflarea adevărului când știi că nu mai poate fi dat timpul înapoi, când știi că nimic nu mai poate fi schimbat. Da, trecutul nu mai poate fi schimbat, vinovații fără vină nu mai pot fi răscumpărați, destinul lor nu mai poate fi rescris. Trecutul aduce adevărul fără ocolișuri, creionează prezentul și colorează viitorul.
Răul făcut acum câțiva ani are rădăcini adânci, implicații serioase și consecințe dure – ce s-au răsfrânt asupra multor oameni nevinovați. Răutatea și restul ingredientelor pentru tragedii fără seamănă capătă în romanul lui Musso un nume greu de uitat. Și chiar dacă trec anii, dosarele sunt clasate, cazurile și urmările sunt vii încă în mintea multora.
Cum poate Raphael să facă cercetări, să descopere un adevăr neașteptat – nici măcar gândit în cele mai cumplite vise. Cum poate un autor cunoscut, să meargă pe urmele unei povești trecute? Nu apelează la poliție, căci nu poate să-i facă rău femeii pe care încă o vede soția lui – în ciuda a tot ce se întâmplă. Are alături un fost polițist – ce se implică total și promite să fie bine într-o zi.
Ce secret tăinuiește frumoasa femeie și de ce preferă să-și uite trecutul? Te asigur că nu o face pentru că asta îi este firea, nu o face nici de plăcere, ci pentru că vrea să uite prin tot ce-a trecut, simte că alături de Raphael poate începe o viață nouă. Dar curiozitatea crește, se transformă, iar până la dezastrul  – și finalul vieții în doi, nu mai e decât un pas.
După ceea ce i-a fost dat să vadă, dezastrul nu-l mai reprezintă trecutul ei, ci prezentul și faptul că dispare fără urmă, fără să-și ascundă și mai bine secretele ce sunt descoperite în locuința ei – secretele mari ce scot la iveală un adevăr și mai dureros: femeia pe care o iubea..nu era cine credea Raphael că este.
Câte vieți avea? Cine era cu adevărat aceasta femeie? Cine-i Anna și care va mai fi viitorul ei și a lui Raphael? Tot trecutul ei este o dovadă clară de putere, nevoia de a o lua de la capăt, maturizare. Anna nu-și cunoștea întreaga poveste, dar viitorul se anunța liniștit alături de cel iubit și care o iubea.
Dacă vrei să afli adevărul e nevoie să cauți oriunde, dar mai ales în copilărie. Dacă vrei să afli adevărul, trebuie să te pregătești să înfrunți piedicile și pistele false, trebuie oricând să fii capabil să o iei de la capăt, să iei în calcul toate posibilitățile, să te folosești de toate informațiile. Dacă vrei să afli adevărul despre Fata din Brooklyn fii pregătit să fii pus la încercare, să faci ceea ce nu credeai că vei face vreodată.
Adevărul despre Fata din Brooklyn a lui Guillaume Musso a fost ambalat frumos în cutia numită indiferență, droguri, supradoză, accidente. Totul a fost tratat superficial, nimeni nefiind suficient de curios să afle ce s-a întâmplat cu cea care… a avut norocul chior de a scăpat..cu viață. Dar sechelele și amintirile anilor petrecuți în întuneric, fiind legată și abuzată, sunt încă vii în mintea ei.
Un copil cu un viitor, ce dorea să devină avocat, își schimbă planurile, dând la medicină – în amintirea celei care a sfârșit cumplit. Ea a avut noroc.. sau nu? Trecutul capătă voce – una care o acuză de egoism și lipsa dorinței de a salva și celelalte suflete chinuite.
Ceea ce nu se știe acum, după ce totul pare să se fi rezolvat, este..ce ascunde Marc – prietenul devotat a lui Raphel și Tim. Și fostul polițist ascunde un trecut plin de durere, ce-i aduce un prezent plin de boală, petrecut fără soția și copila lui.
O poveste plină de suspans și durere care te va captiva imediat. O poveste precum un carusel în continuă mișcare, ce nu-ți dă voie să te oprești, să te plictisești, să stai liniștit, să nu ai întrebări.
O carte bine scrisă, cu emoție,  pe care o citești cu senzația că nu vei putea respira, că nu vei putea duce lectura până la capăt dacă nu afli imediat cine e de fapt fata din Brooklyn.
Mi-a plăcut mult, dar parcă aș fi vrut să se termine altfel.Aș fi vrut să mai continue puțin, să mai întârzie puțin ultima pagină. Nu m-am așteptat la acest final. Am căutat un epilog, ceva care să-mi mai spună de personaje.
Acțiune, suspans, mister și iubirea a condimentat o carte bună, iar lectura a fost savuroasă.
Mulțumesc mult Editura ALL pentru minunăția de roman ce m-a ținut cu sufletul la gură. O carte de multe stele!!! Fata din Brooklyn de Guillaume Musso este de luat acasă.
 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

2 iunie 2017 at 8:53 PM

Ce recenzie frumoasa! Dacă nu as fi citit cartea…o citeam acun cu siguranta!! :*Mariam Oana
2 iunie 2017 at 9:37 PM

Frumoasă recenzie, felicitări! <3 M-ai făcut și mai curioasă cu privire la acest roman…Alina
2 iunie 2017 at 10:19 PM

Frumoasa carte. Am citit-o cu enorma placere, curioasa fiind sa vad cum se va juca Musso, din nou, cu mintea mea. <3 Mi s-a parut mai reusita decat ‘Central park”, dar nu intrece, in inima mea, povestea din „Maine” 😀 Impresiile mele cat de curand . Faina recenzie, Laurica!3 iunie 2017 at 10:36 PM

Deocamdată iau o pauză de la Musso, dar o să revin la el cu siguranță.Cornelia
8 iunie 2017 at 6:59 PM

frumoasa recenzia,felicitari!Pana acum nu prea am citit carti scrise de el,am doar doua citite,dar poate pe viitor ,cine stie.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.