Ghici ce-i în cutie (2), M.J. Arlidge – Recenzie
Ghici ce-i în cutie continuă seria Helen Grece în același ritm alert. Un crime excelent, cu puternice accente de thriller care îți face inima cât un purice fără niciun fel de problemă, o poveste captivantă ce va produce un scurt-circuit în mintea cititorului. Autorul știe foarte bine să se joace cu emoțiile. Este expert al cuvintelor: le transformă în imagini vii și reușește să transmită mesaje puternice, dincolo de ceea ce stă scris în paginile cărții. Ghici ce-i în cutie nu ascunde faptele, ci mult mai mult de atât.
Totul e învăluit în mister, tensiunea crește la cote alarmante, frica nu lipsește nici ea din peisajul în care trăiește cel care acceptă invitația de a afla adevărul despre misterioasele cutii livrate unor nevinovați. Până să se afle vinovatul mai sunt atâtea de descoperit, iar rolul polițiștilor și a lui Helen Grece e din ce în ce mai complicat. Toate evenimentele ce au loc în Southampton pun pe jar întreaga comunitate, iar viața familiilor afectate nu va mai fi niciodată la fel.
Ghici ce-i în cutie este precum un cadou neașteptat. Trezește curiozitatea imediat ce îl îmbrățișezi și nu poți aștepta mai mult de câteva secunde până să afli unde vei ajunge de această dată, de ce și cine te va însoți în această nouă misiune și cum anume vei reuși să descurci ițele mult prea încurcate.
Ghici ce-i în cutie – pericolul e palpabil și suflă în ceafă
O primă crimă comisă cu sânge rece pune în alertă maximă o întreagă echipă de polițiști. Datele de la fața locului lasă fără grai pe cei veniți să ancheteze, să afle toate detaliile și să descopere făptașul. Imaginea omorului, un bărbat, soț și tată, trimite fiori pe șira spinării, chiar și ei, lui Helen Grece, care a mai văzut atâtea în toată cariera ei. Adevărul forțează să conștientizezi realitatea, dar te și blochează. Ca cititor, ai putea rămâne acolo – ca nu cumva ratezi criminalul să nu-l pierzi din ochi dacă cumva are de gând să revină la locul faptei. Dar meseria și jurământul depus cândva, la începuturi, pune în mișcare o armată de oameni care nu au de ales: trebuie să caute până găsesc vinovatul. Dar este o misiune, pe cât de clară, pe atât de greu de dus la îndeplinire.
Primul eveniment odios zguduie din temelii întreaga populație, iar în familia vizată produce haos și teamă. Prin aceste evenimente dureroase, un adevăr cumplit iese la iveală și totul se schimbă. Are moartea un mesaj de transmis? E nevoie doar să simți, o singură dată, pericolul, ca acesta să transforme timpul într-un dușman.
O primă crimă alertează forțele competente, dar cine spune că totul se va opri aici? Sau de ce ai crede că semnele te vor duce drept spre cel pe care îl cauți? Experiența te face atent la detalii, dar o minte diabolică te poate duce mereu în derută.
Ghici ce-i în cutie – cursă contra cronometru
O nouă crimă, un nou mod de a atrage atenția, o altă cale de a ajunge la făptaș. Dar nu pe calea simplă, nu ținând cont de logică. O nouă moarte ce accentuează nevoia de a interveni și stopa măcelurile. Lupta contra cronometru începe, iar informațiile, eforturile și scenariile duc spre cheia care va deschide lacăte sau nu. Echipa de specialiști sunt pe urmele criminalului, pun toate piesele puzzle-ului în ordine, dar sunt departe de reușită.
Piste false, informații care produc doar confuzie și-un vinovat dornic de joacă. Oricine ar fi acest vinovat, îi place pericolul, adoră rolul pe care îl joacă în viața victimelor sale, manipulează și nu dă de bănuit. Niciuna dintre persoanele invitate în caruselul morții nu refuză să-i facă jocul, ba chiar dimpotrivă, cedează rapid și nu au dreptul să se împotrivească.
Nu are de gând să renunțe la plăcerea macabră de a ucide și de a arăta tuturor de ceea ce este în stare: să trimită la adrese dovada clară a crimei. Nu renunță pentru că adrenalina pe care i-o oferă pericolul o duce mai departe, iar setea de sânge e din ce în ce mai mare. Ai zice că se bucură din ce în ce mai tare cu fiecare crimă pe care o are în palmares. Fericit că ucid și sunt de neoprit – pare a fi deviza ucigașului.
Cine este? Nu trage încă nicio concluzie. Nu crede că deții adevărul. M.J. Arlidge sau personajul lui negativ – oaia neagră din poveste se joacă precum un expert cu mintea ta.
Ghici ce-i în cutie – există crima perfectă?
Locul ideal pentru o crimă poate fi oriunde. Iar Ghici ce-i în cutie te duce spre cele mai retrase locații, în care urgiile sexuale pot avea loc fără niciun fel de spectator curios. Cum poți muta atenția cuiva de la o situație? Cu o alta și mai spectaculoasă. O nouă crimă, o nouă livrare, o nouă inimă. Un nou corp lipsit de viață.
Când una dintre cele mai bune polițiste ajunge într-o locație publică, în care forfota umana nu lipsește, este martora unor evenimente neașteptate: găsește noua victimă a criminalului fără chip și nume. Să dea criminalul semnale se oboseală? O astfel de greșeală poate costa scump pe oricine. Oamenii continuă să moară, iar Helen Grece are doar informații, nimic nu este concretizat, banii se cheltuie, iar vinovatul e liber și din ce în ce mai departe de a fi capturat.
Crimele sunt săvârșite de aceeași mână ce refuză să tremure. Va continua să-și arate puterea și inima de gheață sau pietrificată de durere. Tot mai multe crime, tot mai multă durere, șocuri și din ce în ce mai multă frustrare și neputință pentru cei care fug contra vântului.
Ghici ce-i în cutie – regrete, secrete și amenințări
Un criminal în serie nu sperie doar un oraș, nu doar o țară. El reușește, prin acțiunile sale să atragă atenția asupra lui, fie că vorbim de poliție sau de ziariști. Tot mai mulți ochi sunt îndreptați spre făptaș, iar așa cum poliția vrea să captureze vinovatul, așa e și cu ziariștii. Cu cât au mai repede subiecte fierbinți și informații în exclusivitate, cu atât mai bine pentru toți cei din redacție – doar așa ziarul rezistă pe piață, iar ei cei lucrează acolo își păstrează locul de muncă sau sunt promovați.
Dacă cel care ucide e criminal și ziarista care pune presiune pe Helen Grace e tot un fel de criminal – ucide lent, fără armă letală, ci una sigură și care produce infinit mai multă durere pentru ea. Și tot acest circ al criminalului neprins se împletește cu viața privată, regretele și secretele polițistei.
Și dacă nu era de ajuns, lui Helen Grace i se împunge sula în coastă chiar și la locul de muncă. E cam nefast totul pentru femeia care și-a făcut meseria, chiar și în condiții speciale. O zi în care totul pare a se sfârși pentru ea, se transformă în momentul zero – ocazia perfectă, devine punctul culminant al situației pe care o traversează Southampton. Fix când se dorește înlăturarea ei, când laurii urmau să ajungă pe umerii celei care-i merita mai puțin, Helen Grace află cine comite crimă după crimă.
Ghici ce-i în cutie – vinovatul va pica în plasă?
Când cea care a preluat frâiele anchetei umbla ca nebuna după criminală, Helen Grace o înfrunta direct, era față în față cu arma care i-ar fi putut aduce eliminarea pentru totdeauna. Cine sapă groapa altuia, nu cade singur în ea, dar sigur nu-i va fi deloc bine.
e nevoie de putere ca să înfrunți un criminal care nu are nicio problemă să ucidă, care nu mai are ce anume să piardă. Care a ajuns la final de drum și și-a îndeplinit misiunea: aceea de a pedepsi – dur și fără milă pe vinovat. Dar nu numai pe el.
Citește Ghici ce-i în cutie și nu scăpa din vedere niciun detaliu, nicio pistă, niciun personaj – orice și oricine e suspectul care-ți va spune un secret. Și nu uita: și cel mai puternic bărbat are propriile slăbiciuni, iar o femeie nu-și pierde puterea în fața pericolului.
Comments