Grădina uitată, Kate Morton – Recenzie

O altă dorință literară mi s-a îndeplinit: m-am întâlnit, în Grădina uitată a lui Kate Morton, cu o poveste unică, total altfel decât mă așteptam. Și recunosc: m-a scos puțin din zona de confort.  Prima întâlnire, a fost cu emoții, cu mari emoții – apropiate fricii. Kate Morton scrie foarte bine, dar simt că e nevoie de timp ca să ne acomodăm una cu alta. E nevoie, ca din când în cât, să ne mai întâlnim și să mai gust din delicatesele literare care mi le oferă. A fost prima, dar nu și ultima, îmi promit mie acest lucru.

Grădina uitată, Kate Morton e povestea unui labirint. Este un labirint construit foarte atent, plin de secrete și emoții ascunse, refulate – puse bine la păstrare într-un suflet chinuit.

Grădina uitată, Kate Morton se joacă frumos cu emoțiile, construiește povești într-o altă poveste și deține controlul asupra multor vieți. În Grădina uitată se desfac mistere – foiță cu foiță, se țese adevărul menit să vindece. Și să elibereze, se deslușesc mistere și se urmează atent poteci necunoscute.

În Grădina uitată, Kate Morton totul e posibil. E un loc plin de magie, de povești, de trăiri, de viață – dincolo de existența fizică, de taine, nevoi interioare și iubire.

Grădina uitată, Kate Morton ascunde în fiecare cotlon al său un secret, o poveste a trei generații. Aici, în Grădina uitată, Morton nu se grăbește să dezvăluie nimic din tainele vieții generațiilor trecute,  dar știi mult prea bine să crească tensiunea. Dar și să pompeze emoție și să trezească curiozitatea – până în punctul în care ai senzația că nu mai reziști. Că nu mai poți face față presiunii și că testul acesta al răbdării nu e pentru tine.

Grădina uitată – incursiunea dintre trecut și prezent

Nu știu dacă doar în acest roman întâlnești multe personaje – fiecare cu povestea lui, cu amintirile lui, chiar și cu secretele sale. Care, odată dezvăluite adaugă altă valoare întregii povești.

Când afli că nu ești cine credeai că ești, că amintirile tale, nu sunt ale tale, de fapt, sumți nevoia de a descoperi adevărul. Adevărul despre trecutul tău – cel care îți poate dezvălui rădăcinile. Dar nimeni și nimic nu garantează că va fi floare la ureche să afli, să dezlegi mistere, să pornești spre trecut, la pas. Pentru a putea trăi în prezent.

Nella nu poate afla adevărul despre sine decât așa, luând fiecare potecă a trecutul, cercetând și ascultănd poveștile. Descoperă adevărul? Din aproape în aproape, da, dar mai sunt atâtea necunoscute, atâtea piedici. Va reuși oare să știe cine a fost cu adevărat?

21 de ani alături de o familie care o iubește, care o crește și îi oferă o perspectivă și un viitor. Dar la această vâstă află că adevărul despre ea și adevărata sa familie. Totul se rupe in interior, simte cum totul se prăbușește și nimic nu mai contează, căci ea se simte a nimănui.

Grădina uitată – trecut necunoscut și viitor incert

Dacă Nella crede că poate afla adevărul dintr-o singură încercare, dacă e convinsă că adună toate informațiile și adevărul i se arată precum o poză de familie în ramă, planul de acasă nu se potrivește cu ceea ce găsește la fața locul.

Sufletul Nellei va cântări întotdeauna opțiunile. Va reuși ea să afle dacă a fost abandonată de mamă? Există posibilitatea ca ea să fi fost răpită. Care este adevărul și ce anume se mai ascunde în povestea ei?

Cum tot trecutul Nellei a fost o enigmă, la fel de enigmatică va fi și ea, va acționa așa cum crede de cuviință, va lua decizii radicale și va merge mai departe, cu o forță greu de imaginat.

 Caruselul vieții te poartă fără oprire prin toate cotloanele necunoscutului

Nu mi s-a părut a fi o carte ușoară, dar nici dificilă. Ești purtat pe mai multe planuri ale poveștii, ceea ce ți-ar putea da senzația că te-ai pierdut prin grădina tainelor. Și nu-ți va fi chiar simplu să găsești ieșirea. Vei uita pe unde este ieșirea, căci mereu îți va atrage ceva atenția asupra poveștii, a detaliilor mult prea bine puse la punct.

Te vei simți purtat de sentimentul magic de apartenență, martor al unor ”miresme” greu de descris în cuvinte, greu de evitat și imposibil de uitat.  Este imposibil să nu trăiești în poveste, să nu simți emoțiile. Să nu-ți dorești să descoperi cheia de la toate lacătele ce ascund adevărul în spatele recelui ce te face să tresari.

Destine schimbate pentru totdeauna

Are oare adevărul termen de garanție sau termen limită? Pentru Nella adevărul contează, dar rămâne valoros pentru Cassandra – cea care devine precum un detectiv, dar și un ”avocat” al Nellei. Povestea nu o are în centrul atenției pe Cassandra, dar tot ce va afla în investigațiile ei, o va influența și pe ea. Îi va schimba destinul pentru totdeauna. Îi datora cumva asta – în amintirea Nellei, ca o răsplată pentru tot ce îi oferise necondiționat, chiar și la sfârșitul vieții sale.

Căutările și descoperirile o determină pe Cassandra să continue, să nu renunțe și să afle adevărata identitate  Nellei. Ceea ce nu știe Cassandra, dar va simți pe propria piele, este că totul o va schimba și pe ea.

Grădina uitată – ascunde povești ce te lasă fără grai

Grădina uitată, Kate Morton nu este doar despre Nell, despre trecutul ei plin de secrete, ci și despre familia Mountrachet. Și facem cunoștință cu Eliza (Autoarea) din viața micuței Nella.

Eliza suferă foarte tare, iar după pierderea lui Sammy ea ajunge în grija unchiului din partea mamei. Aici face cunoștință cu răutatea și invidia mătușii sale. Oare să fie traiul său motivația care stă în spatele poveștilor pentru copii pe care le scrie? Minunile se nasc din durere.

În noua etapă din viața sa, Eliza o are alături pe Rose, verișoara și prietena ei cea mai bună. Nimic nu părea să le despartă. Până într-o zi. Rosa se căsătorește cu Nathaniel Walker, iar pietenia lor devine o poveste  frumoasă din trecut. Căsătoria a reușit să le despartă pe cele două.

M-a fascinat această carte, m-a bucurat această nouă călătorie literară. Pe de altă parte m-a intrigat și m-a ținut pe jar până la ultima pagină. Așa cum am mai spus, abia aștept să citesc următoarea carte a lui Kate Morton, să mă mai împrietenesc puțin cu stilul său de a scrie – unic și fascinant.

Grădina uitată, Kate Morton o poți cumpăra de aici, de aici sau de aici.

Lectură plăcută să ai!

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

28 aprilie 2019 at 8:20 AM

Romanul acesta rămâne preferatul meu de la Kate Morton. Felicitări pentru recenzia frumoasă!    admin
    28 aprilie 2019 at 9:01 AM

    Mulțumesc mult, Anca! Mi-am promis un lucru: să mai citesc scrise de Kate Morton. Să vedem acum când voi reuși să împlinesc această promisiune personală! 🙂Loredana Marian
13 mai 2019 at 5:21 PM

Frumoasă recenzie mai am o carte de adaugat la preferințe 😍🤩Radu Cristina
13 mai 2019 at 5:49 PM

Foarte frumoasa recenzia, si eu vreau sa iau cartea, dar nu eram sigura ca o sa imi placaBud Andreea
14 mai 2019 at 12:39 PM

Mi-as placea sa citesc aceasta carte!14 mai 2019 at 12:40 PM

As vrea sa citesc aceasta carte!Pusa Raisa
14 mai 2019 at 7:17 PM

Frumoase toate recenziile tale .
Multumim multNita Andreea
15 mai 2019 at 11:51 AM

Imi doresc sa o citescLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.