Contraste, Maria Metco – Recenzie

Contraste, Maria Metco îmi dă grav peste ochi și-mi urlă în urechi, pe bună dreptate. Am prostul obicei să privesc sceptic cărțile noi, scrise de autori debutanți. Sigur este Contraste, Maria Metco un roman de debut? Nu aș spune asta, căci nu am simțit nicio secundă stângăcie în frazare sau orice alt semn care să mă facă să am îndoieli în privința cărții sau autoarei.

Contraste, Maria Metco este scris atât de curat, dar reușește să transmită atât de multă emoție. Pagini întregi te ține cu sufletul la gură, te învăluie într-o senzație necunoscută, dar extrem de plăcută. Te surprinde, te ajută să-i cunoști personajele și te face să-ți dorești să le cunoști povestea.

Aparențele înșeală chiar și atunci când vine vorba de autori debutanți

Adevărul este că, indiferent de cariera pe care o ai, atunci când există pasiune pentru cuvinte, rezultatul nu poate fi decât o bijuterie literară. Contraste, Maria Metco a intrat în topul preferințelor mele pe anul acesta.

Contraste, Maria Metco  este o bucurie neașteptată, o surpriză colosală pentru cititorul din mine, dar și o carte care vindecă. Contraste ia durerea interioară cu mână, mângăie și te ajută să crezi în minuni. Dar și în zicala ”Ce este al tău e pus deoparte. Și al tău va fi!”

Contraste – necunoscutul încântă întotdeauna

În privința cărților și lecturii, necunoscutul mă atrage precum un magnet, dar mă și sperie, în aceeași măsură. Are sens ce scriu? Atunci când am început lectura, am avut senzația că am intrat într-un labirint, că totul se leagă greu, iar logica mea refuza să coopereze. Mi-a fost destul de greu să înțeleg, eram confuză. Câteva pagini bune am crezut că eu am o problemă. Romanul era ok, urma o traiectorie anume. Dificultatea s-a risipit când nici nu mă așteptam.

Vali avea o viață frumoasă, o carieră de succes, dar și multe răni sângerânde. Simțea mereu un gol, o nevoie acută să exploreze necunoscutul, să schimbe perspectiva. Când îl cunoaște pe Șerban trecutul încă îi dădea târcoale, vina o vizita mereu, iar o nouă relație nu era în planul ei.

Șerban are și el o poveste de viață dureroasă, deși ai putea crede că doar vindecarea brațul accidentat este singura lui dorință.

Când două suflete în suferință se întâlnesc, vindecarea nu mai cere acordul părților

Prima întâlnire este cu scântei, dar aparențele pregătesc surprize pentru amândoi.  Deși nu îi leagă nimic vizibil, durerea îi apropie, îi ajută să se deschidă în fața vieții. Nu le este deloc ușor să vorbească despre problemele lor. Sunt atât de diferiți, dar contrastele se atrag.

Contraste – magnet pentru iubire, resentimente și piedici

Acolo unde există pierderea și golul rece, iubirea vine să umple și să dăruiască mult mai mult, să compenseze. După ce Vali și-a pierdut sensul și rostul în viață, apare Șerban Nistor ca să-i arate că nu e chiar totul pierdut. Și că amândoi merită să pună punct și să o ia de la capăt. Separat, dar mai bine împreună.

Se atrag precum un magnet, pentru că se iubesc. Nu-și fac planuri de viitor. De asta se ocupă viața – și îi ia prin surprindere. Dar acolo unde e putere, vin și provocările să arate că sunt pe drumul bun.

Paul nu acceptă prea ușor noua șansă la fericire pe care o primește (încă) soția lui și are planuri mari. Va învinge iubirea sau invidia unui nefericit? Și cât de departe este dispus să meargă Paul cu răzbunarea?  Oricât ar încerca, oricât de mult rău ar vrea să le facă, el găsește ceea ce spera să nu găsească vreodată.

Iubirea apare pe neașteptate când crezi că ai eșuat

Totul are un rost în această viață, iar povestea de iubire dintre Vali și Șerban nu m-a mirat absolut deloc. Și nici nu o consider ca fiind neverosimilă. În momentul în care trăiești cu vinovăția eșecului în căsnicie, nevoia de a te convinge că lucrurile se pot petrece și altfel, este colosală. Cum altfel? Fără să controlezi ceva, fără să te pregătești, fără să te ascunzi sub nu știu câte măști.

Când sufletul lui Vali a tânjit după mângâiere și iubire, a apărut el, Șerban – bărbatul care simțea nevoia să se dăruiască iubirii. Și amândoi au primit această. De ce? Pentru că viața aranjează mereu lucrurile într-o ordine perfectă. Ea, viața, niciodată noi, oamenii – deși e cam greu de crezut.

Dragoste la prima vedere sau indiferență totală. Nu e nevoie de luni sau ani pentru ca Vali și Șerban să se apropie, să se iubească sau să-și accepte fiecare sentimente evidente. Amândoi erau separați, voiau să o ia de la capăt – departe de trecut lor, dar provocările nu-i ocolesc deloc.

E nevoie să se năruie vechiul. Doar așa poți primi noul în viața ta.

Și acest nou este presimțit de Vali. Dorit cu ardoare de Vali. Dar oare ce va spune Șerban despre asta? Atât Șerban cât și Vali sunt separați, dar nu au și divorțul semnat de partea lor. Elvira vrea bani, iar lui Paul îi convine mai mult să rămână alături de soția lui.

Secrete, minciuni și-o falsă soluție – e tot ce îi mai unește pe cei doi soți. Pierderea suferită de Vali și indiferența lui Paul față de durerea ei, pune între cei doi un abis adânc. Atunci când iubirea nu mai există, resentimentele înfloresc, acuzele se rostesc singure și durerea reînvie.

Visele frumoase sunt mereu ireale și imposibile

După experiența trăită, Vali se bucură de acest nou început, dar teama că toată realitatea ei nu este decât un vis frumos și imposibil, încolțește zi de zi în mintea ei. Iar ziua când Șerban este nevoit să plece de lângă ea, aduce cu sine scenarii sumbre: că va pierde pentru a doua oară toată bogăția ei cea mai de preț.

Deși răutatea lui Paul mi-a fost mai mult decât suficientă, mi-ar fi plăcut foarte mult ca Elvira să iasă mai mult în evidență.  Să urce în ring, să se lupte pentru Șerban precum o leoaică. Savoare nu alta. Ar fi urcat și mai mult suspansul.

Citește și bucură-te de contraste interioare

Contraste, Maria Metco este genul ăla de carte care nu spune nimic, dar în momentul în care o citești, ești mereu cu ochii cât cepele. Scenariile mele nu au avut nicio treabă cu ceea ce s-a întâmplat, de fapt în roman.

Prin Contraste, Maria Metco, îmi deschide pofta de poveste, dar îmi și promite. Contraste este o promisiune nescrisă – așa o simt, dar eu nu am nicio așteptare, vreau doar să fiu surprinsă.

Maria Metco, mulțumesc din suflet pentru cartea dăruită pentru recenzie, pentru încrederea acordată! Mulțumesc mult că mi-ai permis să mă bucur de poveste. O singură sugestie am: să nu te lași niciodată de scris.

Contraste, Maria Metco a apărut la Editura Eikon și poate fi achiziționat de aici sau de aici.

Lectură savuroasă!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

26 aprilie 2019 at 10:44 PM

Foarte mult mi-a plăcut cartea aceasta. Felicitări pentru recenzia frumoasă!28 aprilie 2019 at 8:25 AM

Mă bucur că ți-a plăcut cartea! Eram sigură că nu te va dezamăgi!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.