Tata știe mai bine!, Petre Nechita – Recenzie

Tata știe mai bine! Poate fi un îndemn, e o constatare sau o concluzie. Niciun părinte nu s-a născut știind deja cum e să ai un copil, ce și cum trebuie făcut ca propria fiică să aibă parte doar de bine, ca viața să îi fie perfectă.  Să trăiască departe de  orice problemă. Tata știe mai bine! Cine spune asta? Poate ști un tata care este rețeta ideală care îi ferește copilul de pericole sau cum să nu se dea niciodată cu capul de pragul de sus?

Nimeni niciodată nu te va învăța mai bine cum să fii părinte ca experiența în sine. Chiar nu cred că a venit cineva cu lecția asta deja memorată. Tata știe mai bine, dar de la cine? De la propriul copil, fără nicio urmă de îndoială. Cât de multe nu ajungi să știi, câte adevăruri nu ajungi să descoperi prin vocea pură a copilului?

Meseria de părinte ți se predă de către cel mai bun profesor. Copilul tău. La orice vârstă ai fi tu, rolurile se schimbă încă din prima zi de viață a pruncului. Și o adolescentă de-ai avea alături, tăticule, tot învățăcel vei fi. Tata știe mai bine datorită celei care ți-a schimbat statutul – din cap al familiei și soț, în cap al familiei, tata responsabil și soț. Dacă citești romanul de debut a lui Petre Nechita, uită tot ce credeai că știi despre meseria de părinte.

Tata știe mai bine! – vrei un copil ca la carte?

Atunci renunță la cărți și informații care nu-ți furnizează decât detalii generale, Care nu pot garanta rezultate favorabile în viața tuturor părinților cu copii aflați la vârsta adolescenței. Copilul nu vine însoțit cu un manual în care să stea scris ce să facă sau să nu facă un tată copilului. Personal, nu cred în ceea ce spun alții. Nimeni nu cunoaște copilul altcuiva, de ce ar avea soluția pentru toți?

În Tata știe mai bine! se pune accent pe gândurile, supozițiile și scenariile sumbre pe care și le face tatăl Sofiei, Petru. Frica de necunoscut și dorința lui de a feri adolescenta de pericolele specifice vârstei (sex, droguri, sarcină etc) sunt normale, dar lupta lui interioară îl determină să ajungă în cealaltă extremă – a controlului absolut. Este de judecat? Nu poți judeca pe nimeni pentru că vrea binele copilului său.

Aș putea fi acuzată de vorbit din cărți de specialitate. Nu vorbesc din ele, ba chiar aș sugera să te ții departe de acestea, căci nimeni nu știe mai bine ca tine și nimeni nu te poate ajuta să-ți cunoști copilul mai bine decât comunicarea cu el și sinceritatea față de tine și propriul copil

Petru Stratulat trece la fapte, e dispus să înlăture orice pericol din calea fiicei. Dar mai face o alegere importantă: să nu spună nimănui ce anume îl sperie de moarte. Nu vorbește cu Nicoleta, nu e sincer cu Sofia. De ce face asta?

Tata știe mai bine! – poți trăi în locul copilului?

Odată cu apariția primelor tentații pentru Sofia, Petru se consideră responsabil pentru acest copil. Crede că aceasta este misiunea lui și numai el o poate îndeplini. Să fie oare adevărat? Se spune că un părinte ar face orice pentru copil. Așa este! Ar muta munți, ar ucide, ar suferi el. Ar plăti oricât numai să fie copilul scutit de orice rău, suferință și greutate.

Duce singur o luptă imposibilă. Ba chiar se simte vinovat, iar secretele par să-l prindă ca într-o menghină. Curând, luptătorul tată va ajunge să acționeze și să reacționeze mânat de emoții puternice. Se va teme pentru întreaga familie. De la protecție la control nu e decât un pas.

Oricât ai vrea să faci, orice ai fi în stare să faci, nu te poți lupta zi de zi, nu poți trăi în locul copilului tău. Nu este indicat ca un copil să trăiască viața ca într-o colivie – are nevoie de libertate. Nu poți decide în locul ei, nu poți simți ceea ce simte ea.

Tata știe mai bine ce înseamnă binele, cum arată binele în opinia lui. Dar binele lui nu este neapărat binele copilului. E firesc să te gândești cum să asiguri starea de bine, siguranța și fericirea copilului, dar oare vrei și un copil sănătos, un adult (care va fi tot copilul tău), responsabil, asumat și capabil? Atunci nu-ți îmbolnăvi copilul. Nu-i dezvolta și tu un handicap psihologic. Învață-l să fie independent.

Te ferește de câte ori poate, dar nu viața toată

Petru o ferește pe Sofia de oameni nocivi, dar în momentul în care decide să nu-și urmeze prietenii, de fapt, se ferește singură de o experiență cu posibile urmări grave. Numai trăind o anumită situație, adolescenta a putut arăta că este capabilă să decidă pentru ea. Petru acționează așa din teamă, dar și mânat de o vină greu pe care el nu și-o poate ierta. Și nu vrea să retrăiască  evenimentul care l-a descurajat și l-a făcut să se îndoiască de calitatea lui de tată.

Tată știe mai bine evidențiază iubirea de tată și frica lui că micuța lui (indiferent de vârstă) ar putea suferi din cauza răutății umane. E de înțeles și de admirat devotamentul lui Petru față de propria fiică.

Va putea Petru să-și apere fiica mereu? Să controleze fiecare persoană care apare în viața ei și să o îndepărteze în caz de nevoie? Răspunsul este nu. Nu poate nimeni face asta.  Dependența de persoane e la fel de nocivă ca oricare alta. Nu e de încurajat, nu e de urmat. În toate e nevoie de o limită – chiar și atunci când vine vorba de copii. Altfel nici nu are cum afla care sunt pericolele, cum să se ferească de ele sau cum să le facă față

Tata știe mai bine – nu e nevoie să alegi calea complicată

Și nu e nevoie să treci singur prin iad. Nu e nevoie să cari pietrele de moară puse de propria minte pe umerii tăi. Există, în multe dintre situații, soluții mult mai simple decât auto-sabotajul.

Din viață, dar și citind Tata știe mai bine am înțeles, încă o dată în plus, că ajuți copilul dacă nu-i servești replici precum: ”Dacă faci asta, m-ai dezamăgit”. În momentul în care o adolescentă va face o alegere mai puțin potrivită, iar consecințele îi vor dezamăgi părinții, va alege să rezolve singură  – să se adâncească în probleme, adică. Pentru că va fi împiedicată de frica de părinți să vorbească deschis. Relația se va răci și adulții se vor întreba de ce a ales să nu spună calvarul prin care trece. Pentru că nu i-ați oferit două căi, ci doar una: să vă simțiți dezamăgiți de alegerile ei.

Tata știe mai bine este povestea iubirii de părinte și luptele pe care trebuie să le poarte un tată dispus să-și ferească fiica de rele, cu orice preț. Cartea de debut a lui Petre Nechita e un semnal de alarmă, un avertisment și o cale potrivită de arăta că educația după carte nu are nimic de-a face cu realitatea. Da, de cele mai multe ori, viața bate orice carte de specialitate.

Tata știe mai bine! apărută la Velvet Story vă îndeamnă să nu aplicați soluțiile lui Petru Stratulat!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.