Mica stea portocalie (Vol.1), Fănica Rarinca – Recenzie

Mica stea portocalie sau cum au parte Stelian și Luminița de aventura vieții lor doar pentru că, uneori, oamenii, nu se gândesc la cei din jur. De câte ori nu te-ai gândit și tu că ai vrea să trăiești în poveștile pe care le găsești în cărțile citite? Sau de câte ori nu ți s-a întâmplat să citești și să-ți imaginezi cum evoluează acțiunea care te ține cu sufletul la gură. Micuțul Stelian iubește cărțile de aventuri și își dorea parcă propria aventură. Dar nu și-a imaginat că nu e deloc departe de adevăr și de împlinirea dorinței lui.

Numai că, de cele mai multe ori, dorințele se împlinesc mult după începerea călătoriei pe care trebuie să o facem ca să ajungem la destinație. Nu uita: destinația este scopul, dar drumul până acolo te poate transforma total. Nu fără rost, ci tocmai pentru a-ți putea atinge scopul. Totul are o motivație. Chiar și încercările, chiar și amânările sau hopurile pe care le întâlnești în calea ta. În majoritatea cazurilor, aventura vieții noastre începe când nu ne așteptăm. Sau când credem că mai aveam nevoie de timp, că nu suntem pregătiți pentru ceea ce urmează.

Stelian nu bănuiește că foarte curând, un simplu gând, va deveni noua lui realitate. Și că aceasta îl va ajuta să se descurce în cele mai neobișnuite situații. Dacă i-ar fi spus cineva că va învăța atâtea, sigur îi spunea așa ”Da, dar mai încolo, căci sunt  prea mic.”. Nu e prea devreme sau prea târziu.

Mica stea portocalie – ești sigur că asta vrei?

Stelian își dorea să aibă parte de o aventură, dar în cărțile citite de el, totul se rezolva. De cele mai multe ori visăm să avem parte de anumite experiențe, așa cum a fost pentru alte persoane sau cum am citit noi undeva. Cu toții avem parte de tot felul de provocări, dar să ții minte că, se prea poate să fie două situații asemănătoare, dar experiențele, piedicile și soluțiile nu vor fi niciodată aceleași. De ce? Pentru că oamenii nu sunt la fel, nici măcar gemenii identici, viețile noastre nu sunt la fel. Așa e și cu experiențele de viață. Seamănă, dar devin personale, unice. Unii au nevoie de anumite lecții de viață, alții de altele.

O plimbare în parc, o zi banală și o bucurie – de a avea amândoi role, se transformă, pentru copii, într-o secundă, în tragedie pentru părinți. Pentru ei, într-o călătorie stranie. Nu împreună, ci separat. Fără sprijinul părinților.

Dacă ai fi micșorat și totul în jur ți s-ar înfățișa într-o formă uriașă, ai mai vrea să continui aventura? Cu siguranță nu. Nici Stelian nu a putut face nimic.  Dacă ar fi știut că panoul îi va fura normalitatea, sora și părinții, și-ar fi înfrânat curiozitatea. Era de dimensiunea unui deget, nu era auzit de nimeni, nu știa cum să ajungă acasă. Iar acesta era doar începutul descoperirilor despre cine este el acum. A fost nevoit să se descurce cu hrana, apa, adăpostul și siguranța lui pe timp de zi. Crezi că a reușit?

Mica stea portocalie  – atenție pericol!

Din momentul în care a devenit cât un gândăcel portocaliu, Stelian a învățat multe despre ceea ce îl înconjoară: natură, oameni, bunătate. Dar și despre sine și noua sa putere. Care să fie puterea pe care o deținea Mica stea portocalie – noul nume al lui Stelian?

Deși nu-și dorea asta, a văzut cum copacii, frunzele li păsările s-au supărat pe el. Nu le-a provocat rău intenționat. De fapt, băiețelul nu știa că deține o putere de când a pornit în această călătorie. Puterea electrică pe care o avea l-a ajutat să scape cu bine din lupta cu șobolanii – care chinuiau și alte viețuitoare din jur. Dar tot cu puterea aceasta a rănit pe cei care l-au ocrotit de fiecare dată.

În orice rău, oricât de rău ar fi, să știi că există și un bine. Poate nu-l știm sau nu-l aflăm imediat, dar el există. Și ne va apărea în minte în clipa în care vom avea cea mai mare idee. Stelian sau Steluța lucitoare a aflat că furia și tristețea nu-l ajută – nici pe el, nici pe noii săi prieteni și ajutoare de nădejde. Dar asta nu e tot. Nervii îi răneau, iar fericirea lui era medicament pentru mulți. A reușit să vindece furnici, frunze și păsări. Câtă bucurie simțea steluța atunci când făcea o faptă bună!

E bine să asta mereu. Depinde doar de om, de ceea ce alege fiecare să simtă. S-ar putea să nu poți controla ceea ce simți. Atunci ai șansa să înveți.

Nu e nimic greșit, dar fă tot ce poți. Fă bine!

Mica stea portocalie, deși se credea singur, s-a convins că nimic nu este mai neadevărat. A avut sprijin din toate părțile, a fost ajutat, învățat, ghidat de natură. Dar și de dorința lui de a redeveni normal, de a-și găsi sora și salva mama de acuzații nedrepte.

În noua sa lume, Stelian descoperă și adevărul despre cine se află în spatele micșorării lui. Nu poate face încă nimic, dar mama lui spune adevărul și nicio acuzație nu este adevărată. Ea nu e nebună, nu a comis nicio faptă care să o incrimineze.

Știau adevărul și cei care au fost suficient de dornici să asculte măcar povestea. Unii au și dovezi clare. Polițiștii de la Secția 9 se împart și ei în ”Nu e adevărat nimic” și ”Adevărul trebuie să iasă la iveală. Cine crezi tu că va avea mai multe șanse de reușită?

Adevărul poate fi dovedit, dar nu mereu atunci când vrem. Vei înțelege totul. Dar acum vreau să te întreb: cum poate cineva să controleze totul? Da, totul?! De la mintea omului, la gesturi și atitudine.

Mica stea portocalie este o povestea perfectă pentru copiii curioși, adolescenții care cred că sunt mai interesanți doar dacă sunt rebeli și părinții fericiți că au copiii acasă și sunt liniștiți

Poveste plină de curaj, de nedreptate și dorință! Încercările te fac puternic, iar nedreptatea se plătește mereu! Crede în tine, nu renunța ușor și luptă pentru bine! Dacă e greu, încetinește. Dar nu te opri!

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Dana
29 ianuarie 2021 at 8:11 AM

O poveste atât de minunata! O lecţie de viaţa pe care trebuie să o descopăr, cu care, in acest moment, citind recenzia ta, simt că rezonez. Îţi multumesc pentru recomandare care, vine la timpul potrivit pentru mine!



29 ianuarie 2021 at 11:37 AM

O recenzie frumoasa care te face curios sa citesti intreaga carte!



29 ianuarie 2021 at 1:50 PM

Inca o cărticica buna pentru nepotica mea. Din ce mi-ai povestit aici, povestea seamănă un pic cu cea din Minunata călătorie a lui Nils Holgersson de Selma Lagerlöf.



31 ianuarie 2021 at 7:25 PM

Ce drăguță recenzie! Felicitări! Am trecut cartea pe lista de citit!



10 februarie 2021 at 12:41 PM

Heeey!Ce draguta pare cartea asta!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.