Tot ceea ce strălucește, Nicoleta Mariana Orlea – Recenzie

Tot ceea ce strălucește este sufletul unor OAMENI de bine care se gândesc la copiii cu autism. Este dorința lor de a continua ceea ce au început: să ajute familiile a căror copii  nu știu cum să trăiască fără această dizabilitate. Oricine ar vrea să-și trăiască fiecare zi fără nicio problemă de sănătate și adaptabilitate în societate. Numai că, de la dorință, la realitatea zilnică e cale lungă. Și foarte mulți copiii sunt nevoiți să facă față celor două lumi în care trăiesc – una a lor și cealaltă a părinților – ce luptă neîncetat pentru ei.

Tot ceea ce strălucește este o carte în format digital ce are o misiune clară și extrem de utilă. Fiecare achiziționare a acestei cărți cu suflet înseamnă contribuția și susținerea pe care o primește fiecare copil ce beneficiază de terapie în cadrul Autism Voice. Mai simplu de atât: cumperi cartea, iar banii toți sunt folosiți pentru copiii care au nevoie de ajutor. Gestul tău dăruiește o șansă la o viață normală. Autismul nu se vindecă, dar cu foarte multă terapie și ajutor de specialitate, copiii se pot bucura de viața lor la fel ca orice altcineva.

Nu dizabilitățile te fac om, ci  întotdeauna ceea ce reușești dincolo de orice piedică sau handicap. Copiii cu autism merită o șansă, merită orice efort. Pentru copii chiar e necesar să intri în orice luptă – indiferent cu ce monștri trebuie să te confrunți. Fie greu, dificil sau imposibil, trebuie găsită o cale spre reușită. Altă opțiune nu există!

Tot ceea ce strălucește – Povestea lor poate fi și povestea ta

Trăim mereu cu vorba-n buzunar. ”Mie nu mi se poate întâmpla!”. Poate că da, ție nu ți s-a întâmplat, poate că nici mie nu mi se va întâmpla asta. Dar cunosc multe cazuri, mulți părinți care se luptă pentru copiii lor, care ar muta și munții, care ar da tot ce au agonisit – ar face totul pentru sănătatea și binele copilului. Și toți sunt niște învingători! Pentru mine, toți – copilul și părinții sunt eroi. Eroi în luptele cu boala, cu sistemul, cu limitele, cu piedicile, cu etichetele. Toți reușesc să treacă peste toate pentru sănătate, pentru viață! Totul din iubire.

Știu și adulți care au probleme de auz și vorbire, din copilărie. Din toate poveștile cu copii cu autism am aflat cât de greu poate fi fiecare zi, câtă bucurie poate aduce un semn clar că terapia dă rezultate, cât de mult efort depun părinții și specialiștii pentru o mică schimbare în bine. Câte momente de panică, tristețe și lacrimi. Câte piedici și câte lipsuri materiale înfruntă familiile . Lupta lor e contra cronometru. Și dacă mai trebuie să umbli după după un loc liber pentru a putea copilul să înceapă terapia sau să schimbe echipa care să lucreze cu copilul,  tot acest timp este în defavoarea micuțului.

Dacă tu ai face orice pentru ca al tău copil să aibă o viață fericită în familie și societate, tot ce pot fac și cei din cadrul Autism Voice, iar Tot ceea ce strălucește este forța cu care se aruncă în luptă!

Autismul – viața între două lumi diferite

Până nu demult credeam că autismul înseamnă că suferindul nu aude. Când mi s-a zis că tot ce credeam că știu despre autism este complet eronat, că adevărul e altul, m-am blocat la propriu. Adevărul este că abia atunci am înțeles de ce un copil cu astfel de probleme are un așa comportament. El trăiește în lumea lui, iar ceilalți vor ceea ce el (singur) nu poate oferi: atenție, răspunsuri, prezență. El și ceilalți sunt apropiați, dar lumile în care trăiesc sunt atât de departe una de alta și atât de diferite. Răspunde mereu, dar nu așa cum am vrea, el doar își manifestă neputința.

Tot ceea ce strălucește – miracolele există, dar au nevoie de muncă pentru a se înfăptui

Și nu numai de asta. De resurse, de susținere, de înțelegere, de perseverență. Un copil ce beneficiază de terapie, dacă nu continuă lucrul acasă, nu va avea niciodată rezultatele așteptate. Și nici într-un timp scurt. Rezultatele înseamnă ani de implicare, de lucru intens, de colaborare specialist – copil – părinți.

Tot ceea ce strălucește conține 20 de povești reale, ce se întind pe 168 de pagini. Nu sunt cuvinte, ci emoție pură, lacrimi, durere, amintiri, medici, diagnostice, disperare, căutări fără oprire. Doamne, ce povești, ce vieți încercate, ce lupte grele cu mori de vânt și munți abrupți. Și ce plâns m-a apucat în timp ce citeam fiecare poveste.

Poate sunt eu mai empatică pentru că zi de zi trăiesc cu o limită impusă de viață. Dar între luptele acestor micuți și ale mele e cale lungă. Iar eu nu am niciun drept să mă plâng sau să mă consider ghinionistă sau condamnată de o neșansă. Nodul în gât l-am avut, dar cum să rămâi indiferent când afli de bunici ce luptă cot la cot, de tați care plâng în timp ce muncesc departe de cei care au nevoie de el. Da, în astfel de situații copilul și mama au nevoie de susținerea tatălui și soțului. Dar mai au o nevoie mare: una financiară. Și uite așa, te rupi de cei dragi, te zbați, faci bani și-ți ajuți copilul – acum pentru mai târziu. În prezent, dar pentru viitor.

Tot ceea ce strălucește – gest simplu ce face o diferență enormă

Poate că te gândești că tu nu poți ajuta, că gestul tău nu e mare lucru. Este cel mai mare bine pe care îl faci unor copii în nevoie. Citeam pe www.helpautism.ro că sunt peste 30 000 de copiii români cu autism. Cum să nu conteze gestul tău mic? Puțin cu puțin se face multul. Pic cu pic se face mare. Dacă se cumpără acest ebook într-un număr foarte mare, suma adunată și investită în recuperarea copiilor..va fi un pas uriaș spre reușită. Cu acești bani foarte mulți copiii vor reuși să trăiască aproape normal.

Dacă ești părinte – erou Tot ceea ce strălucește îți poate fi de mare ajutor. Te poate motiva să mergi mai departe, îți arată clar că nu trebuie să renunți la luptă. În cazul tău faci un bine în dublu sens: te ajuți pe tine și ajuți copiii care chiar au nevoie de puțin din puținul tău.

Și acești copii sunt la fel ca toți copiii. Și ei sunt viitorul țării. Ei te roagă să nu rămâi indiferent și să-i susții acum. Pentru ca, peste un timp, să-ți poată arată cine sunt datorită părinților, specialiștilor, dar și datorită ție!

Tot ceea ce strălucește arată bunătatea care încă mai există în oameni!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.